KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.24.

Lakott területre hullottak egy kínai űrrakéta darabjai - videó!

Az emberek fejvesztve menekültek a törmelékeső elől.

Június 22-én, helyi idő szerint reggel 8 órakor lakott területre zuhantak vissza a percekkel korábban elindított Hosszú Menetelés 2C típusú űrrakéta darabjai Kínában - írja a CNN. A hírportál beszámolója szerint a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) a történtek ellenére sikeresnek és biztonságosnak minősítette kilövést.

Lakott területre hullottak egy kínai űrrakéta darabjai - videó!

Az óriási pánikot okozó rakétát a kínai Hszicsangi Űrközpontból indították el. Az eszköz első gyorsítórakétája a start után hullott vissza a földre, miközben sárgás-barna mérgező füstöt okádott ki magából. A közösségi médiában megjelent videók és fotók tanúsága szerint a rakéta darabjai egy kínai falura zuhantak, az emberek pedig fejvesztve menekültek a visszahuló törmelék elől. 

Meg nem erősített sajtóinformációk szerint a rakéta a Kujcsou tartománybeli Guiding megyében zuhant le, a hatóságok pedig ideiglenesen veszélyzónának nyilvánították a területet. Úgy tudni, a rakétát nitrogén-tetroxid és dimetil-hidrazin keveréke hajtotta, amely belélegzése súlyos mérgezést okoz.

Hosszú Menetelés 2C rakéta egy olyan műholdat állított Föld körüli pályára, amelyen kettő francia és kettő kínai műszer található. A projekt a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) és a Francia Űrkutatási Központ (CNES) közös vállalkozása. 

A műhold feladata az úgynevezett gamma-kitörések vizsgálata lesz, melyek a Napnál jóval nagyobb tömegű csillagok megsemmisülésekor vagy neutroncsillaggá tömörült egykori csillagok összeolvadásakor keletkeznek. Szakértők szerint a gamma-kitörések érthetőbbé teszik a csillagok életének végét – bár annak lefolyása nagyban függ a csillag méretétől, környezetétől. A műhold olyan adatokhoz juttathatja a csillagászokat, amelyeket laboratóriumi körülmények között nem lehetne megszerezni.

A kínai űrprogramot rendszeresen érik nemzetközi szinten kritikák, amiért meglehetősen lazán kezeli az űrrakétákkal kapcsolatos biztonsági kérdéseket. Ennek kapcsán fontos elmondani, hogy ország indítóhelyszínei a hidegháború idején, a szárazföld belsejében létesültek, ezért a hatóságok gyakran figyelmeztetik a lakosságot a potenciálisan leeső törmelék veszélyeire.

A kínai hordozórakéták felszínre visszahulló darabjai miatt szinte minden évben veszélyhelyzet alakul ki. Legutóbb tavaly decemberben okozott riadalmat egy Hosszú Menetelés–3B hordozórakéta segédrakétáinak visszahullása. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek