KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.25.

Rengeteg a halott: tüntetők felgyújtották a kenyai parlamentet

Elszabadult a pokol a kelet-afrikai országban.

Kedden kora délután több száz erőszakos tüntető ostromolta meg a kenyai parlamentet az ország fővárosában, Nairobiban, miután a kormány nem vont vissza egy adóemeléseket tartalmazó törvénytervezetet. A KTN helyi tévécsatorna tudósításában azt látni, hogy az országgyűlés lángokban áll, a törvényhozók pedig menekülnek az épületből. Más hírportálok legalább 10 ember megerősített haláláról számolt be, de az elhunytak száma feltehetően ennél sokkal magasabb.

Rengeteg a halott: tüntetők felgyújtották a kenyai parlamentet

A vitatott törvénytervezet 2,7 milliárd dollárral (nagyjából ezermilliárd forint) tervezi megemelni az adóbevételeket, emiatt pedig napok óta erőszakos tüntetések dúlnak országszerte. A tiltakozók azt követelik, hogy a kormány teljes egészében vonja vissza az adók emeléséről szóló tervét, mivel az szerintük megbénítaná a gazdaságot, továbbá növelné a kenyaiak terheit, akiknek már most is küzdeniük kell a megélhetésért.

A törvénytervezet az üzemanyagok, illetve az exporttermékre kivetett adókat emelné meg. Kritikusok szerint a lépés jelentősen megdrágítaná az alapvető fogyasztási cikkek árát, ami tovább növelni az amúgy is magas infláció mértékét.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint az adóemelésre szükség van, hogy a kenyai kormány növelje bevételeit a költségvetési hiány és az államkölcsönök fedezésére.

A törvényről szóló keddi szavazás előtt több ezer tiltakozó gyűlt össze a kenyai parlament előtt, akik közül többen köveket dobáltak a rendőrökre, akik erre válaszul először könnygázzal és vízágyúval próbálta feloszlatni a tömeget, majd éles lőszerrel lőttek az emberekre.

Miután a parlamentben elfogadták a jogszabályt, a tüntetők egy csoportja behatolt az épületegyüttesbe, több helyiséget feldúltak, majd felgyújtották az épületet.

A kenyai parlamentet ostromló tüntetők közül legalább tízet agyonlőttek a rendőrök – közölték egészségügyi források. Egy mentős azt mondta, hogy a tüntetések során legalább 50 ember súlyosan megsérült.

A CNN beszámolója szerint a sebesültek között van Barack Obama volt amerikai elnök féltestvére, Auma Obama, akit könnygáz okozta sérülések miatt szállítottak kórházba.

Több civil szervezet arról számolt be, hogy a keddi zavargásokat megelőző éjszaka a demonstráció főszervezőit „elraboltak az éjszaka közepén”. Az eltűnt személyek között vannak bloggerek, tartalomkészítők, emberi jogi jogvédők, valamint egy orvos és egy parlamenti munkatárs is.

A Kenyai Ügyvédi Társaság elnöke, Faith Odhiambo kedden azt közölte, hogy 50 kenyai állampolgárt, köztük a személyi asszisztensét "raboltak el" rendőröknek hitt emberek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek