KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.26.

Nagy Britanniában ismét bevezetnék a kötelező sorkatonaságot

Londont is elérte az Európát uraló háborús készülődés.

A kormányzó brit Konzervatív Párt ismét bevezetné a kötelező sorkatonai vagy polgári szolgálatot – erre tett ígéretet Rishi Sunak miniszterelnök egy vasárnap megjelent írásában. A választási programpontként ismertetett tervezet szerint mindazok a nagykorúak, akik befejezik az iskolai tanulmányaikat, saját döntésük alapján választhatnának a katonai szolgálat vagy az önkéntes munka között. 

Nagy Britanniában ismét bevezetnék a kötelező sorkatonaságot

Kötelező sorkatonai szolgálat (National Service) csak szűk másfél évtizeden keresztül volt érvényben Nagy Britanniában. 1947-ben vezette be Clement Attlee munkáspárti miniszterelnök kormánya, majd 13 évvel később, 1960-ban eltörölték. Amíg létezett, a 18 és 21 éves kor közötti férfiaknak kellett bevonulniuk 18 hónapra.

Rishi Sunak miniszterelnök a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi lapban megjelent írásában úgy fogalmazott, hogy a kötelező katonai szolgálatról szóló elképzelése a nemzeti szolgálatnak (National Service) nevezett korábbi rendszert élesztené újjá, de teljesen más, modernizált formában.

A kormányfő terve szerint azok, akik a katonai szolgálatot választanák, 12 hónapot kellene eltölteniük katonai szolgálatban a brit fegyveres erőknél. Akik pedig ezt nem vállalják, azoknak havonta egy hétvégét – évente 25 napot – kellene eltölteniük a helyi közösségeikben működő közszolgálati szervezeteknél, köztük a rendőrségnél, a tűzoltóságnál, a mentőknél, az állami egészségügyi szolgálatnál (NHS), vagy akár a tengeri mentőszolgálat kötelékében.

Cikkében Rishi Sunak hangsúlyozta: a National Service tervezett új formája – amely 2025 szeptemberétől indulna – nem katonai összeírás lenne, hiszen az érintettek óriási többsége nem a fegyveres erőknél teljesítene szolgálatot, csak azok, akik kifejezetten ezt választják és megfelelnek a kemény alkalmassági teszteken.

Nagy-Britanniában július 4-én tartják a parlamenti választásokat, és a felmérések folyamatosan a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyét jelzik. A Mail on Sunday számára a Deltapoll közvélemény-kutató cég által elvégzett legfrissebb vizsgálat szerint ha most tartanák választásokat, a Munkáspárt a voksok 45 százalékát szerezné meg, a konzervatívokra pedig a választók 23 százaléka szavazna.

A téma kapcsán fontos elmondani, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása óta egyre több Uniós és NATO-ország a sorkatonaság visszaállítását tervezi. Ebben egyértelműen élen jár Németország, ahol Boris Pistorius német védelmi miniszter korábban azt közölte, hogy a nyárig el akarja dönteni, hogy javasolni fogja-e a kötelező katonai szolgálat valamilyen formájának visszaállítását. A kormánypártok mellett a legnagyobb ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) is támogatja a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését. Németországban korábban is volt sorkatonaság rendszer, de 2011-ben kivezették.

A német terv bejelentésre egyébként csak néhány nappal azután került sor, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke felvetette az egész EU-ra kiterjedő sorkatonaság bevezetésének ötletét, valamint Brüsszel saját nukleáris elrettentő képességeivel való felszerelését.

 

origo.hu

Szakíthatott Curtis és Barnai Judit

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

mindmegette.hu

Végleg elbúcsúzhatunk az egyik kedvenc csokinktól, ugyanis bezár a édességgyár

mandiner.hu

Orbán „köpködi a lelátón az undorító szotyoláját”, „Stadion stop” és Farkasházy – íme néhány ok, amiért a foci mostanra tényleg „jobboldali műfajjá” vált

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

magyarnemzet.hu

Milák Kristóf az elődöntőbe sem jutott be az Eb nyitányán

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

mindmegette.hu

Hosszú idő óta most láthatjuk először Katalin hercegnét – Íme a legfrissebb fotók róla

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

Rossinak menekülnie kellett; szigor a magyar szurkolóknál

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

ripost.hu

3 csillagjegynek különös üzenetet küld idén nyáron az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

KÜLFÖLD

Karnyújtásnyira került a béke, Amerikán múlik most minden

KÜLFÖLD

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

Megszavazták: tömegesen kiirtják a galambokat egy német városban

KÜLFÖLD

Putyin közölte: kész tárgyalni a békéről, de garanciákat akar

KÜLFÖLD

Holtan találtak rá egy csecsemőre: gyilkosságként kezelik az ügyet

KÜLFÖLD

Összetört a család: egy év tünetmentesség után sokkoló diagnózist kapott egy nyolcéves kisfiú