KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.02.

Economist: a "halál folyója" lett a Tisza

Egyre több hadköteles férfi próbálkozik meg a Tisza átúszásával elmenekülni Ukrajnából. Ez viszont korántsem veszélytelen vállalkozás, a folyó sorra szedi áldozatait.

Szerző Ripost

A háború kirobbanása óta legalább 45 olyan ukrán menekült fulladt bele a Tiszába, akik a folyót átúszva próbálták meg elhagyni hazájukat, hogy elkerüljék a katonai behívót - írja az Economist online kiadása. A brit hírportál beszámolója szerint az egyre erőszakosabbá váló ukrajnai kényszersorozás a „kétségbeesés határává” és a "halál folyójává" tette a Tiszát.

Economist: a "halál folyója" lett a Tisza

Pár különleges kivételtől eltekintve a 18 és 60 év közötti férfiaknak jelenleg szigorúan tilos elhagynia Ukrajnát. Ennek ellenére rengetegen szöktek meg vagy tervezik a megszökésüket az országból, aminek egyetlen oka a besorozástól való félelem. Az Economist szerint a legtöbben a Tiszán és a Kárpátokon történő átkelés választják ahhoz, hogy elmeneküljenek Ukrajnából. 

A hírportál beszámolója szerint a tragédiával végződő illegális határátlépési kísérletek száma ugrásszerűen megemelkedett azóta, hogy május közepén hatályba lépett az új ukrán mozgósítási törvény, ami 27-ről 25 évre csökkentette a besorozható férfiak felső korhatárát. Az azóta eltelt időben tíz menekült fulladtak bele Tiszába, de az ukrán határőrség szerint a halálos áldozatok száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb, a folyó körüli nádas ugyanis még sok holttestet rejthet, őket azonban nem fogják célzottan keresni. Az állami ügynökség közlése szerint a legfiatalabb regisztrált áldozat 20 éves volt.

Az Economist becslése szerint naponta átlagosan 30-40 ukrán próbál átkelni a Tiszán illegálisan. A határrendészet nem erősítette meg ezt a számot, de Leszja Fedorova, az ügynökség szóvivője szerint az új határvédelmi intézkedések, az érzékelők és a drónok 10 emberből 7-et meg tudnak állítani, mielőtt elérnék a folyót.

„A hideg vízben öt perc után a test irányíthatatlanná válik, még neoprénruhában is. Ha ehhez hozzáadjuk az áramlást, a szorongást, a sötétséget, az áldozat már nem tud küzdeni a túlélésért"

- fogalmazott Fedorova, hozzátéve, hogy a Tisza vize még május végén is jéghideg, az áramlatok erősek, még akkor is, amikor a víz nyugodtnak tűnik. Elmondása szerint az embercsempészek inkább éjszaka dolgoznak, és ügyfeleik gyakran nincsenek tudatában a rájuk leselkedő veszélynek, amíg már túl késő, és nem lehet visszafordulni. 

A határt most a nemzeti gárda tagjai őrzik, és legalább tíz új ellenőrzőpontot állítottak fel a Tisza környékén. A tiszteket gyakran cserélik, hogy a csempészek nehezebbem tudják lefizetni őket.

A román határügynökség jelentése szerint csak az idei év első három hónapjában 2373 illegális határátlépést regisztráltak Ukrajnából. A Tiszán átúszni próbáló ukrán menekültek többségének kiindulópontja Kárpátalja, ahol virágzó üzletággá vált az embercsempészet. Ez egy kockázatos, de jövedelmező üzlet. Az árak elérhetik a 12 000 amerikai dollárt (4,2 millió forint) is személyenként.

Az Economistnak sikerült megszólaltatnia egy Matvii nevű ukrán menekültet, aki átúszta a Tiszát és eljutott Romániába. A férfi elmondása szerint a folyó hideg vize nehezebb akadálynak bizonyult, mint gondolta, és voltak pillanatok, amikor azt hitte, hogy nem fogja túlélni. 

