Szexuális kényszerítés miatt feljelentették Magyar Pétert

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.18.

Ukrajna közelében építik fel a legnagyobb európai NATO-bázist

A támaszpont tízezer katona befogadására lesz alkalmas.

Az ukrán-román határtól 90 kilométerre található Mihail Kogalniceanu község közelében építik meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) legnagyobb európai bázisát. Sajtóbeszámolók szerint a NATO-szövetségesek nem egy teljesen új központot húznak fel, hanem a – már eddig is a NATO használatában lévő – Mihail Kogălniceanu repülőteret fogják jelentősen kibővíteni. A fejlesztés költségét 2,5 milliárd dollárra becsülik, a létesítmény pedig 2040-től lehet teljesen üzemképes.

Ukrajna mellett építik fel a legnagyobb európai NATO-bázist

A Mihail Kogalniceanu repülőtér már eddig is Románia egyik legfontosabb katonai létesítménye volt, de az ukrajnai válság miatt most a NATO legnagyobb támaszpontját álmodták meg ide. Az amerikai hadsereg 1999 óta használja a támaszpontot.

A bázis bővítése során a kifutópályák hosszát növelnék meg, valamint a növekvő számú vadászgépek számára hangárokat húznának fel. Ezeken felül a kiszolgáló és logisztikai létesítményekkel is emelnék a bázis kapacitását. Az ide érkező nagyszámú lakosság számára pedig polgári infrastruktúrát emelnének: a leendő „városban” lesznek óvodák, iskolák, kórházak, üzletek és vidámparkok, valamint a Fekete-tenger térségében a biztonsági fenyegetésekre reagáló légvédelmi kapacitást is növelik.

A bázis bővítését öt év alatt hajtanák végre, a hozzá tartozó polgári infrastruktúra viszont csak 2040-re épülne fel teljesen. A bővítési munkálatok egyébként részben már meg is kezdődtek az alapvető infrastruktúra felújításával, azaz a bekötőutakkal és az elektromos hálózattal, hamarosan pedig egy új, a meglévővel párhuzamos futópálya építése is megkezdődik. Összekötik őket, a keleti részen pedig a repülőtér infrastruktúráját fejlesztik új gurulóutakkal, parkolókkal és lehetőségekkel a különböző típusú repülőgépek számára.

A kisváros méretű új támaszpont nagyjából 10 ezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lesz alkalmas. A 2,5 milliárd eurós projektben kifutópályák, fegyverplatformok, katonai repülőgépek hangárjai, de iskolák, óvodák, üzletek és még kórház is található. A bázis megközelítőleg 2800 hektáron fog elterülni, teljes kerülete 30 kilométer, és bármilyen típusú harci képesség befogadására alkalmas lesz.

 

A Mihail Kogălniceanu repülőtér legutóbb azzal került be hírekbe tavaly, hogy az ott állomásozó román katonák tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből. A botrány kapcsán összesen 28 embert vettek őrizetbe.

Nem ez az első eset, hogy nagy mennyiségű repülőgép-üzemanyagot loptak a Mihail Kogălniceanu nemzetközi légi támaszponton, de legutóbb, körülbelül egy éve civilek voltak az elkövetők. A támaszpontra a román korrupciós elleni ügyészség is kiszállt.

A Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu támaszponton szolgálatot teljesítő 22 katona ellen indított nyomozást a román katonai ügyészség, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tetemes mennyiségű üzemanyagot loptak el a NATO légi járőrözést folytató repülőgépeiből, helikoptereiből és egyéb járműveiből – jelentette a Főtér.ro hírporál.

Legalább hét tonna üzemanyag tűnt el nyomtalanul, de az ügyészek feltételezése szerint ennél nagyobb mennyiséget lophattak el a gyanúsítottak.

A portál emlékeztet arra is, hogy Kogalniceanu katonai támaszponton nem ez az első ilyen eset.Korábban azért indított nyomozást a szervezett bűnözés elleni ügyészség a reptéren folyó üzemanyaglopások ügyében, amikor fény derült rá, hogy éveken át lopták az üzemanyagot, a támaszponton, összesen kétmillió dolláros kárt okozva.. Akkor annyi volt a különbség a mostani esethez képest, hogy az elkövetők civilek voltak.

 

A román védelmi miniszter abban az esetben az amerikaiakat tett felelőssé, ahogy fogalmazott: „Az ügy az amerikaiak részéről hanyagság volt, mert a kultúránkat nem ismerték eléggé.”

A hírportál azt is hozzátette, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) szintén kiszállt már a támaszpontra: azért tartottak házkutatást, mert komoly korrupciós gyanúk merültek fel a támaszpont üzemeltetése kapcsán, amelyekben romániai és amerikai állampolgárok is érintettek lehetnek.

A támaszpont felújítására egyébként  korábban a bukaresti kormány 2,15 milliárd lejes közbeszerzési eljárást írt ki.

 

origo.hu

Európai városok, amelyek fizetnek, csak költözzön már végre oda valaki

ripost.hu

Áll az egész autópálya Budapest felé, duplán nagy a baj

borsonline.hu

Külföldre menekült Kiszel Tünde: nyilvánosan üzent Magyarországnak

hirtv.hu

Háború Ukrajnában - Ukrán katona: Nem bánom meg a tettemet Hágában sem + videó

ripost.hu

Ezzel az autócsodával érkezett meg Varga Barnabás - videó

mandiner.hu

Kitálalt a brit hírszerzés: ezért nem tud előrenyomulni Putyin Ukrajnában

ripost.hu

Újabb dráma: egy holttestet már kihúztak a vízből, két embert még keresnek

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 12.: az Ikrek előtt új út nyílik meg, a Mérleg megkönnyebbül

ripost.hu

„Elég nagy a havi rezsim, van több lakásom és kocsim is” – kiderült, miből él ilyen jól valójában a magyar celeb

ripost.hu

Mit szól ehhez Borka? Csinos, barna hajú lányt ölelgetett Szoboszlai – Fotó

ripost.hu

Beindult a bolt, kapósak a magyar válogatott Eb-játékosai

ripost.hu

Eddig a napig kell még kibírni hőséget! Bejelentették, meddig érvényes a legmagasabb, piros fokú figyelmeztetés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szakértők figyelmeztetnek: Ukrajna bevonása a NATO-ba a harmadik világháborúhoz vezethet

KÜLFÖLD

Megbukott Brüsszel migrációs paktuma: A nyugat-európai emberek is elutasítják az illegális bevándorlást

KÜLFÖLD

Ma átvesszük az Európai Uniós soros elnökségét: kemény csaták várnak ránk Brüsszelben

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

Erdogan óva intette a NATO-t egy Oroszország elleni háborútól

KÜLFÖLD

Zsákokban állt a dollár Zelenszkij volt frakcióvezető-helyettesének otthonában

KÜLFÖLD

Izgatottan jelentette be az örömhírt a Facebookon egy fiatal, órákkal később holtan találtak rá

KÜLFÖLD

Újabb dráma: egy holttestet már kihúztak a vízből, két embert még keresnek