KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.18.

Ukrajna közelében építik fel a legnagyobb európai NATO-bázist

A támaszpont tízezer katona befogadására lesz alkalmas.

Az ukrán-román határtól 90 kilométerre található Mihail Kogalniceanu község közelében építik meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legnagyobb európai bázisát. Sajtóbeszámolók szerint a NATO-szövetségesek nem egy teljesen új központot húznak fel, hanem a – már eddig is a NATO használatában lévő – Mihail Kogălniceanu repülőteret fogják jelentősen kibővíteni. A fejlesztés költségét 2,5 milliárd dollárra becsülik, a létesítmény pedig 2040-től lehet teljesen üzemképes.

Ukrajna mellett építik fel a legnagyobb európai NATO-bázist

A Mihail Kogalniceanu repülőtér már eddig is Románia egyik legfontosabb katonai létesítménye volt, de az ukrajnai válság miatt most a NATO legnagyobb támaszpontját álmodták meg ide. Az amerikai hadsereg 1999 óta használja a támaszpontot.

A bázis bővítése során a kifutópályák hosszát növelnék meg, valamint a növekvő számú vadászgépek számára hangárokat húznának fel. Ezeken felül a kiszolgáló és logisztikai létesítményekkel is emelnék a bázis kapacitását. Az ide érkező nagyszámú lakosság számára pedig polgári infrastruktúrát emelnének: a leendő „városban” lesznek óvodák, iskolák, kórházak, üzletek és vidámparkok, valamint a Fekete-tenger térségében a biztonsági fenyegetésekre reagáló légvédelmi kapacitást is növelik.

A bázis bővítését öt év alatt hajtanák végre, a hozzá tartozó polgári infrastruktúra viszont csak 2040-re épülne fel teljesen. A bővítési munkálatok egyébként részben már meg is kezdődtek az alapvető infrastruktúra felújításával, azaz a bekötőutakkal és az elektromos hálózattal, hamarosan pedig egy új, a meglévővel párhuzamos futópálya építése is megkezdődik. Összekötik őket, a keleti részen pedig a repülőtér infrastruktúráját fejlesztik új gurulóutakkal, parkolókkal és lehetőségekkel a különböző típusú repülőgépek számára.

A kisváros méretű új támaszpont nagyjából 10 ezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lesz alkalmas. A 2,5 milliárd eurós projektben kifutópályák, fegyverplatformok, katonai repülőgépek hangárjai, de iskolák, óvodák, üzletek és még kórház is található. A bázis megközelítőleg 2800 hektáron fog elterülni, teljes kerülete 30 kilométer, és bármilyen típusú harci képesség befogadására alkalmas lesz.

 

A Mihail Kogălniceanu repülőtér legutóbb azzal került be hírekbe tavaly, hogy az ott állomásozó román katonák tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. A botrány kapcsán összesen 28 embert vettek őrizetbe.

Nem ez az első eset, hogy nagy mennyiségű repülőgép-üzemanyagot loptak a Mihail Kogălniceanu nemzetközi légi támaszponton, de legutóbb, körülbelül egy éve civilek voltak az elkövetők. A támaszpontra a román korrupciós elleni ügyészség is kiszállt.

A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton szolgálatot teljesítő 22 katona ellen indított nyomozást a román katonai ügyészség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből – jelentette a Főtér.ro hírporál.

Legalább hét tonna üzemanyag tűnt el nyomtalanul, de az ügyészek feltételezése szerint ennél nagyobb mennyiséget lophattak el a gyanúsítottak.

A portál emlékeztet arra is, hogy Kogalniceanu katonai támaszponton nem ez az első ilyen eset.Korábban azért indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség a reptéren folyó üzemanyaglopások ügyében, amikor fény derült rá, hogy éveken át lopták az üzemanyagot, a támaszponton, összesen kétmillió dolláros kárt okozva.. Akkor annyi volt a különbség a mostani esethez képest, hogy az elkövetők civilek voltak.

 

A román védelmi miniszter abban az esetben az amerikaiakat tett felelőssé, ahogy fogalmazott: „Az ügy az amerikaiak részéről hanyagság volt, mert a kultúránkat nem ismerték eléggé.”

A hírportál azt is hozzátette, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kiszállt már a támaszpontra: azért tartottak házkutatást, mert komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek.

A támaszpont felújítására egyébként  korábban a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb ország tett háborús bejelentést

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

metropol.hu

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

mandiner.hu

Mi történt? Ursula von der Leyen kétperces videóban áradozik a magyarokról!

ripost.hu

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

hirtv.hu

Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

origo.hu

Dadog, makog, összevissza beszél a zavarba jött Cseh "Katka" - videó

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Gyönyörű kis napsugár" - autóbalesetben halt meg az 5 éves kisfiú

KÜLFÖLD

"Csak házas pasikkal randevúzom és egyáltalán nem szégyellem magam"

KÜLFÖLD

Két angyallal több van: kislányait egész napra a forró kocsiban hagyta az édesanya

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédiáról jött hír, a mentők semmit sem tehettek