KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.26.
Módosítva: 2024.05.26.

Metteo Salvini kiosztotta a háborúpárti nyugati vezetőket

"Ha Stoltenberg vagy Macron harcolni akar, menjen a frontra."

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter kemény kritikát fogalmazott meg a háborúpárti nyugati vezetőkkel szemben egy hétvégi kampányrendezvényen. A jobboldali Liga párt főtitkára szerint elfogadhatatlan Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon felvetését, hogy enyhíteni kellene azokon a korlátozásokon, amelyeket a Nyugat által Ukrajnának szállított fegyverek orosz területen lévő célpontok elleni bevetésére szabtak - írja az ANSA olasz hírügynökség.

Metteo Salvini kiosztotta a háborúpárti nyugati vezetőket

"Ha harcolni akarnak menni Ukrajnában, menjen Stoltenberg, Emmanuel Macron és az összes bombázgató, aki háborút akar. Stoltenberg az én nevemben is beszél, mivel a NATO-t képviseli, kérjen bocsánatot vagy mondjon le. Az olasz nép semmilyen mandátummal nem hatalmazta fel arra, hogy Oroszországba menjünk lövöldözni"

- fogalmazott Salvini, hozzátéve, hogy rendkívül felelőtlenül jár el az, aki újfajta fegyverekről nyilatkozik, melyekkel egy másik országot kell célba venni és máshol kell embereket megölni. Az olasz politikus ugyanakkor leszögezte, hogy Ukrajna támogatására továbbra is szükség van. "Kezdettől fogva segítséget nyújtunk Ukrajnának katonai, gazdasági, humanitárius támogatással, befogadva a háború elől menekülő nőket és gyerekeket" - fejtette ki.

Guido Crosetto olasz védelmi miniszter is bírálta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon kijelentését, hogy meg lehetne szüntetni az oroszországi katonai célpontok elleni fegyverhasználat tilalmát. 

„Stoltenberg véleménye legitim, de jelenleg hibának számít a drámai feszültség fokozása. Segítsünk Ukrajnának védekezni a harmadik világháború kirobbanása elkerülése érdekében, és hagyjunk nyitva lehetőséget a minél előbbi béke megteremtésére” 

– nyilatkozta Crosetto, a jobboldali kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) politikusa.

Antonio Tajani külügyminiszter azt mondta, hogy az Ukrajnába küldött olasz fegyvereket az országon belül kell felhasználni. „A NATO tagjai vagyunk, minden döntést testületileg kell meghozni” – hangsúlyozta Tajani, a kormánypárti Hajrá Olaszország (FI) vezetője.

Fontos elmondani, hogy a NATO-főtitkárának kijelentését nem csak az olasz kormánypártok, hanem valamennyi ellenzéki párt is elítélte. 

„Álljatok le! Egyenesen a harmadik világháborúba vezettek minket!”

- fogalmazott az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom elnöke, Giuseppe Conte korábbi olasz miniszterelnök.

A baloldali Demokrata Párt (PD) nevében az európai parlamenti jelölt Domenico Tarquinio, a L'Avvenire katolikus napilap volt főszerkesztője kijelentette: "nem bízom olyan urakban mint Stoltenberg, nem hiszek neki és nem bízom benne jobban, mint Putyinban".

Új európai parlamenti többség megteremtését tűzte ki célul a június választások alkalmával Giorgia Meloni olasz kormányfő az olasz közszolgálati televíziónak adott interjúban vasárnap.

„Köztudott, hogy első számú célom Európában, hogy egy másfajta többséget próbáljak meg felépíteni ahelyett, amely az utóbbi években vezette Európát” – jelentette ki Meloni. Az olasz kormányfő azt mondta, az európai állampolgárok döntenek arról, ki alkotja majd a többséget a júniusi választások után.

„Én nem vagyok hajlandó többséget alkotni a baloldallal, a többit majd meglátjuk” – hangoztatta a miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy céljának egy jobbközép többség kialakítását tartja, mellyel Európában is ellenzékbe küldhető a baloldal. Arra utalt, hogy Olaszországban 2022 szeptemberében a jobboldali szövetség tudta ellenzékbe szorítani az éveken át kormányzó baloldali pártokat.

Meloni, aki a legnagyobb olasz párt, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és egyben az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) elnöke, a RAI olasz köztévé In mezz’ora című politikai műsorában beszélt.

