A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.14.
Módosítva: 2024.06.14.

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

Az orosz államfő elmondása szerint amint teljesülnek a feltételei, az orosz csapatok azonnal beszüntetnek minden támadást.

Az orosz külügyminisztérium vezetői diplomatának tartott pénteki beszédében Vlagyimir Putyin "békeajánlatot" tett Ukrajnának - írja a Ria Novosztyi hírügynökség. Az orosz elnök elmondása szerint a béketárgyalás megkezdéséhez Kijevnek ki kell vonnia csapatait az újonnan megszerzett orosz régiókból, azaz a Luganszki és a Donyecki Népköztársaságból, valamint Herszonból és Zaporizzsjából. Továbbá le kell mondania a NATO-hoz való csatlakozásról, semlegesnek kell maradnia, valamint meg kell fogadnia, hogy soha nem enged be a területére atomfegyvereket.

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

„Amint Kijev kijelenti, hogy kész egy ilyen döntésre, és megkezdi a csapatok valódi kivonását ezekből a régiókból, és hivatalosan is visszavonja a NATO-csatlakozásról szóló terveit, szó szerint ugyanabban a percben, ugyanabban a percben meg fog kezdődni a tűzszünet”

- fogalmazott Putyin, hozzátéve, hogy Oroszország ma újabb valódi békejavaslatot tett, így ha a Nyugat és Kijev azt megtagadja, akkor ők lesznek a felelősek a további vérontásért.

A Ren.tv tudósítása szerint Putyin hangsúlyozta az ajánlat kapcsán, hogy nem az ideiglenes tűzszünet a cél, hanem az állandó, maradandó fegyvernyugvás. A TASZSZ orosz állami hírügynökség beszámolója szerint Putyin Ukrajnát nevezte meg a konfliktus kezdeményezőjeként:

"Nyugaton folyamatosan azt hangoztatják, hogy Oroszország kezdte a különleges katonai hadműveletet, hogy ő az agresszor. Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy nem Oroszország indította el a háborút. A kijevi rezsim, miután Ukrajna egy részének állampolgárai a nemzetközi jognak megfelelően kikiáltották függetlenségüket, megkezdte és folytatja az ellenségeskedést. Ez az agresszió.”

Putyin ajánlatára reagálva Mihailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azt mondta a Reutersnek: a békefeltételek "komolytalanok", Oroszország pedig semmilyen kompromisszumra nem nyitott  a helyzet rendezése kapcsán, így Ukrajna továbbra sem fog velük tárgyalni.

"Ez nem egy komoly békekötési ajánlat, így semmilyen relevanciája nincs bármilyen tárgyalásra nézve”

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij tanácsadója.

Az ukrán elnök egyébként még 2022 őszén rendeleti úton tiltotta meg Ukrajna számára, hogy a békéről tárgyaljon Oroszországgal, így jelen körülmények között továbbra is elhanyagolható a valószínűsége a háború tárgyalásos úton történő rendezésére.

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben. Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető – áll az egyezményben.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében.

 

„Ukrajna biztonságának garantálása érdekében mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának jelentős katonai erőre, szilárd képességekre és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) normáival összhangban lévő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége”

– áll a szövegben.

A Fehér Ház a nap folyamán tudatta, hogy Joe Biden amerikai elnök nem vesz részt a G7-csúcstalálkozón részt vevő hét fejlett ipari ország többi vezetőjével közös, csütörtök esti vacsorán, amelyet Sergio Matterella olasz államfő meghívására tartanak Brindisiben. Washington nem indokolta Biden távolmaradását.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kisida Fumio japán miniszterelnök hosszútávú kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 országcsoport olaszországi csúcstalálkozója alkalmával.

Az aláírásról az ukrán államfő számolt be az X közösségi portálon. Tájékoztatása szerint a biztonsági megállapodás értelmében Japán 2024-ben 4,5 milliárd dollár segélyt nyújt Ukrajnának, és támogatja az országot a megállapodás teljes, tízéves időtartama alatt.

Kifejtette, hogy a megállapodás biztonsági és védelmi, valamint humanitárius segítségnyújtást, technikai és pénzügyi együttműködést, valamint közös erőfeszítéseket tartalmaz a Kijev által készített béketerv megvalósítására.

A megállapodás szankciókat is előír Oroszországgal szemben, valamint kitér az együttműködésre Japán és Ukrajna között a helyreállítás és az újjáépítés terén. A Kyodo japán hírügynökség szerint tartalmazza továbbá azt is, hogy amennyiben a jövőben Oroszország bármilyen újabb támadást indít, Ukrajna és Japán 24 órán belül konzultál egymással a gyakorlati segítségnyújtásról.

„Japán esetében az ilyen típusú megállapodás és az ilyen szintű támogatás áttörést jelent. Köszönetet mondunk Japánnak országunkkal és népünkkel való megingathatatlan szolidaritásáért, valamint az élet és a nemzetközi jog védelme iránti elkötelezettségéért”

– írta Zelenszkij az X-en.

Világháborút hozhat az amerikai–ukrán egyezmény, amelyet a G7-találkozón kötött az ukrán és az amerikai elnök – írja az Origo. Volodimir Zelenszkij és Joe Biden ugyanis tíz évre szóló biztonsági megállapodást írt alá, amely azt is tartalmazza, hogy ha Ukrajnát fenyegetés vagy támadás éri, akkor a két ország vezetői közösen dolgozzák ki a válaszlépéseket. Közben Brüsszelben is Ukrajna pénzügyi és fegyveres támogatása a fő téma. Jens Stoltenberg abban bízik, hogy pénteken megállapodás születhet a NATO ukrajnai missziójáról és egy lengyelországi ukrán katonák kiképzésére szolgáló létesítmény felállításáról is dönthetnek.

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7-vezetőinek találkozóján. Az egyezmény értelmében az Egyesült Államok megerősíti Ukrajna katonai védelmét, illetve ha a kelet-európai országot támadás vagy fenyegetés éri, akkor a kijevi és washingtoni vezetők 24 órán belül egyeztetnek a válaszlépésekről.

„A mai nap valóban történelmi nap. A függetlenségünk óta a legerősebb megállapodást írtuk alá Ukrajna és az Egyesült Államok között” – fogalmazott az ukrán elnök.

Arról is megállapodtak, hogy

Ukrajna 50 milliárd dolláros hitelt kap, amit a nyugati országokban befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből biztosítanak.

„Nagy örömmel osztom meg, hogy a G7-ek aláírtak egy tervet, amely véglegesíti és felszabadítja a befagyasztott orosz eszközökből származó 50 milliárd dollárt, hogy ezt a pénzt Ukrajna javára fordíthassuk. Ez újabb figyelmeztetés Putyinnak, hogy nem hátrálunk meg. Sőt, együtt állunk ki az agresszióval szemben” – mondta Joe Biden.

Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá a világ legfejlettebb hét ipari államát tömörítő G7-csoport csúcstalálkozóján, Savelletriben 2024. június 13-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari)

Az orosz külügyi szóvivő cinikusnak és a nemzetközi jogra mért újabb csapásnak nevezte, hogy Ukrajnát az elkobzott orosz vagyonból támogatják. Marija Zaharova szerint az angolszász országok nyíltan terrortámadásokra biztatják Kijevet.

„A Nyugat folytatja az ukrán konfliktus eszkalálására vonatkozó erőfeszítéseit. Ráadásul a Kijevi rezsim terrorista tevékenységére építenek, és minden eszközzel folytatják a háborút” – közölte az orosz külügyi szóvivő.

Világháborúhoz vezethet Biden és Zelenszkij újabb megállapodása

Világháborúhoz vezethet Joe Biden és Volodimir Zelenszkij újabb megállapodása – írta az Origo. A portál szerint az egyezmény Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésének is tekinthető. Az Origo kiemeli: a nyugat Európával akarja megfizettetni a háborút.

Közben a NATO védelmi miniszterei Brüsszelben tárgyalnak Ukrajna pénzügyi és katonai támogatásáról.

Csütörtökön a NATO Ukrajna tanácsa ült össze, a találkozó után Jens Stoltenberg kijelentette: Minél hosszabb távú katonai és pénzügyi támogatás mellett kötelezik el magukat a szövetségesek, annál hamarabb jöhet el a béke.

A NATO főtitkára azt mondta: a tagállamoknak fenn kell tartaniuk az ukrajnai háború kezdete óta Kijevnek nyújtott hozzájárulásuk mértékét, ami azt jelenti, hogy évente legalább 40 milliárd euró támogatást kell biztosítaniuk Ukrajnának.

„Ez szilárdabb alapokra helyezi támogatásunkat, kiszámíthatóságot biztosít Kijev számára, és mind az azonnali, mind a hosszú távú szükségleteket kielégíti. Oroszország inváziója óta a szövetségesek évente mintegy 40 milliárd euró értékű katonai támogatást nyújtottak. Azt javasoltam, hogy ezt a támogatási szintet méltányosan megosztva legalább addig tartsuk fenn, ameddig szükséges” – mondta Jens Stoltenberg.

A NATO főtitkára abban is bízik, hogy pénteken megállapodnak a NATO katonai segítségnyújtásáról is, ami egyebek mellett a fegyverek, légvédelmi eszközök és lőszerek átadását jelenti. Jens Stoltenberg szerint pénteken jóváhagyják egy új kiképzőtábor létrehozását is Lengyelországban, ukrán katonák számára.

Magyarországot a honvédelmi miniszter képviseli a találkozón. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta: Magyarország a szerdán Budapesten Jens Stoltenberggel kötött megállapodás értelmében kimarad a NATO Ukrajna-missziójából, amelyhez se katonát, se fegyvert, se pénzt nem ad.


 

 

origo.hu

Csoboth Róbert: Kevin sírva hálálkodott és bevallotta, hogy a győztes gólja minden gyerekkori szenvedésért kárpótolta

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

borsonline.hu

Eddig tudták titokban tartani. Leleplezték a Megasztár meglepetésszereplőjét

mandiner.hu

Ki is lehetne más? Eldőlt, továbbjutás esetén ki lesz a nyolcaddöntős ellenfelünk!

ripost.hu

„Inkább egy Orkra hasonlít" – Porig alázzák Kulcsár Edinát a külseje miatt

vg.hu

Francia választás: drákói szigort ígérnek Le Penék

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

mindmegette.hu

Így érzi most magát Gordon Ramsay a súlyos balesete után

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító lehetőséget kap júliusban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

„Mélypont” - Brutális diagnózist kapott az öngyilkos gondolatoktól szenvedő egyetemista

KÜLFÖLD

Saját autója ölte meg a kétgyermekes apukát, megmentése helyett kizsebelték

KÜLFÖLD

Lesben állt az iskolában, rajtakapták a diákjával szexelő tanárt

KÜLFÖLD

A mentők sem segíthettek a 4 éves kislányon, egy harapás okozta a halálát