KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.16.

Lebuktak: az USA titkos propagandakampányt folytatott a kínai vakcina ellen

Az oltásellenes akcióval az egész világot megpróbálták átverni.

Az amerikai külügyminisztérium (Pentagon) és a titkosszolgálatok nagyszabású propagandakampányt hajtottak végre a koronavírus-járvány csúcsán a kínai Sinovac oltóanyag lejáratása céljából - derült ki a Reuters hírügynökség hétvégén megjelent tényfeltáró cikkéből. A portál beszámolója szerint az Egyesült Államok a fejlődő világ valamennyi országát célba vette a dezinformációs kampánnyal, de mind közül a Fülöp-szigeteket érintette leginkább. 

Booth displaying a coronavirus vaccine candidate from Sinovac Biotech Ltd is seen at the 2020 China International Fair for Trade in Services (CIFTIS), following the COVID-19 outbreak, in Beijing
Az USA titkos propagandakampányt folytatott a kínai vakcina ellen

A Reuters oknyomozó anyaga szerint a Pentagon célja egyértelmű volt: kétségeket ébreszteni a kínai oltóanyag biztonságosságával és hatékonyságával kapcsolatban, bosszúból azért, mert Peking Washingtonra próbálta hárítani a világjárvány kitörését.

A lejáratás érdekében az amerikai titkosszolgálatok több ezer hamis közösségi médiás profilt hoztak létre, melyekkel megállás nélkül szidalmazták a kínai vakcinát, valamint a Kínában gyártott arcmaszkokat és teszteket. A kamu felhasználók oldalain rendszeresen ugyanaz a szöveg jelent meg, egy 2020 júliusában közzétett egységes üzenetben például ez állt: 

"A COVID Kínából érkezett, és a vakcina is Kínából érkezett, ne bízzon Kínában!"

A Fülöp-szigeteket érintő művelettel kapcsolatban a Reuters több mint 300 olyan kamu profilt azonosított az X-en (korábban Twitter), amelyek megfeleltek azoknak a leírásoknak, amelyeket korábbi amerikai katonai tisztviselők osztottak meg. A fiókok többségét 2020 nyarán hozták létre, és a #Chinaangvirus  (filippínó nyelven: „Kína a vírus”) – hashtag köré szerveződtek.

A Reuters szerint az amerikai külügyminisztérium kampánya 2020 tavaszán, Donald Trump elnöksége alatt kezdődött, és Joe Biden ciklusában, 2021 közepén ért véget. A hírügynökség arra nem talált bizonyítékot, hogy a Pentagon az oltásellenes propagandával Észak-Amerikát vagy Európát is célba vette volna.

Miután a Reuters rákérdezett a kamu profilokra az Elon Musk tulajdonában lévő X közösségi médiumnál, a cég gyorsan törölte a gyanús felhasználókat. A vállalat azt közölte, hogy a profilok egyértelműen egy koordinált robotkampány részei voltak.

Marcello Ferrada de Noli svéd járványügyi szakértő szerint az amerikai akciót egyértelműen anyagi megfontolásból indították, és nem a Peking elleni bosszúból. A szakértő úgy véli, a kampány célja az volt, hogy a beszerző országok az amerikai Pfizer készítményét részesítsék előnyben a többi oltóanyaggal szemben.

Donald Trump és Joe Biden szóvivői nem reagáltak a Reuters megkeresésére, de a védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője elismerte, hogy a propagandakampány létezett. 

A Pentagon szóvivője annyit mondott, hogy az amerikai hadsereg "különböző platformokat használ, beleértve a közösségi médiát is, az USA, a szövetségesek és a partnerek ellen irányuló rosszindulatú befolyásolási támadások elhárítására". A Pentagon azzal védekezett, Kína "dezinformációs kampányt indított, hogy hamisan az Egyesült Államokat okolja a Covid terjedéséért".

A megjelent hírekre reagálva a kínai külügyminisztérium azt közölte, hogy nem lepte meg a jelentés, mivel régóta tisztában vannak azzal, hogy Washington dezinformációkat terjeszt Kínáról.

A Fülöp-szigetek nagykövetsége nem reagált a Reuters megkérésesésre, a Fülöp-szigeteki Egészségügyi Minisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy „a hírügynökség által feltártak érdemesek arra, hogy a részt vevő országok illetékes hatóságai megvizsgálják őket”.

 

origo.hu

Ettől az orosz bejelentéstől rettegett mindenki

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

borsonline.hu

Bereczki Zoltán felesége kitálalt férje és Szinetár Dóra lányával kapcsolatban

hirtv.hu

Nógrádi György: Zelenszkijt sok mindenért felelőssé lehet tenni, de ezért a támadásért nem + videó

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

vg.hu

Foci-Eb 2024: folytatódott a kölni átok, Anglia sem tudott nyerni – még nem jutott tovább a magyar válogatott

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

mindmegette.hu

7 citrusos desszert, amit melegben is szívesen fogyasztunk

ripost.hu

„Inkább egy Orkra hasonlít" – Porig alázzák Kulcsár Edinát a külseje miatt

ripost.hu

Aurelio elárulta, mennyit keresett eddig az EB meccsein

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Sokkoló: megölte a feleségét, majd magával is végzett egy férfi

KÜLFÖLD

A mennyországban árul építési telkeket egy szekta

KÜLFÖLD

Hegyméretű bolygógyilkos aszteroida robog a Föld felé

KÜLFÖLD

Rengeteg a halott: tüntetők felgyújtották a kenyai parlamentet