„Úgy gondolom, hogy a baloldal receptjei tévesek,

és ahogyan Olaszországban is nagy mértékben bebizonyosodott, a szivárvány színű többség a végén kizárólag gyenge kompromisszumokat képes kötni, és nem vagyunk olyan történelmi pillanatban, amikor megengedhetjük magunknak, hogy Európa gyenge legyen” – jelentette ki Meloni.

Hozzátette: olyan Európára van szükség, amelynek víziója van, amely a jelentős kérdésekre összpontosít, amely képes megmondani, hogyan védjük meg állampolgárainkat, miként védjük meg vállalkozásainkat, határainkat, miként juthatunk szerephez a világ nagy válságaiban.

„Attól, hogy a jobbközép egy darabját és a balközép egy darabját összeillesztjük, nem jutunk megoldásokhoz” – utalt Meloni az eddigi európai parlamenti többség összetételére.

Megjegyezte, hogy a baloldal a zöld átmenet politikája nevében az európai polgárok „szabadsága ellen intézett támadást olyan szigorításokkal és előírásokkal, amelyeknek semmi közük ahhoz, amivel az Európai Uniónak kell foglalkoznia.”

Meloni úgy vélte, nem számtalan „apró-cseprő” üggyel hanem kevesebb, de jelentős kérdésekkel kell foglalkozni, ahogyan azt az Európai Unió alapítói szerinte elképzelték. Meloni szerint az unió eredeti céljait valójában azok testesítik meg, akiket ma Európa ellenesnek kiáltanak ki.

„Amikor a szabályok nélküli globalizáció ellen emeltem fel szavam, autarkiával, gazdasági bezárkózással vádoltak meg.

A szabályok nélküli globális kereskedelemmel azonban a gazdaság vertikálisan gyarapodott, az autoriter kormányok megerősödtek, és mi demokráciák gyengévé váltunk az értékláncban” – jelentette ki Giorgia Meloni.

Kijelentette, a baloldal csak akkor ismeri el a demokráciát, amikor ő van kormányon. Giorgia Meloni úgy vélte, hogy a leköszönő Európai Bizottság „sok hibát követett el”.

Ursula von der Leyennel kapcsolatban azt mondta, hogy „alkalmanként pragmatikusabb volt mint az általa vezetett bizottság”. Természetesnek nevezte, hogy a bizottság mindenkori elnökével intézményes kapcsolatban áll, amiként ezt von der Leyennel is tette. Olaszországban június 8-án és 9-én tartják az európai parlamenti választásokat.

 

origo.hu

Az orrváladékát lenyaló Ronald Koeman német mezzel törölt feneket

ripost.hu

Rossinak menekülnie kellett; szigor a magyar szurkolóknál

borsonline.hu

Heti top5: Kiderült kik lesznek a Megasztár zsűritagjai, Krausz Gábor rendkívüli bejelentést tett és G.w.M. exe is a középpontba került

mandiner.hu

Óriási leleplezés érkezett Svájcból, ez mindent megváltoztat: Orbán Viktor rájött, hogy a foci jót tesz a közhangulatnak!

ripost.hu

Egykori testőre kitálal Angelina Jolie piszkos húzásairól

mandiner.hu

Németország a magyar álláspont mellett döntött – a kancellárnak máris magyarázkodnia kell

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. június 17-23.: Gyújts gyertyát Szent Iván előestéjén

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

Még a rutinos sofőrők is megbukhatnak ezen a KRESZ-teszten – te vajon átmész?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

KÜLFÖLD

Karnyújtásnyira került a béke, Amerikán múlik most minden

KÜLFÖLD

Putyin békeajánlatot tett Ukrajnának, ezek a feltételei

KÜLFÖLD

Megkéseltek egy képviselőjelöltet Németországban

KÜLFÖLD

Megszavazták: tömegesen kiirtják a galambokat egy német városban

KÜLFÖLD

Putyin közölte: kész tárgyalni a békéről, de garanciákat akar

KÜLFÖLD

Holtan találtak rá egy csecsemőre: gyilkosságként kezelik az ügyet

KÜLFÖLD

Összetört a család: egy év tünetmentesség után sokkoló diagnózist kapott egy nyolcéves kisfiú