KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.19.

Bevehetetlen erőddé alakították Vlagyimir Putyin luxusvilláját

Pancir-Sz1 rakétavetők gondoskodnak az elnök nyugalmáról.

Titkosszolgálati információkra hivatkozva több nyugati hírportál is arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök vidéki rezidenciája körül egy többszintes biztonsági gyűrűt hoztak létre, amely bármilyen légitámadást képes elhárítani. Az államfő védelmét ellátó biztonsági személyzet azután gondoskodott az óvintézkedésekről, hogy Ukrajna egyre bátrabban és gyakrabban hajt végre mélységi csapásokat Oroszország ellen. 

Bevehetetlen erőddé alakították Vlagyimir Putyin luxusvilláját

Vlagyimir Putyinnak több rezidenciája is van Oroszországban, melyek közül csak kevés ismert a nyilvánosság számára. Ezek egyike az észak-oroszországi Valdaj-tó pártján található luxusbirtoka, ami hatalmas gyógyfürdővel, 28 hektáros parkkal és külön kastéllyal rendelkezik. Az ingatlan a Valdaj nemzeti parkban, egy két tó közé ékelődött félszigeten, egy nagy állami üdülőközpontban található. Az egész komplexum megközelítése szigorúan korlátozott. Aki belép a védett övezetbe, azt akár négyezer rubel (19 ezer forint), súlyos károkozás esetén 200 ezer rubel (közel egymillió forint) pénzbüntetéssel vagy két év közmunkával is büntethetik.

Ukrán szemszögből nézve a rezidencia kiemelt célpontnak számít, mivel Putyin közismerten sok időt tölt ott a nyár folyamán. A nyugati sajtóban megjelent műholdfelvételek szerint a terültet biztonságát nemrég a legkülönfélébb légvédelmi rendszerekkel erősítették meg, köztük több Pancir-Sz1-es rakétavetőkkel, melyek rendkívül korszerű fegyvernek számítanak.

Az orosz elnök nyári rezidenciáját körbevették légvédelmi rendszerekkel

Az orosz gyártmányú Pancir-Sz1-eseket valamikor tavaly szeptember és idén május között szállították a területre, éppen akkor, amikor Ukrajna egyre jobban belejött a mélységi csapásokra képes drónok fejlesztésébe és használatába.

Mivel a Pancir-Sz1 rendszereket rövid hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek, cirkálórakéták és drónok ellen tervezték, az elhelyezésük arra utal, hogy Ukrajna egyre merészebb dróntámadásaira reagálnak velük.

A légvédelmi rendszerek telepítése kapcsán fontos elmondani, hogy Kijev nemrégiben engedélyt kapott arra, hogy nyugati fegyverekkel csapást mérjen a határon túli, oroszországi területekre, igaz csak Harkov régió közvetlen közelében. Az ennél mélyebb Oroszországba irányuló csapásokhoz Ukrajna a saját fegyvereire, elsősorban drónokra támaszkodik.

Drónokkal végzett mélységi csapásokkal az ukrán hadseregnek sikerült üzemanyagraktárakat, katonai célpontokat, olajfinomítókat és az energetikai infrastruktúra elemeit is megsemmisítenie a közelmúltban Oroszország területén. Kijev továbbá azt is állítja, hogy drónokkal idén több orosz hadihajót is elsüllyesztettek vagy súlyosan megrongáltak a Fekete-tengeren, és kárt okoztak az Oroszország által 2014-ben elcsatolt ukrán Krím közötti Kercsi-szoros hídjában.

Ukrajna drónprogramja jelentősen fejlődött azóta, hogy Oroszország 2022 februárjában megkezdte teljes körű invázióját. Ami a megfigyelésre használható olcsó, készen kapható drónok átalakítására irányuló erőfeszítésekkel kezdődött, az mára olyan nagy hatótávolságú támadó drónok kifejlesztésébe torkollott, amelyek több száz kilométerrel Ukrajna határain túl is képesek csapást mérni. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek