A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Silvio Berlusconiról nevezik el Olaszország második legnagyobb repülőterét

Már csak egy miniszteri aláírás kell a névváltáshoz.

A tavaly elhunyt Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnökről nevezik át a milánói Malpensa repülőteret - jelentette a Rueters hírügynökség. Az átnevezésről Matteo Salvini közlekedési miniszter és miniszterelnök-helyettes, Berlusconi volt politikai szövetségese döntött. 

Silvio Berlusconiról nevezik el Olaszország második legnagyobb repülőterét

Salvini először pénteken, egy dél-olaszországi konferencián jelentette be, hogy a milánói repülőtér hamarosan a Berlusconi nevet viseli. Elmondása szerint a névváltást Lombardia régió kérelmezte, a polgári légiközlekedési hatóság pedig nemrég jóváhagyta. „Mivel a végső döntést a közlekedési miniszter, azaz én hozom meg, tényleg úgy gondolom, hogy ez meg fog valósulni” – mondta akkor Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője. 

„Silvio barátom, egy nagyszerű üzletember, egy nagyszerű milánói polgár és egy nagyszerű olasz emlékére”

- fogalmazott később az átnevezés kapcsán Salvini az X közösségi oldalon.

Silvio Berlusconi tavaly júniusban, 86 éves korában halt meg leukémiában. Az angolul és franciául is kiválóan kommunikáló Berlusconi 57 évesen lépett a politikai színtérre. Ő volt a második világháború utáni Olaszország leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke, összesen három alkalommal, négy cikluson át viselte a kormányfői tisztséget az általa alapított Forza Italia nevű párt élén.

A politikai és üzleti karrierje során Berlusconit 30 alkalommal állították bíróság elé különböző vádak miatt,de csak egyetlen alkalommal marasztalták el adócsalásért 2012-ben. Ezt követően a politikust 2013-ban eltiltották a közhivataloktól. A tilalmat 2018-ban feloldották, egy évvel később pedig európai parlamenti képviselő lett.

A milánói Malpensa repülőtér a második legnagyobb légi kikötő Olaszországban a római után. A menetrend szerinti járatokkal kiszolgált célországok számát tekintve a világon 9; Európában pedig 6. legnagyobb. 2022-ben a Malpensa repülőtéren 21,3 millió utas fordult meg.

A "Malpensa" nevet először egy 18. században épült tanya viselte, ami a mai reptér helyén állt. A birtok azzal vált ismertté, hogy a környéken található talaj savanyúsága miatt minden növény elpusztult itt, ezért ráragadt a "Mal pensàa" becenév, ami lombardul azt jelenti, hogy "rosszul átgondolt".

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek