KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.20.

Választáson "indult" a mesterséges intelligencia Amerikában, a fejlesztők avatkoztak közbe

Különös fordulatot vett a helyhatósági választás egy csendes amerikai kisvárosban.

A Wyoming államában található Cheyenne város egyik polgármester-jelöltjét teljesen letiltotta az OpenAI amerikai mesterséges intelligencia vállalat a cég szolgáltatásairól, miután a politikus azzal kampányolt, hogy megválasztása esetén minden városi ügyben a ChatGPT hozna döntést - írja a CNN

Választáson "indult" a mesterséges intelligencia Amerikában, a fejlesztők avatkoztak közbe

Mielőtt az OpenAI keresztül húzta volna a számításait, a 42 éves Victor Miller elképzelése azt volt, hogy létrehoz egy „Virtuális Integrált Polgárnak" (Virtual Integrated Citizen - VIC) nevezett chatbotot, ami a ChatGPT technológiáját használta volna. A polgármesterjelölt ezt a robotot akarta "de facto" városvezetőnek megtenni azáltal, hogy minden politikai döntés ráhagyott volna. Sőt, Miller azt is szerette volna elérni Cheyenne város választási bizottságánál, hogy az ő neve helyett a "VIC" név kerüljön feltüntetésre a szavazólapokon, érzékeltetve ezzel, hogy valójában a mesterséges intelligencia indul a választáson.

Az OpenAI közleménye szerint azért tiltották le Miller hozzáférést, mert a ChatGPT politikai célú felhasználása ellentétes a cég irányelveivel. A a ChatGPT szabályzata kategorikus tiltja a technológia felhasználását politikai kampányoláshoz, lobbitevékenységhez, illetve személyre és demográfiai csoportra szabott kampányanyag készítéséhez.

A zavaros ügyben megszólalt még Chuck Gray, Wyoming vezető közigazgatási tisztviselője is, aki leszögezte, hogy az állam törvényeinek értelmében csak hús-vér ember indulhat választáson.

"A wyomingi törvények világosan kimondják, hogy a hivatalért való induláshoz jogosult választópolgárnak kell lenni, ami azt jelenti, hogy az illető valódi személy. Ezért egy mesterséges intelligenciával működő robot nem minősített választó"

- fogalmazott Gray, hozzátéve, hogy már a kezdetektől szoros figyelemmel kísérték Miller polgármesteri indulását és kampányát.

A CNN-nek nyilatkozva Miller azt állította, hogy egy bürokratikus ügyben való érintettsége inspirálta a mesterséges intelligencia alapú polgármester ötletét.  Elmondása szerint a város korábban elutasította egy általa beadott közérdekű adatigénylést, mivel a dokumentumokat anonim módon szerette volna kikérni. Szerinte a város ezzel törvénytelenül járt el, és elgondolása szerint a mesterséges intelligencia tisztában lett volna a jogi kötelezettségekkel, és képes lett volna megszerezni az anyagokat neki.

A férfi hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia már rengeteg dologban segítette az élete során, például az önéletrajza megírásában, ezért úgy gondolta, hogy a város vezetésében is nagy hasznát venné.

A CNN több szakértőt, köztük Jen Golbeck egyetemi docens véleményét is kikérte az ügyben. A Marylandi Egyetem Információtudományi Főiskolájának professzora szerint a mesterséges intelligenciának bármennyi adatot megtaníthatunk, de az sosem lesz képes teljes mértékben kiváltani az emberi döntéseket. Szerinte a politikában van helye a mesterséges intelligenciának, azonban inkább egyes feladatok megoldásában tud segíteni a döntéshozóknak, nem pedig a helyettesítésükben. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek