KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.29.

Biden szétverné az alkotmánybíróságot, mielőtt távozik a hatalomból

Kritikusok szerint Biden törvénytelen és alkotmányellenes támadást indított az igazságszolgáltatás ellen.

Joe Biden amerikai elnök egy hétfőn megjelent véleménycikkben közölte, hogy kísérletet tesz a több mint 200 éve érintetlenül működő amerikai legfelsőbb bíróság radikális átalakítására, mert szerinte "nem normális az, ami jelenleg a testületben történik". A New York Post hírportál beszámolója szerint Biden "reformjavaslatai" egyértelműen Donald Trump ellen irányulnak, mivel azok jelentősen korlátoznák a republikánus elnökjelölt jogköreit, ha ismét hatalomba kerülne.

Biden szétverné az alkotmánybíróságot, mielőtt távozik a hatalomból

A Washinton Postban megjelent cikke szerint Biden három jelentős szabályozást kíván bevezetni egy alkotmánymódosítás keretében. Egyrészt 18 évben korlátozná a legfelsőbb bíróság tagjainak hivatali idejét, másodrészt hatályba léptetne egy kötelező érvényű etikai kódexet a bírák tevékenységére vonatkozóan, aminek be nem tartása szankciókat vonna maga után. Harmadrészt pedig töröltetné a Legfelsőbb Bíróságnak azt a határozatát, ami az elnöki immunitást a hivatali cselekedetek jelentős részére kiterjesztette.

"36 évig dolgoztam az Egyesült Államok szenátoraként, ide értve az Igazságügyi Bizottság elnöki tisztségét. Több legfelsőbb bíró jelölősét felügyeltem szenátorként, alelnökként és elnökként, mint bárki, aki ma él. Nagyon tisztelem intézményeinket és a hatalmi ágak szétválasztását. Viszont ami most történik, az nem normális, és aláássa a közvélemény bizalmát a bírósági döntésekbeN"

- fogalmazott Biden, többször kihangsúlyozta, hogy a javaslatai a bíróság azon döntése ellen irányulnak, ami Trumpnak mentelmi jogot biztosított a hivatalos minőségében hozott intézkedései esetében.

Alkotmányjogi szakértők szerint Biden javaslatai közül az alkotmánybírák hivatali idejének korlátozása lenne a legradikálisabb beavatkozás. A testület tagjainak mandátuma jelenleg élethosszig tart, és ettől csak alkotmányjogi vádeljárás keretében lehet megfosztani őket. Ezt a 1789-es bírósági törvény rögzítette, ami azóta változatlan. A szakértők hangsúlyozták, hogy a Biden által megjelölt 18 éves korlát nem hasraütés-szerűen lett meghatározva, egy ilyen szabály bevezetése esetén ugyanis azonnal három konzervatív bíró esne ki a legfelsőbb bíróságból.

Az amerikai lapok külön kiemelték, hogy a jelenlegi politikai környezetben rendkívül kicsi a valószínűsége annak, hogy Biden javaslati a gyakorlatban is megvalósulnak. Egy alkotmánymódosításhoz ugyanis a Képviselőház és a Szenátus kétharmados támogatására, vagy a tagállamok kétharmadának alkotmányozó többségére lenne szükség, de ezek közül egyik sem adott a demokrata kormány számára.

A Washington Post egy korábban megjelent cikke szerint az elnök által ismertetett "reformjavaslatok" teljesen szembemennek Biden korábbi politikájával. A szenátus igazságügyi bizottság elnökeként ugyanis hevesen ellenzett bármilyen alkotmánybíróságra vonatkozó szabályozást. Sőt, a 2020-as elnökválasztási kampány során is elutasította a párttársai azon javaslatát, hogy a kilenc fős testület létszámát növeljék meg 11 vagy 13 főre.

Biden tervei kapcsán fontos elmondani, hogy Donald Trump három legfelsőbb bírát is kinevezett a 2017 és 2021 közötti, első elnöki ciklusában, amivel radikálisan megváltoztatta a bíróság összetételét. Jelenleg a testületben hat republikánus és három demokrata elnök által kinevezett bíró foglal helyet. Ez a 6:3 arányú összetétel rendszeresen ideológiai feszültségekhez vezet, mivel a bíróság gyakran elgáncsolja a demokraták szempontjából fontos javaslatokat, miközben a republikánus számára pozitív ítéleteket hoz.

Ennek egyik ékes példája, hogy a bíróság nemrég kimondta, hogy büntetlenség illeti meg az Egyesült Államok mindenkori elnökét a hivatalos minőségében hozott intézkedései esetében. Ezzel a döntéssel helyt adott Donald Trump fellebbezésének, amit a 2021. január 6-i, Capitolium elleni ostrom kapcsán nyújtott be. A határozat következtében a zendüléssel megvádolt Trump elleni pereket megszüntették, elhalasztottak, vagy visszaküldtek alacsonyabb szintű bíróságokra.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek