KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.24.

Politico: Trump sikerei miatt Biden kampánycsapata depresszióba zuhant

Eltaktikázta magát az elnök stábja.

Donald Trump közelmúltbeli adománygyűjtési sikerei miatt teljes letargiába zuhant Joe Biden amerikai elnök újraválasztási kampánycsapata - jelentette a Politico hírportál. A lap beszámolója szerint a hivatalban lévő elnök stábja arra számított, hogy hatalmas pénzügyi előnyre tesz majd szert, ha Trumpot jogerősen elítéli a bíróság, a legfrissebb adatok azonban azt mutatják, hogy az elmarasztaló ítélet hatására Trump bevételei ugrásszerűen kilőttek, míg Bidené enyhén csökkentek.

Politico: Trump sikerei miatt Biden kampánycsapata depresszióba zuhant

"Volt egy stratégiánk arra vonatkozóan, hogy annyi pénzt gyűjtsünk össze, amivel a kampány végig hatalmas előnyünk lesz. Az egésznek az volt a lényege, hogy pénzügyileg mutassunk erők, de jelenleg egy helyben toporgunk és már június van. Nem tudok erre más mondani, csak azt, hogy depressziósak vagyunk"

- fogalmazott a Politiconak nyilatkozva Biden kampánycsapatának egy meg nem nevezett pénzügyese, hozzátéve, hogy a jelenlegi számok "kiábrándítóak".

Pénzügyi beszámolók szerint Donald Trump kampánya 53 millió dollárt (19 milliárd forint) gyűjtött össze kis összegű online adományokból 24 óra leforgása alatt, miután bűnösnek találták a New York-i hallgatási pénz ügyében. Egy napra vetítve ez háromszor akkora bevételt jelentett Trumpnak, minta a korábbi rekordja. Ennek kapcsán a Politico külön kiemeli, hogy a New York-i büntetőügyét Trump igyekszik úgy beállítani a választóinak, mint Biden törekvését arra, hogy kizárják őt az elnökválasztásból.

David Sacks befektető egyike volt azoknak az adományozóknak, akik elsőként reagáltak Donald Trump elmarasztalására, és “szemfényvesztésnek” nevezték az ügyet. Az üzletember úgy fogalmazott: “Ezen a választáson már csak egyetlen kérdés van: vajon az amerikai nép elviseli-e, hogy az USA banánköztársasággá váljon”.

A bírósági ítélet óta eltelt hetekben Trump és az őt támogató politikai akcióbizottságok további hatalmas pénzösszegeket gyűjtöttek. A republikánusok májusban több mint 141 millió dollárt gyűjtöttek össze, ami jelentősen meghaladja a demokraták 85 millió dolláros bevételét.

Egy főre vetítve a legnagyobb adományt Timothy Melon ajánlotta fel Donald Trumpnak. A bankárcsaládból származó üzletember 50 millió dollárt adott a korábbi elnök kampánycsapatának.

A nagy adományozók közé tartoznak még a Winklevoss ikrek, a Gemini kriptovaluta tőzsde társalapítói, akik 30,94 bitcoint adományoztak Donald Trumpnak. Cameron és Tyler Winklevoss X fiókjukon jelentették be, hogy egyenként 15,47 BTC-vel (megközelítőleg 1 millió dollárral) járultak hozzá a volt elnök kampányához, hogy “véget vessenek a Biden kormány kriptoval kapcsolatos háborújának“. 

Biden adományozói a Politiconak elmondták, arra számítottak, hogy a Trump-kampány még idén, a jövő hónapban esedékes republikánus jelölőgyűlés után anyagilag utoléri őket. Trump meglepő adománygyűjtési hullámát követően Biden szövetségesei “egy olyan ütközetre készülnek, amelyben a vastagabb pénztárca előnye nélkül kell helytállniuk”.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Donald Trump volt elnök és republikánus elnökjelölt is elfogadta az elnöki vitára szóló meghívást, amely június 27-ére lett kitűzve. Négy éve nem vitázott egymással a két fél, ráadásul az „összecsapást” hónapokkal előbbre is hozták a szokásos őszi időpontoknál. Biden közönség nélkül, Trump viszont minél nagyobb publikum előtt vitázna, nincs még döntés arról, hogy melyik verzió valósul meg.

Joe Biden amerikai elnök és Donald Trump volt elnök egyaránt elfogadta a CNN meghívását a június 27-i vitára, amely történelmi jelentőségű összecsapás lesz, s meghatározza majd a 2024-es kampány utolsó hónapjait.

Megkaptam és elfogadtam a CNN meghívását a június 27-i vitára. Átdobom neked, Donald. Ahogy mondtad: bárhol, bármikor

– írta Biden az X-en közzétett bejegyzésében. Egy Trump-kampánytisztviselő később azt mondta a CNN-nek, hogy a volt elnök is elfogadta az ajánlatot.

A hír a két politikai rivális között gyorsan eszkalálódó, elnöki vitáról szóló pletykák legújabb fejleménye. Biden kampánystábja korábban felszólította Trumpot, hogy csatlakozzon a hírügynökségek által rendezett elnökjelölti vitához, és hivatalosan tájékoztatta az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságot, hogy az elnök nem vesz részt a korábban tervezett őszi vitákon. A volt elnök gyorsan közölte, hogy részt vett volna korábban bejelentett vitákon, és Hugh Hewitt rádiós műsorvezetőnek azt mondta, hogy bármelyik moderátort elfogadja

Biden a közelmúltban azt mondta, hogy szívesen vitázik Trumppal, bár a vita formátumát illetően nem kötelezte el magát. Howard Stern rádiós műsorvezetőnek azt mondta: „szívesen vitázom vele”. Biden kampánystábja egy, a közösségi médián közzétett videóban, majd az elnöki vitákkal foglalkozó bizottságnak írt levelében ismertette a javasolt feltételeket, köztük a lehetséges júniusi és szeptemberi vitadátumokat. A szerda reggel közzétett videó, amelyen Biden közvetlenül a kamerába beszél, még közvetlenebb kihívás volt.

Donald Trump két vitát is elvesztett ellenem 2020-ban. Azóta nem jelent meg egy vitán sem. Most úgy tesz, mintha újra vitázni akarna velem

– mondta Biden a szerdán közzétett, közvetlenül a kamerának szóló videóban. „Hát tedd boldoggá a napomat, haver, akár kétszer is megteszem. Szóval válasszuk ki az időpontokat, Donald – úgy hallottam, szerdánként szabad vagy” – folytatta Biden, utalva Trump bírósági menetrendjére.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek