KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.31.

Luxemburg liberális külügyminisztere megvédte Magyarországot

A magyar kormány egyik legnagyobb kritikusának számító Xavier Bettel szerint az ukrán olajszankciók kérdésében Budapestnek és Pozsonynak van igaza.

Xavier Bettel luxemburgi külügyminiszter egy keddi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Ukrajnának alaposan át kell gondolnia, milyen következményekkel járhatnak az olyan politikai döntések, mint például az orosz nyersolaj közelmúltban betiltott szállítása Magyarország és Szlovákia irányába - írja a Bloomberg hírügynökség. A liberális tárcavezető szerint ez a lépés már rövid távon is diplomáciai feszültségeket okozhat Ukrajna és az érintett uniós tagállamok között, melyből szerinte biztosan Ukrajna húzná a rövidebbet hosszútávon. 

Luxemburg liberális külügyminisztere megvédte Magyarországot

"El kell kerülni az újabb feszültséget a régióban, mert ezek nyomán a két EU-tagállam szintén szankciókhoz nyúlhat, ami növelheti a konfliktust az érintettek között"

- fogalmazott Lettországban tett látogatása során Xavier Bettel, hozzátéve, hogyha olajtrazin tilalma uniós országok fogyasztóit érinti, akkor tárgyalóasztalhoz kell ülni. 

Mint ismert, a hónap elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeleti úton leállította a Barátság kőolajvezetéken az orosz Lukoil tranzitját a szankciók szigorítására hivatkozva. A döntés súlyosan érintette Szlovákia és Magyarország energiabiztonságát, mivel az orosz energetikai társaság mindkét ország olajelltásának 35-40 százalékát fedezi.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter barátságtalannak nevezte az ukrán lépést azok után, hogy Ukrajna júniusban teljes villamosenergia-behozatalának 42 százalékát Magyarország felől importálta. A lépést érthetetlennek tartja egy olyan ország részéről, amelyik az Európai Unió tagja akar lenni, de egyetlen döntéssel két EU-tagország kőolajellátását sodorja veszélybe.

A tárcavezető múlt héten bejelentette, hogy Magyarország mindaddig blokkolja az Európai Békekeretből származó, 6,5 milliárd eurós fegyverszállítási ellentételezés kifizetését, amíg Ukrajna nem engedélyezi az olajszállításokat. Az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozása után pedig arról beszélt a sajtónak, hogy Magyarország és Szlovákia konzultációs eljárást kezdeményezett együtt az Európai Uniónál Ukrajnával szemben, amiért Kijev részlegesen leállította a Magyarországra irányuló kőolajszállítást.

Ahogy arra a luxemburgi külügyminiszter is utalt, az ukrán döntés könnyen szankciós spirálhoz vezethet az érintett országok között. Erről először Peter Pellegrini szlovák elnök beszélt, aki múlt héten nyíltan megfenyegette Ukrajnát. Az államfő szerint, ha a szlovák energiabiztonságot veszélyeztető ukrán döntést nem vonják vissza, akkor Szlovákiának válaszlépéseket kell tennie Ukrajnával szemben.

Későbbb Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta, hogy Pozsony leállítja az üzemanyag-szállításokat Ukrajnába, ha Kijev továbbra is blokkolja az orosz olaj tranzitját. A kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Szlovákia nem változtatja meg álláspontját az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban az olajszállításokkal kapcsolatos problémák miatt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek