Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző P. E.

Létrehozva: 2024.07.19.

Csak női bajai vannak - mondták az orvosok és elküldték: kiderült, rákos a 14 éves lány

A fájdalomtól már sírt a fiatal lány, ám az orvosok szerint nem volt semmi baja.

Egy 14 éves táncosnőnél terminális vastagbélrákot diagnosztizáltak, miután évekig tartó fájdalommal küzdött, bár orvosai folyton elküldték, hogy nincsen baja.

kórház
Fotó: Pexels (illusztráció)

Liberty 'Libbie' Ashworth az iowai Panorából először hatodik osztályos korában kezdett panaszkodni, hogy rosszul érzi magát, hátfájástól szenved és elvesztette az étvágyát. Komoly székrekedése lett, ezért a szülei elvitték orvoshoz, hogy kiderítsék, mi okozza a tüneteket. Ám az orvosok minden alkalommal megnyugtatták, hogy egészséges, jól van. Még akkor is, amikor a gimnázium első évében a lány már vért látott a székletében, az orvosok azt mondták, ez teljesen természetes egy tinilánynál.

Amikor a most 18 éves Libbie súlyos hasi fájdalmat tapasztalt, kórházba szállították, ahol az orvosok „grapefruit méretű daganatot” fedeztek fel, és mindössze 14 évesen 4. stádiumú vastagbélrákot diagnosztizáltak nála.

A kislányt hipochondernek tartották az orvosok, amiért újra és újra megjelent a rendeléseken. A tesztjei rendre negatívok lettek, az egyik orvos szerint csak a "női problémák" okozzák a fájdalmait és a tüneteket. Egy másik orvos szerint minden tünet csak a lány fejében létezett, pszichoszomatikus, ezért pszichiáterhez küldték.

De a szülei azt követelték, hogy az orvosok írjanak neki beutalót kolonoszkópiára – ez a vastagbélrák standard szűrővizsgálata. Egy új orvos végül beleegyezett, és elrendelte a vizsgálatot. Mielőtt a beavatkozáson részt vehetett volna, a tinédzser éles hasi görcsöket kapott. Míg kezdetben a menstruációját okolta, ez „egyre rosszabb lett”.

„Sikítottam és sírtam, és nem tudtam járni. Nem bírtam elviselni – mondta Libbie. 'Rémes volt.'

Szülei sürgősségire vitték, ahol CT-vizsgálaton esett át. Ekkor fedeztek fel egy árnyékot a gyomránál. A pontosabb kép miatt MR-t is készítettek, amely már kimutatta a daganatot. Műtéten esett át, hogy eltávolítsák a daganatot és a vastagbél felét. Az orvosoknak egy petefészket is el kellett távolítaniuk. Nem sokkal azután elkezdte a kemoterápiát a UnityPoint Health — Blank Children's Hospital Des Moines-ban. 

Annak ellenére, hogy az orvosok eltávolították Libbie nagy daganatát, 2021 februárjában több kisebb daganatot fedeztek fel, amelyek vékonybélelzáródást okoztak. Gyorsan átszállították a premier Mayo klinikára Minnesotába. A vastagbél fennmaradó részét eltávolították, és ileostomiát kellett végrehajtani, egy nyílást a hasban, amely lehetővé teszi, hogy a széklet a vékonybélen keresztül távozzon a testből. Libbie ezután két évig immunterápiás kezelésen esett át. Sajnos a betegsége két év múlva, 17 éves korában visszatért.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek