KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.24.

Börtönre ítélték a leggazdagabb brit család több tagját

A vád szerint a Hinduják rabszolgaként tartották az alkalmazottaikat.

Egy svájci bíróság  börtönbüntetésre ítélte első fokon Nagy-Britannia leggazdagabb családjának több tagját, miután bebizonyosodott, hogy kizsákmányolták és embertelen munkakörülmények között dolgoztatták az alkalmazottaikat a Genfi-tó partján található luxusvillájukban. Az indiai származású, de brit állampolgársággal rendelkező Hinduja-család tagjait emberkereskedelemmel is vádolták, de abban végül nem találták bűnösnek őket, mivel a bíróság szerint az Indiában toborzott munkavállalóik tisztában voltak azzal, mire vállalkoznak - írja a The Guardian brit napilap online kiadása. 

Börtönre ítélték a leggazdagabb brit család több tagját

Prakash és Kamal Hinduját, valamint fiukat, Ajayt és feleségét, Namratát kizsákmányolásban és illegális foglalkoztatásban találta bűnösnek a svájci bíróság, és 4 -4,5 év börtönbüntetést szabtak ki rájuk. A Hinduja-család idősebb tagjai egészségi állapotukra hivatkozva nem jelentek meg a bírósági ítélet kihirdetésén. Ajay és Namrata jelen voltak ugyan, de nem hallgatták meg az ítéletet. Az ítélethirdetést követően az ügyészség kérte Ajay és Namrata Hinduja letartóztatását is, de ezt a bíró elutasította. Az elítélt milliárdosok ügyvédei közölték, hogy fellebbeznek a bírósági döntés ellen.

A bíróság ítélete szerint a Hinduja-család alkalmazottai hét napon át, 18 órás műszakokban dolgoztak, és naponta mindössze 6,2 font, azaz nem egészen 3000 forint fizetést kaptak, amit indiai rúpiában fizettek ki nekik indiai bankszámlákra. A nevetségesen alacsony fizetés egyébként a svájci törvények által előírt minimum összeg kevesebb mint tizede volt, amit önmagában törvénysértőnek találtak. Az ügyészek szerint a Hinduja-család többet költött a kutyájukra, mint az alkalmazottakra.

A kizsákmányolt munkavállalók azt mondták, hogy az útleveleiket elkobozták, így korlátozva a szabad mozgásukat, hozzátéve, hogy a család azt is ritkán engedte meg nekik, hogy elhagyják a házat, amely Genf leggazdagabb negyedében, Colognyban található.

„A világ nyomorúságából profitáltak. A vádlottak ismerték a svájci törvényeket, és tudták, hogy az alkalmazottaik milyen helyzetben vannak, mégis kihasználták őket” 

– fogalmazott az indai-brit család ügyében eljáró svájci bíró, mielőtt kihirdette volna az ítéletét.

A Hinduja-család a leggazdagabb brit családnak számít, a legfrissebb felmérések szerint a vagyonuk meghaladja a 37 milliárd fontot. A család tulajdonában van a Hinduja Group nevű multinacionális vállalat, amely olaj-, gáz- és banki érdekeltségekkel rendelkezik világszerte. A cégcsoport 38 országban van jelen, és mintegy 200 ezer embernek ad munkát. Emellett a család tulajdonában van London egyik legpatinásabb szállodája, a Raffles hotel is. 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek