Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.31.

Macron két kézzel szórja az adófizetők pénzét, az állami könyvvizsgáló intette rendre az elnököt

A francia elnöki hivatal brutálisan túlköltekezett Macron luxusvacsorái miatt.

Hatalmas felháborodást váltott ki Franciaországban, hogy Emmauel Macron hivatala (Élysée-palota) 8,3 millió eurós hiánnyal zárta a pénzügyi évet, ami azt jelenti, hogy nem bizonyult elegendőnek az a 125 millió eurós (50 milliárd forint) költségvetési keret, amit az év elején a rendelkezésére bocsájtottak. A Politico hírportál elemzése szerint a jelentős túlköltekezésért elsősorban azok a fényűző vacsorák felelősek, amelyeket Macron előszeretettel rendez a világ főméltóságainak. 

Macron két kézzel szórja az adófizetők pénzét, az állami könyvvizsgáló intette rendre az elnököt

A francia állami könnyvizsgáló adatai szerint a legnagyobb kiadást III. Károly király vacsorájára jelentette az Élysée-palota számára. A fényűző estért Macron közel 475 ezer eurót fizetett, amiből 166 193 eurót a vendéglátásra, 42 515 eurót pedig italokra költöttek. A brit uralkodó mellett a vacsorán olyan sztárok is részt vettek, mint Hugh Grant színész, Arsene Wenger futballmenedzser és Mick Jagger, a Rolling Stone énekese. A menün szerepelt kék homár, rák, csirke, gomba gratin, de volt brit és francia sajtokból sajtválogatás is. Desszertnek pedig rózsasziromkrémből, málnából és licsiből készült macaront szolgáltak fel.

A Versailles-i kastélyban rendezett extravagáns vacsora Károly király háromnapos franciaországi állami látogatásának része volt, amelynek célja a két ország közötti kulcsfontosságú szövetség megerősítése volt.

A vacsorán III. Károly király azt mondta Macronnak, hogy „az önök nagylelkűsége eszembe juttatja, hogy a családomat és engem mennyire meghatottak Franciaországban az édesanyám, a néhai királynő tiszteletére tanúsított tiszteletadással”.

A francia elnök eközben a pohárköszöntőjében azt mondta, hogy „a Brexit ellenére, és mivel kapcsolataink oly régiek, tudom, hogy továbbra is együtt fogjuk írni kontinensünk történelmének egy részét”.

A könyvviszgáló szerint Macron második legnagyobb kiadása az indiai miniszterelnönek rendezett vacsorája volt. Ebben az esetben a francia államfő a Louvre-ban fogadta Narendra Modit, akinek személyesen mutatta meg a világ egyik leglátogatottabb múzeumának néhány remekművét. A vacsora teljes költsége több mint 400 ezer euróra rúgott.

A megtartott rendezvények mellett hatalmas kiadást jelentettek Macron lemondott külföldi útjai. Az Élysée palota elszámolása szerint az elnöknek összesen 12 ilyen, végül meg nem valósult látogatása volt, melyek összesen 800 ezer eurós kiadást jelentettek a vissza nem téríthető költségek miatt. Ezek közül a legfájóbb egy Németországba tervezett út volt, amiért félmillió eurót dobtak ki az ablakon.

A túlköltekezés miatt egyébként a francia állami könyvvizsgáló felszólította az elnöki hivatalt, hogy 2024-től tegyen jelentős erőfeszítéseket az elnökség pénzügyi egyensúlyának helyreállítása és fenntartása érdekében.

Macron túlköltekezése kapcsán a Politico kiemelte, hogy elnöki hivatal a költségvetéséből állja a diplomáciai, és elnöki feladatok ellátását, a személyi állomány és a biztonsági szolgálat fizetését, valamint az ingatlanok fenntartásainak költségeit. Ezen feladatok közé tartozik a diplomáciai fogadások vacsoráinak megszervezése is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek