KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.29.

Német, amerikai és brit tankok jelentek meg Moszkva egyik főterén

Ennek pedig nagyon nem örülnek a nyugati vezetők.

Szerző Ripost

Ukrajnában elfogott nyugati fegyverekből rendez kiállítást Moszkvában az orosz védelmi minisztérium - jelentette a helyi sajtó. Annak ellenére, hogy csak május elsején nyitja meg a kapuit, a tárlattal szemben már számos nyugati vezető kemény kritikát fogalmazott meg, köztük Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is, aki "hibrid provokációnak" nevezte a rendezvényt.

Német, amerikai és brit tankok jelentek meg Moszkva egyik főterén

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint szerdától 12 Ukrajnával szövetséges ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, Törökország, Svédország, Csehország, Dél-Afrika, Finnország, Ausztrália és Ausztria – több mint harminc haditechnikai eszközét mutatják be a moszkvai Poklonnaja-hegyen. A kihelyezett páncélosokat információs táblákkal látják el, melyeken a felszerelés jellemzői, valamint a zsákmányolásának körülményei lesznek olvashatók.

Meg nem erősített hírek szerint a kiállításon - más eszközök mellett - látható lesz német Leopard tank, szintén német gyártmányú Marder gyalogsági harcjármű (IFV), amerikai Bradley csapatszálló, valamint svéd CV90 és francia AMX-10RC páncélozott harcjármű (AFV) is.

A „Győzelmünk elkerülhetetlen” feliratú vörös transzparensek alatt kiállított páncélozott járművek mellett a NATO-csapatok kézi lőfegyverei, harci dokumentumok, térképek, ideológiai szakirodalom és az ukrán fegyveres erők által használt felszerelések is találhatók lesznek.

A kiállításon egy híres-hírhedt német Leopard tank is megtekinthető lesz

Tavaly nagyon hasonló kiállítást rendeztek a Moszkva melletti Patriot Parkban, ahol Oroszország számos elfogott nyugati katonai felszerelést mutatott be, köztük egy amerikai gyártmányú M113-as páncélozott csapatszállítót és egy teljesen sértetlen francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakétát.

A hamarosan megnyíló idei kiállásnak helyszínt adó Poklonnaja-hegy szimbolikus jelentőséggel bír. Itt található ugyanis az úgynevezett Győzelmi park, ami a náci Németország fölött aratott szovjet győzelemnek állít emléket.

A miheztartás végett fontos elmondani, hogy Kijev belvárosában tavaly és tavalyelőtt is kiállítást rendeztek az orosz megszálló csapatok megsemmisített haditechnikai eszközeiből.

"Mindenki tudja, hogy az észak-atlanti szövetség nem részese a konfliktusnak, de a moszkvai felszerelés-bemutató nemcsak a NATO konfliktusban való részvételének benyomását kelti, hanem a szövetség vereségét is ebben a konfliktusban. Oroszországnak nem szabad olyan felszerelést bemutatnia, mintha már nyert volna. Ez egy hibrid provokáció Oroszország részéről"

- fogalmazott egy múlt héten tartott sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki más nyugati vezetők mellett élesen kritizálta a moszkvai kiállítást.

A NATO-tagországok kudarcot vallottak a katonai segélyre vonatkozó, elmúlt hónapokban tett ígéreteik beváltásában, de most már nőni fognak az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállítmányok – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hétfőn Kijevben, ahová előre be nem jelentett látogatásra érkezett.

A NATO-szövetségesek az elmúlt hónapokban nem azt nyújtották, amit megígértek. Az Egyesült Államok hat hónapot töltött arra, hogy megállapodjon a segélycsomagról, az európai szövetségesek pedig nem szállították le azt a lőszert, amit ígértünk. De most biztos vagyok abban, hogy a dolgok változni fognak” – fogalmazott a Reuters szerint Stoltenberg. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai kongresszusa nemrég jóváhagyta a több mint 60 milliárd dollár értékű ukrajnai segélycsomagot, az erről szóló törvényt Joe Biden elnök pedig már alá is írta.

Ezenfelül Rishi Sunak brit miniszterelnök is újból kifejezte elkötelezettségét Kijev támogatása iránt, Németország beleegyezett egy új Patriot rendszer beszerzésébe Ukrajna számára, és Hollandia is újabb légvédelmi segélyt helyezett kilátásba. Megjegyezte: további kötelezettségvállalásokra is számít. Reményét fejezte ki, hogy mindezzel a segítséggel Ukrajna képes lesz fodítani a harci helyzeten a frontvonalakon.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közös sajtótájékoztatón kiemelte: Ukrajna haladéktalanul megkapja a Patriot rakétákat, amelyeket szövetségeseitől kért. „Ami a további csomagokat és a Patriot rendszerekhez szükséges rakéták számát illeti, azt hiszem, hogy megkapjuk ezeket a készleteket” – idézte Zelenszkijt az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az államfő elmondta: az Ukrajna-NATO Tanács április 19-i ülésén Kijev azt a választ kapta, nem lesz szünet a lőszerellátás folyamatában. Ugyanakkor pontosította, hogy folyamatban vannak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna további Patriot légvédelmi rakétarendszereket kapjon.

Még nincsenek olyan erőteljes konkrétumok, amelyeket elvárunk a partnerektől. Vannak első lépések” – jelentette ki Zelenszkij. „Ma megbeszéltük a főtitkárral, hogy hol lenne szükség a Patriotok további jelenlétére. Tudjuk, hogy melyik államnak mije van” – mondta az elnök. Hozzátette: érezhető változást hozna, ha további Patriot légvédelmi rendszereket szállítanának Ukrajnának.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint Stoltenberg meghívta Zelenszkijt a NATO washingtoni csúcstalálkozójára, ugyanakkor kétségét fejezte ki, hogy Ukrajna meghívást kapna ott a szövetséghez való csatlakozásra.

Zelenszkij kijelentette még, hogy Ukrajna helyesli a NATO-főtitkár ötletét, hogy százmilliárd eurós különleges szövetségi alapot hozzanak létre az ukrán védelem támogatására, de érdekelnék a részletek arról, miként működne egy ilyen alap.

Az ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy Stoltenbergnek ez a harmadik látogatása Ukrajnában az Oroszország által 2022 februárjában indított háború alatt. A NATO-főtitkár programja szerint az ukrán parlamentben is felszólal.

Elfoglalta az orosz hadsereg a donyecki régióban lévő Szemenivka községet – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

A hadijelentés szerint az orosz hadseregnek három frontszakaszon sikerült előretörnie, miközben 15 ukrán ellenrohamot vert vissza, közülük tízet Avgyijivka körzetében. A Moszkvában közölt összesítésből az olvasható ki, hogy az ukrán hadseregnek csaknem ezer embere esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy drónösszeszerelő műhelyt, három harckocsit, hat páncélozott harcjárművet, két amerikai M777-es és egy M198-as vontatott tarackot, egy Uragan-rakétát, egy amerikai JDAM irányított légibombát, valamint 22 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A donyecki régióban lévő Novobahmutivka község bevételéről tett bejelentést vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúban.

A hadijelentés szerint az orosz hadseregnek négy frontszakaszon sikerült előretörnie, miközben 17 ukrán ellenrohamot vert vissza; közülük tízet Avgyijivka körzetében. Az ukrán hadseregnek több mint ezer embere esett el vagy sebesült meg súlyosan.

A minisztérium az elmúlt nap folyamán megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett több, harci drónokat valamint repülőgép-lőszereket és -felszerelést tartalmazó raktárt, egy harckocsit, három páncélozott harcjárművet, egy amerikai M109-es Paladin és egy német PanzerHaubitze 2000-es önjáró valamint három amerikai M777-es vontatott tarackot, öt amerikai ATACAMS operatív-harcászati rakétát, továbbá 46 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Zaporizzsja megyei Pologi településen két civil életét vesztette ukrán belövések következtében.

Igor Kimakovszkij, az Oroszországhoz csatolt Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában közölte, hogy Avgyijivkában az orosz katonák az aknamentesítés során hátra kötözött kezű és megkötözött lábú áldozatok holttestére bukkantak.

 

origo.hu

Elképesztő orosz offenzíva Harkovnál, végzetes döntést hozhat Zelenszkij

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

borsonline.hu

Exkluzív fotók: Berki Mazsi leendő anyósával és kislányával pózol

magyarnemzet.hu

Csődöt jelentett, és az összes üzletét bezárja a magyarok egyik kedvenc ruhamárkája

ripost.hu

Alaposan megváltozott a helyzete, kitálalt Szoboszlai Dominikról a kapitány

vg.hu

Nem jár mindenkinek az eperszedés: besokallt a tulajdonos, kitiltotta a gyerekeket az eperföldről

ripost.hu

"Mennem kell" - családja jelentette be a tragikus hírt, elhunyt a magyar újságíró

lakaskultura.hu

Az angol lakberendezési stílus 5 fontos szabálya, amit vétek figyelmen kívül hagyni

ripost.hu

Újabb részletek a Magyar Péterhez köthető 8 milliárdos pilótajátékról

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

A Merkúr a Bikába lép: négy csillagjegynek nagy meglepetést tartogatnak az égiek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Minden szülő rémálma: kizuhant a 15. emeletről egy 6 éves fiú - drámai helyszíni fotó

KÜLFÖLD

Tragédia a focimeccsen: összeesett és meghalt egy 14 éves fiatal

KÜLFÖLD

Ezért nem lőtték agyon Fico merénylőjét a testőrök

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a szülők: szemek nélkül született Margot