Főpolgármester-választás: még nincs vége, Vitézy Dávid az Alkotmánybírósághoz fordult

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.28.

Új repülőgép-hordozó terveit jelentette be Oroszország

Az egykor óriási és modern hajóflottával büszkélkedő orosz haditengerészet ma már csak árnyéka a régi önmagának. Ezen kívánnak most változtatni Moszkva.

Az orosz haditengerészet egykori vezérkari főnök-helyettese, Vlagyimir Pepeljajev ellentengernagy bejelentette, hogy egy új repülőgép-hordozó anyahajó megépítését tervezik az orosz haditengerészet számára - jelentette a helyi sajtó. 

Új repülőgép-hordozó terveit jelentette be Oroszország

Pepeljajev elöljáróban annyit árult el a tervezett "szuperhordozóról", hogy a vízkiszorítása valahol 70 és 90 ezer tonna között lenne, a legmodernebb fegyverrendszerekkel szerelnék fel, a fedélzetén pedig a legújabb generációs Szu-57-es vadászrepülőgépek kapnának helyett. Az utóbbi kapcsán a ellentengernagy hozzátette, hogy ehhez a repülők haditengerészeti változatának kifejlesztéséere van szükség, amit már megkezdtek. 

Pepeljajev hangsúlyozta az orosz haditengerészet számára elengedhetetlen egy új repülőgép-hordozó megépítése, hogy leküzdjék az országra leselkedő tengeri veszélyeket. Az admirális szerint Oroszországnak legalább négy repülőgéphordozót kellene fenntartani az optimális működés érdekében. Elmondása szerint jelenleg is átfogó kutatásokat végeztek jövőbeli repülőgép-hordozók terveiről.

"Oroszországnak erős haditengerészeti jelenlétet kell fenntartania a kulcsfontosságú régiókban, és globálisan is erőt kell mutatnia a világtengereken"

- fogalmazott az ellentengernagy, hozzátéve, hogy mielőtt belevágnának az új hordozó megépítésébe, fel kell mérni az ország ipari képességeit, szerinte azonban Moszvka van olyan pénzügyi helyzetben, hogy megvalósítsák a projektet.

Russian aircraft carrier Admiral Kuznetsov
Oroszország egyetlen repülőgéphordozó anyahajója, az Admiral Kuznyecov

A világ egyik legnagyobb és legerősebb katonai hatalmaként Oroszországnak nincs bevethető repülőgép-hordozója. Ezzel szemben az Egyesült Államokban 11, Kínának pedig 3 darab is van, ami olyan arcvesztés, amit Moszkva mindenképp orvosolni szeretne. 

Oroszoknak jelenleg egyetlen repülőgép-hordozója van – az Admiral Kuznyecov – amely 1991 óta áll szolgálatban és több problémát is tapasztalt már a működése során, jelenleg pedig nincs bevethető állapotban. 

Az Admiral Kuznyecov 2017 és 2023 között egy Murmanszk közeli szárazdokkokban állt, ahol felújításokat végeztek rajta. A késlekedést pénzügyi visszaélés és több baleset okozta. A balszerencse-sorozat 2018 októberében azzal kezdődött, hogy a hajó mellett elsüllyedt egy úszódokk és a rajta lévő daru rázuhant a fedélzetre, amit be is szakított. Egy ember életét vesztette a balesetben. Egy évvel később hegesztés közben tűz ütött ki a fedélzeten, amiben legalább egy munkás meghalt és tucatnyian megsebesültek, a hajó pedig csúnyán összeégett. 2022-ben újból tűz pusztított az anyahajón, de a hivatalos közlés szerint a lángokat gyorsan eloltották és nem keletkezetek komolyabb károk.

Noha a hajót tavaly újból vízre bocsátották, ez még nem jelenti a felújítás végét. Alekszej Rahmanov, a felújítást végző, állami tulajdonú Egyesült Hajóépítő Társaság vezetője a businessinsider.com-nak úgy nyilatkozott, hogy a tervek szerint az Admiral Kuznyecov 2024-ben állhat újból szolgálatba. 

A hajó egyetlen éles bevetése egyébként 2016-ban, a szíriai polgárháborúban volt. A közel-keleti ország partjai előtt cirkálva indított repülőgépeket bevetésekre.

 

origo.hu

Nagy a baj: Amerika csapatokat küld az orosz határhoz

ripost.hu

Rengeteg idén az ingyen gyümölcs: mire jó a fosóka, vagy szebb nevén mirabella szilva?

mindmegette.hu

Mi legyen az ebéd hétvégén? 11 isteni fogás, ha maximum fél órát állnál a tűzhely mellett!

ripost.hu

Csupán 7 kérdés, na de milyen! Zseni vagy, ha mindre tudod a választ

vg.hu

Botrány: órákig állt a nyílt betonon a Ryanair budapesti járata Cipruson – vizet csak pénzért adtak az utasoknak

ripost.hu

Az univerzum ereje mindent felülír, 3 csillagjegy élete most vesz fordulatot

ripost.hu

Gyászol Hollywood: meghalt a Két pasi meg egy kicsi színésze, lánya közölte a szomorú hírt

ripost.hu

Leszakadt a világ egyik legnagyobb repterének teteje, rengeteg a sérült

ripost.hu

Kirobbant az Európa-bajnokság legnagyobb botránya

ripost.hu

Órák vannak hátra: hidegfront vet véget a hőségnek - széllel, zivatarokkal érkezik az enyhülés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Öngyilkosságot követett el egy robotasszisztens a városházán

KÜLFÖLD

Robert Fico maradandó mozgásszervi sérüléseket szenvedett

KÜLFÖLD

Vírusjárvány tört ki egy népszerű olasz üdülőhelyen

KÜLFÖLD

Borzalom: A saját házukban találta meg 8 hónapja eltűnt férje holttestét a nő