„Ukrajna számomra már nem létezik. Nincs visszaút. Megértem, ha most sok honfitársam bírál, de a túlélési ösztön vezérelt. Otthon csak halál várt volna rám"

- fogalmazott Matvii, hozzátéve, hogy a Tisza átúszása után elérte a legközelebbi román falut, ahol a helyiek segítettek neki, most pedig egy másik európai országban próbál mérnökként elhelyezkedni.

Az Economist kérdésére Ivan Timocsko, az ukrán Tartalékos Tanács elnöke azzal érvelt az illegális határátlépés ellen, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel halnak meg a Tiszán való átkelés közben, mint a fronton. A tisztségviselő hozzátette, hogy a besorozott férfiaknak csak körülbelül 30 százaléka vesz részt közvetlenül a harcokban, a többiek háttér-faladatokat látnak el.

A téma kapcsán érdemes elmondani, hogy az ukrán fegyveres erők egyik szakaszparancsnoka nemrég arra tett javaslatot egy televíziós interjúban, hogy az illegális határsértők elrettentése céljából telepítsenek krokodilokat(!) a Tiszába.

Felháborítónak nevezte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azokat a korrupciós gyakorlatokat, amelyeket több sorozóközpontban tartott vizsgálatok tártak fel, és megígérte, hogy olyan emberekre fogják bízni a feladatot, akik tudják, hogy mi a háború.

Az egyik odesszai sorozóközpontban feltárt, csütörtökön nyilvánosságra került visszaélésre reagálva az ukrán államfő esti videóüzenetében elmondta: részletes megbeszélést tartott Ihor Klimenko belügyminiszterrel és Vaszil Maljukkal, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetőjével. „A vizsgálat számos visszaélésre derített fényt” – mondta Zelenszkij. „És ezek őszintén sokkolóak” – jelentette ki.

Hozzátette, hogy a vizsgálatok részleteit és eredményeit nyilvánosságra fogják hozni, és eljárást indítanak a felelősök ellen.

A konklúzió teljesen világos: olyan emberekre kell bízni a sorozást, akik megértik Ukrajna védelmének fontosságát – fogalmazott.

„Olyan embereket kell alkalmazni, akik saját szemükkel látták, saját bőrükön tapasztalták a háborút. Lehetnek köztük olyanok is, akik talán sajnos elvesztették egy végtagjukat, de nem a méltóságukat és Ukrajnát. Hadd köszönjem meg nekik”

– mondta.

A sorozóközpontok átvilágítása része Ukrajna korrupcióellenes kampányának, melyet Kijev euroatlanti csatlakozásának érdekében indított.

Az Ukrán Állami Nyomozóiroda (DBR) korábban bejelentette, hogy előzetes letartóztatásba helyeztek és vizsgálatot indítottak egy odesszai sorozóközpont vezetője ellen, aki a gyanú szerint 10 ezer dollár (3,6 millió forint) kenőpénz ellenében hamis igazolást adott arról, hogy a behívott férfi alkalmatlan katonai szolgálatra, és átlépheti az országhatárt. Az érintett elöljáró nevét nem hozták nyilvánosságra, csupán annyit tudni róla, hogy a szárazföldi erők egyik egységének vezetőjéről van szó.

Ukrajnában jelenleg a 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesek, ami az ország elhagyásának tilalmát is magában foglalja.

Hamarosan elfogy az ukrán hadköteles korú utánpótlás, ezért kellenek a sorkatonák Európában?

A háborúpárti Európa a Weber-tervként elhíresült sorkatonaság ötletével kacérkodik, aminek oka az lehet, hogy a harcban tartott Ukrajna hamarosan kifogyhat a katonai utánpótlásból.

 

 

Ceremony of bringing of the National Guard of Ukraine, in Kiev.

A szolgálatba hívott Ukrán Nemzeti Gárda katonái esküt tettek a sorkötelesek átvételének ünnepsége Kijevben, Ukrajnában. Fotó: STR Forrás: NurPhoto/AFP

 

A mutyis Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke vetette fel, hogy az uniós tagállamoknak be kellene vezetnie a fiatalok számára a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én. (Fotó: AFP/Jussi Nukari)
Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) elnöke sajtótájékoztatót tart a Finnország és Oroszország közötti Vaalimaa határellenőrző pont közelében a finnországi Virolahtiban 2024. május 22-én (Fotó: AFP/Jussi Nukari)

Szijjártó Péter újabb őrült ötletnek nevezte a megfogalmazott tervet. 

A külgazdasági és külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az orosz–ukrán háborúban egyre elviselhetetlenebb veszteségeket szenvednek el az ukránok. Most már nem az a kérdés, hogy az amerikaiak küldenek-e fegyvert a háborúba, hanem az, hogy lesz-e ember, aki azokat kezelni fogja. A tárcavezető szerint emiatt most már az európai fiatalokat akarják besorozni a háborúba. 

Márpedig mi nem akarunk látni magyar embereket az orosz–ukrán háború frontvonalában.

mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Manfred Webernek, az Európai Néppárt elnökének őrült ötlete, miszerint az egész kontinensre kiterjesztené a sorkatonaságot, több országban is termékeny talajra talál. A skandináv államok után Németország megfontolná a női sorkatonaság bevezetését is. A V4NA brüsszeli forrásokból úgy értesült: Manfred Weberék célja, hogy az európai parlamenti választások után felálló új EP az elsők között tárgyalja majd az uniós kötelező sorkatonai szolgálatot.

Eközben Boris Pistorius azt tervezi, hogy Németországban visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. A védelmi miniszter ugyanis egyértelművé tette, hogy ha nincs elég önkéntes, akkor szolgálatra kell kényszeríteni azokat is, akik nem akarnak bevonulni. A nőket is megkeresik.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólal a Schuman Biztonsági és Védelmi Partnerségi Fórumon Brüsszelben, Belgiumban 2024. május 29-én. (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)
Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője felszólal a Schuman Biztonsági és Védelmi Partnerségi Fórumon Brüsszelben, Belgiumban 2024. május 29-én (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

„Az Európai Uniónak nincs lehetősége arra, hogy kötelező sorozást vezessen be. Nagyon messze van attól, hogy ilyen hatáskörrel rendelkezzen. Ez egy nemzeti döntés” próbálta cáfolni Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője, hogy európai szintű sorozás jön, azonban mint láthatjuk, Németország is komolyan fontóra vette a döntést. Sőt, lapunk korábban arról is írt, hogy az Európát uraló háborús készülődés már a nőket sem hagyná ki.

Eva Högl, a Bundestag védelmi biztosa szerint akárcsak Izraelben, Norvégiában, Svédországban és hamarosan Dániában, Németországban is férfiakat és nőket kellene bevonni a csapatokba.

Nem lenne helyénvaló többé csak a fiatal férfiakra koncentrálni

– mondta Högl.

Manfred Weber szerint korunk nagy feladata, hogy biztosítsuk Európa cselekvőképességét ezekben a biztonságpolitikai kérdésekben.

Katonai kapacitásokat és képességeket kell teremtenünk, és el kell mozdulnunk az egyhangúság elvétől.

mondta Weber, aki korábban már felvetette a közös kötelező európai sorkatonai szolgálat ötletét, amit Brüsszelben csak Weber-terv néven emlegetnek.

Az amerikaiak átadták az európaiaknak az ukrajnai háború finanszírozását és támogatását. Mindegy, hogy hogyan alakul az amerikai elnökválasztás, ezt a háborút az európaiakra testálták.

– mondta el lapunknak korábban Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

A szakértő arra is rámutatott, hogy hamarosan elfogy az ukrán hadköteles korú utánpótlás, és ha a 650 ezer, külföldön lévő ukrán férfit haza is küldik, az is csak egy évre lenne elég csakúgy, mint a nagyjából 350 ezres NATO-haderő.

– Két év múlva, ha még akkor is tart háború, már nem lesz utánpótlás, így már most el kell kezdeni a sorkötelezettséget visszaállítani, hogy ha elfogynak az ukránok és elfogynak a hivatásos profi NATO-katonák, akkor is legyen európai utánpótlás az ukrán frontra.

A német Junge Union (a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete)  javasolta először a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetését Európa-szerte még 2017-ben, ám az akkor még nem kapott kellő támogatást, írtuk meg korábban.

Az ezt célzó dokumentum kifejezetten javasolja, hogy „minden fiatalnak legalább kilenc, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban”.

Paul Ziemiak (CDU) felszólal a Német Fegyveres Erők Földközi-tengeri Sea Guardian küldetéséről szóló vitában a Bundestag 159. ülésszakán. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Jonathan Penschek)
Paul Ziemiak (CDU) felszólal a Német Fegyveres Erők Földközi-tengeri Sea Guardian küldetéséről szóló vitában a Bundestag 159. ülésszakán (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Jonathan Penschek)

Az akkori dokumentumot az a Paul Ziemiak jegyezte, aki akkoriban a mintegy 110 ezer tagot számláló ifjúsági szervezet szövetségi elnöke volt, majd a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, aki a 2017-es szövetségi választások óta Bundestag-képviselő és tagja a belügyi és honvédelmi bizottságnak is. Nem lenne meglepő, ha ő is a német sorköteles javaslat kidolgozói között lenne.

A norvég határőrök a német és norvég védelmi minisztert várják a paszviki határállomáson. (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)
A norvég határőrök a német és norvég védelmi minisztert várják a paszviki határállomáson (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld)

 

Jelenleg Európában hat országban van kötelező sorkatonai szolgálat. Észtország, Litvánia (2015 óta vezették be újra), Norvégia (2015 óta a nők számára is bevezette), Görögország, Törökország, Dánia a sajátos formájával és Svédország, amely szintén 2017/2018-ban vezette be újra a kötelező katonai szolgálatot.

 


 

 

origo.hu

Önkéntelenül le fog húzódni, ha ez a spanyol autó feltűnik a visszapillantóban – Cupra Formentor (2024) menetpróba

ripost.hu

Forró videó: így készül Tolvai Reni barack popsija

metropol.hu

Kimosta férje munkásruháját, ez lett a szegény asszony halálának oka

mandiner.hu

Új szintre lépett Magyar Péter földön csúszós-mászós botránya – lementették a felvételeket a Dunába hajított telefonról

ripost.hu

Kiadták a riasztást: pokoli, ami erre a három vármegyére lecsap

mandiner.hu

Itt a német sztárfocista kendőzetlen vallomása arról, mennyire elviselhetetlen a helyzet Németországban a migráció miatt

ripost.hu

„Elérte a töréspontját” – Egyre rosszabb állapotban Ben Affleck

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 6.: a Rák újhold csodás fordulatokat hoz

ripost.hu

„Minden változik” – Krausz Gábor fekete-fehér képpel üzent Mikes Annának

ripost.hu

Ne edd meg: visszahívták ezt a népszerű sajtot a magyar boltokból

ripost.hu

Rád fog kacsintani a szerencse, ha ez a csillagjegyed

ripost.hu

"Ritka ízléstelen..." Kemény kritika érte Kulcsár Edinát

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szakértők figyelmeztetnek: Ukrajna bevonása a NATO-ba a harmadik világháborúhoz vezethet

KÜLFÖLD

Megbukott Brüsszel migrációs paktuma: A nyugat-európai emberek is elutasítják az illegális bevándorlást

KÜLFÖLD

Ma átvesszük az Európai Uniós soros elnökségét: kemény csaták várnak ránk Brüsszelben

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

A rendőrök is sokkot kaptak: végzet szüleivel, majd évekig hagyta rothadni a testüket

KÜLFÖLD

A karrierjét féltette: Kidobta az emeleti ablakból újszülöttjét egy 28 éves nő

KÜLFÖLD

Már kitervelte Harry herceg, ezt fogja tenni, ha Vilmos lesz az új király

KÜLFÖLD

„Mintha elevenen égetnének" - 30 százalék esélye volt a túlélésre a gyógyszere miatt egy nőnek