KÜLFÖLD

Szerző P. Flóra

Létrehozva: 2024.06.24.

A háziorvos elküldte az anyát, hogy csak izomláza van: kiderült, halálos beteg

A háziorvos szerint a kétgyermekes anya hátfájását csak az izomláz okozza.

Egy kétgyermekes anyánál gyógyíthatatlan vérrákot diagnosztizáltak néhány hónappal azután, hogy háziorvosa közölte vele, hogy a hátfájása valószínűleg csak izomláz okozza.

 

A hertfordshire-i Cheshuntból származó Jane Hogant bénító fájdalom gyötörte, már megmozdulni is csak kínkeservesen tudott. Felkereste a háziorvosát, aki azt mondta neki, csak izomláza van és fájdalomcsillapítót írt fel neki, majd elküldte. De a tünetei nem enyhültek. Ezért elment a kórházba, ahol felfedezték, hogy a nőnek 12 helyen eltört a háta.

De csak egy héttel később derült ki, mi is okozza valójában a borzalmas tüneteket: mielómája van, egy vérrák, amely a csontvelőben lévő plazmasejtekből származik.

„Az első gondolatom az volt, hogy el kell mondanom a gyerekeimnek. El kell mondanom nekik, hogy rákos vagyok. Aztán arra gondoltam, hogy meg fogok halni? Az orvosok erre csak azt mondták, kidolgozzák a kezelési tervemet, mert ez a rák nem gyógyítható, de kezelhető. Nagyon remélem, hogy én leszek az első ilyen rákkal, aki legalább még 10 évet élhet. Rengeteg tervem van még az életben."

A becslések szerint évente 6000 új mieloma-esetet regisztrálnak az Egyesült Királyságban, és több mint 35 ezret az Egyesült Államokban. Ez a plazmasejtek DNS-ében bekövetkező változások miatt következik be, amelyek abnormális mielómasejtekké változtatják őket, amelyek gyorsabban replikálódnak, és számos problémát okoznak. Gyakran hívják mielóma multiplexnek, mert több helyen is megtalálható – bárhol, ahol van csontvelő.  Ám a betegség tüneteit – köztük hátfájást, csonttörést, fáradtságot és ismétlődő fertőzéseket – gyakran figyelmen kívül hagyják, ráfogják az öregedésre, vagy más sérülésre.

Miután felkereste a háziorvosát, Hogan nem tudott járni és segítség nélkül beszállni az autójába.

"Kemény vagyok. Egyedülálló anyuka vagyok, két gyereket neveltem fel, főállásom volt, jó társasági életem volt – nagyon szíven ütött a diagnózis” – tette hozzá. „Szabadságot vettem ki a munkából, amit soha nem csinálok, és le kellett ülnöm egy kerti székre. Még a kanapémra sem tudtam ülni, borzasztó volt."

Miután 2020 februárjában mentőautóval kórházba került, Hogan asszony azt állította, hogy az orvosok „megkérdezték, hogy autóbalesetet szenvedtem-e, leestem-e a lépcsőn, vagy megtámadtak-e, mivel több csonttörésem volt”.

Egy héttel később azonban „aznap arra ébredtem, hogy ma meg fogok halni” – mondta. 

A sürgősségin egy fiatal orvos átnézte korábbi vizsgálati eredményeit, és azonnal myelomára gyanakodott. A tesztek megerősítették, hogy 2020 márciusában – hét hónappal azután, hogy a tünetek először jelentkeztek – megbetegedett. Azonnal megkezdte a kemoterápiát, de a Covid-zárlatok miatt kénytelen volt otthon folytatni a kezelést tablettákkal és vérhígítókkal. 2020 decemberében őssejt-átültetésen esett át, de 2021 őszén közölték vele, hogy újra el kell kezdenie a kemoterápiát. 

Azóta is folyamatosan kezelik és a fájdalom sose múlik, de az asszony elhatározta: mindenáron élni fog, mert látnia kell férjhez mennie a lányait.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek