Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.15.

Igazi túlélők: íme 5 vezető, akiket meg akartak gyilkolni

Nevetséges ötletek, kudarcba fulladt merényletek. Az alábbi öt állami vagy egyházi méltóságot is meg akarták gyilkolni, de túlélték az ellenük irányuló merényletet.

Az egész világon végigsöpört a hír, hogy az egykori elnök és mostani elnökjelölt, Donald Trump életére törtek. Olyan állami, vagy egyházi vezetőket vettünk sorra, akiket szintén meg akartak ölni, de a merénylők nem jártak sikerrel. Íme:

Trump rally shooting Butler, PA
Trumpot a fülén találták el Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Donald Trump

Donald Trump  július 14-én a Pennsylvania állambeli Butler megyében, Butler település közelében tartott nagygyűlést. Az elnökjelöltre a beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel rálőttek. Az egykori elnök a tompa lövéshangok után a füléhez kapott, majd leguggolt az emelvénye mögé, ahol a titkosszolgálat ügynökei a védelme érdekében körbevették. Trump a fülén sérült meg. Az elkövetőt, a 20 éves Thomas Matthew Crooks a titkosszolgálat emberei lelőtték. Az indítéka egyenlőre ismeretlen. 

Adolf Hitler

Németország egykori vezetőjét, Adolf Hitlert számtalanszor próbálták meggyilkolni. Az egyik leghíresebb ellene irányuló sikertelen merénylet, a Valkűr-hadművelet volt, amit 1944. július 20-án hajtott végre Klaus Schenk von Stauffenberg, a német tartalékos haderők vezérkari főnöke. Robbanószert rejtett el a Führer egyik hadiszállásán. A robbanás következtében Hitlernek mindkét dobhártyája beszakadt, lábából közel száz faszilánkot kellett eltávolítani, jobb keze kificamodott, tarkóján megpörkölődött a bőr, a nadrágja szétszakadt, de maradandó károsodást nem szenvedett.

Nazi Germany. Adolf Hitler (1889-1945),
Hitlert fel akarták robbantani Fotó: Roger-Viollet via AFP / AFP

Robert Fico

2024. május 15-én a szlovák kormányfő, Robert Fico ellen követett el merényletet Juraj Cintula író Nyitrabányán, egy kulturális központ előtt.  A 71 éves elkövető, négy lövéssel sebesítette meg a kormányfőt, akit a szemtanúk elmondása szerint a hasán, a mellkasán és a karján értek a lövések. A merénylőt a helyszínen őrizetbe vették. Cintula a kormány politikájával ellentétes nézetei miatt követte el a merényletet, amit egy hónapig tervezett. A fegyvert amivel a támadást végrehajtotta legálisan szerezte meg, mivel biztonsági őrként dolgozott. Robert Fico maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett és hastájékon is komplikációk nehezítik a gyógyulását, állapota jelenleg is kiszámíthatatlan.

Slovakia’s Prime Minister Fico Shot Multiple Times In ‘politically Motivated’ Attack
Négy lövéssel sebesítették meg a kormányfőt Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

Fidel Castro

Fidel Castro minden bizonnyal az a politikus, akit a legtöbbször próbáltak megölni, olyan eszközökkel, mint például a robbanószivar, fagyiba kevert méreg, egy tengeri kagylóba rejtett dinamit, ám a vezető kémhálózata mindet leleplezte, vagy éppen maguktól fulladtak kudarcba a kísérletek. A leghíresebb merényletkísérletet Castro volt szeretője Marita Lorenz követte el, aki bosszúból meg akarta mérgezni, azonban meggyengült és bevallotta neki, hogy még mindig szereti. A kubai diktátort mintegy hatszázszor akarták "eltenni láb alól", végül 2016-ban, 90 évesen természetes halált halt.

Fidel Castro (1926-2016), Cuban revolutionary
Castrot több százszor próbálták megölni Fotó: Roger-Viollet via AFP / AFP

II. János Pál pápa

II. János Pál pápát 1981. május 13-án érte támadás a Szent Péter téren.  A török Mehmet Ali Ağca lőtte meg a katolikus egyházfőt, akit súlyos belső sérülésekkel szállították kórházba, ahol hetekig ápolták. A terrorista a Szürke Farkasok szélsőséges szervezet tagja volt és az iszlám testvériség ellenségének tartotta a pápát; de a merénylet pontos háttere máig homályos. A katolikus egyházfő megbocsájtott a merénylőjének és kegyelmet adott neki.

fara06360
II. János Pál pápát meglőtték Fotó: Leemage via AFP / AFP

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek