A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.08.

Az ukrán titkosszolgálat megpróbált eltéríteni egy orosz stratégiai bombázót

Uniós állampolgárságot és rengeteg pénzt ígértek a megkörnyékezett orosz pilótának.

Az ukrán katonai titkosszolgálat megpróbálta eltéríteni az orosz légierő egyik nagy hatótávolságú stratégiai bombázóját, de az orosz belső elhárítás idejében leleplezte és megakadályozta az akciót  - írja a TASSZ orosz állami hírügynökség. 

Az ukrán titkosszolgálat megpróbált eltéríteni egy orosz stratégiai bombázót

A TASSZ beszámolója szerint az ukrán titkosszolgálatok egy orosz pilótát próbáltak beszervezni és dezertálásra bírni. Három millió dollár pénzjutalmat és olasz állampolgárságot kínáltak neki, ha Ukrajna területére szállít egy nukleáris fegyverek szállítására is alkalmas Tu-22M3 nagy hatótávolságú stratégiai bombázót.

A megkörnyékezett orosz pilóta elmondása szerint az ukrán biztonsági szolgálatok a Telegram nevű közösségi oldalon keresztül keresték meg, és a velük folytatott első üzenetváltások után mindenről beszámolt a feletteseinek.

“A beszélgetőpartnerem meg sem próbálta titkolni, hogy az ukrán különleges szolgálatoknak dolgozik. (...) Javasolta, hogy térítsek el egy harci repülőgépet Ukrajna területére. De nem akármilyen repülőgépet, hanem egy nagy hatótávolságú bombázó-rakétahordozót, nukleáris fegyverek hordozóját” 

- fogalmazott a megvesztegetett pilóta, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Elmondása szerint egy magát Pavel néven bemutató férfivel beszélgetett a gépeltérítésről, aki kezdetben rendkívül hízelgő volt, viszont amikor megérezte, hogy a gépeltérítés nem fog megtörténni, elkezdett fenyegetőzni.

A meghiusított akció kapcsán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azt közölte, hogy az ukrán titkosszolgálatokat több NATO-ország hírszerzője is segítette a gépeltérítés megszervezésében. Az ügynökség szerint a megvesztegetett pilóta 1 millió dollár előleget kapott, ami az orosz államra szállt. Azt, hogy az ügyben történtek-e letartóztatások, nem közölték.

A Tu-22M3 egy nagy hatótávolságú, szuperszonikus rakétahordozó bombázó, amelyet arra terveztek, hogy tengeri és szárazföldi célpontokat találjon el irányított rakétákkal és légi bombákkal. A gép a Tu-22M2 modernizált változata, jelentősen kibővített harci és védelmi képességekkel. Nukleáris és hagyományos rakéták is képes hordozni.

A gépeltérítésre tett kísérlet kapcsán érdemes elmondani, hogy Ukrajnának nem ez volt az első hasonló akciója. Tavaly augusztusban hatalmas médiafigyelmet kapott, amikor egy orosz pilóta dezertált, és a Mi–8 helikopterével Ukrajnába repült. A pilóta családját már korábban Ukrajnába költöztették. Szökése után a pilóta népirtásnak nevezte, amit Oroszország művel Ukrajnában.

A Maxim Kuzminov néven azonosított orosz dezertőr mintegy 460 ezer euró jutalmat, és spanyol állampolgárságot kapott a tettéért. A pilóta maradhatott volna Ukrajnában, de úgy döntött, hogy inkább Spanyolországba költözik, ahol február 13-án merénylet áldozat lett. A pilótát egy mélygarázsban lőtték agyon - feltehetően az orosz titkosszolgálat emberei.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek