KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.12.

Globális békeindex: a világ épp a vesztébe rohan, de Magyarország a béke szigete

A II. világháború óta nem volt annyi fegyveres konfliktus a világban, mint most.

Az ausztrál székhelyű Gazdaság- és Béke Intézet (Institute for Economics and Peace - IEP) közzétette a globális békeindex 2024-es kiadását, amely szerint "az emberiség egyértelműen válaszúthoz érkezett", mivel a fegyveres konfliktusok száma globálisan elérte az 56-ot, ami a II. világháború óta a legrosszabb adat. Magyarország szempontjából ugyanakkor jó hír, hogy az összeállítás szerint hazánk a világ 14. legbékésebb országa, ami négy hellyel jobb, mint a tavalyi eredmény.

Globális békeindex: a világ épp a vesztébe rohan, de Magyarország a béke szigete

Az ausztrál agytröszt minden évben elkészíti a Global Peace Indexet (Globális Béke Index), amelyben a világ 163 országát rangsorolja biztonság szempontjából. Az összeállítás során olyan tényezőket vizsgálnak meg, mint a belső és külső konfliktusok, a bűnügyi statisztikák, a terrorizmus, az erőszakos tüntetések, a szomszédos országokhoz fűződő viszony, vagy az ország militarizálása.

A napokban publikált 2024-es elemzés szerint a világ országai közül 97-ben romlott a békesség szintje tavalyhoz képest, ami a legrosszabb eredmény a jelentés első, 2008-as összeállítása óta. Szintén negatív rekordnak számító adat, hogy jelenleg 93 ország érintett határain kívüli konfliktusokban.

"Az elmúlt 10 évből kilencben csökkent a békesség. Rekordszámú konfliktusnak, a militarizáció növekedésének és a nemzetközi stratégiai verseny fokozódásának vagyunk tanúi. Elengedhetetlen, hogy a kormányok világszerte fokozzák erőfeszítéseiket a konfliktusok megoldására, mielőtt azok nagyobb válságokká fajulnának”

- fogalmazott az Al Jazeera hírportálnak nyilatkozva Steve Killelea, a Gazdaság- és Béke Intézet alapítója és ügyvezető elnöke.

Európa kapcsán fontos elmondani, hogy a világ 10 legbékésebb országa közül 7 a kontinensen található, ugyanakkor a régió 36 országa közül 23 hátrébb lépett a békeindexben a békesség csökkenése miatt. A kevés európai országok egyike, ahol nőtt a békesség szintje, épp Magyarország lett: hazánk régiósan a tizedik, globálisan pedig a 14. legbékésebb ország.

Európában a legnagyobb visszaesést Svédország produkálta a tavalyi eredményhez képest. A skandináv ország 22 helyet rontott a listán, így jelenleg csak a 39. legbékésebb hely a világon. Fontos még említést tenni az Oroszországgal egyre harciasabb Franciaországról, ami a csak világ 86. legbékésebb országa lett az összeállítás szerint.

Globálisan Izland, Írország, Ausztria, Új-Zéland és Szingapúr volt az öt legbékésebb ország, míg a legbékétlenebb Jemen volt, amit Szudán, Dél-Szudán, Afganisztán és Ukrajna követett.

A békeindex a konfliktusokból eredő gazdasági veszteségeket is elemezte. Eszerint az erőszak globális gazdasági hatása 2023-ban 19,1 billió dollár, vagyis egy emberre vetítve 2380 dollár (900 ezer forint) volt, ami 158 milliárd dolláros növekedést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. A háború relatív gazdasági költsége Ukrajnában volt az egyik legmagasabb 2023-ban: az ország GDP-jének 68,6 százalékának felelt meg.

2024 első négy hónapjában 47 ezer ember halt meg a globális konfliktusok következtében, ha pedig ez az arány az év hátralévő részében is folytatódik, akkor az 1994-es ruandai népirtás óta idén halhatnak meg a legtöbben a különböző összetűzések következtében. Összehasonlításképp 2023-ban 162 ezer konfliktus okozta haláleset történt, ami a második legmagasabb szám az elmúlt 30 évben.

"80 év telt el a második világháború vége óta, és a jelenlegi válságok rávilágítanak arra, hogy a világ vezetőinek sürgősen el kell kötelezniük magukat a konfliktusok megoldása mellett"

- fogalmazott Killelea, aki arra figyelmeztetett, hogy az emberiség válaszúthoz érkezett, mivel a háborúk számának növekedése újabb világégést eredményezhet. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek