KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.21.

Migránserőszak: golyóálló mellényt kapnak a svéd mentősök

Európa egyik legvirágzóbb országa a bandaháborúk hadszínterévé vált...

A migránsbandák közötti fegyveres leszámolások miatt golyóálló mellénnyel szerelik fel a mentősöket Svédországban. A különleges intézkedést egyelőre csak Uppsala megyében vezetik be tesztjelleggel, de ha ott pozitívak a tapasztalatok, akkor az ország többi részére is kiterjesztik - jelentette a helyi sajtó.

Migránserőszak: golyóálló mellényt kapnak a svéd mentősök

Kommunalarbetaren című újság beszámolója szerint a golyóálló mellények a rohamkocsikban kerülnek elhelyezésre, és a mentősökre lesz bízva, mikor veszik fel azokat. Tehát csak akkor kell viselniük, ha veszélyben érzik az életüket. Az uppsalai mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy golyóálló mellényeket egy titkos rekeszben tárolják majd, mert attól félnek, hogy ellopják őket. 

A rohamkocsik felszerelésével egy időben a mentőszolgálat munkatársait kiképezik a fenyegető és erőszakos helyzetekre is. Például arra, ha úgynevezett "magas kockázatú multikulturális területeken" hajtanak végre kiküldetést. Ebben az esetben a mentősöknek ezentúl meg kell majd várniuk a rendőrség zöld jelzését, mielőtt felhúzott mellényben bemehetnének a helyszínre.

"Örülök, hogy golyóálló mellényeket kaptunk. Ez biztonságérzetet ad számunkra. Soha nem tudhatjuk, milyen helyzetbe kerülünk. Mentősként ma már teljesen máshogy érzem magamat, mint amikor hat éve elkezdtem. A helyzet egyértelműen eszkalálódott, sokszor kiszolgáltatottak vagyunk"

– fogalmazott Lena Arkegrim uppsalai mentőápoló a Kommunalarbetaren online kiadásának.

A portál úgy értesült, hogyha Uppsaládban jól vizsgáznak a golyóálló mellények, Stocholmban és Dalarna megyében is mentősök alapkellékévé teszik a védőfelszerelést.

A golyóálló mellények megjelenése kapcsán fontos elmondani, hogy a legfrissebb felmérések szerint Svédország jelenleg egész Európa Unió legveszélyesebb országa. 2010-ben még 14. volt Európában a halálos kimenetelű lövöldözések számában. A lőfegyveres gyilkosságok száma 2013 óta több mint kétszeresére emelkedett. A 2022-es különösen kiugró év volt: míg 2018 és 2021 között 43–47 lőfegyveres gyilkosság történt évente, tavalyelőtt ez a szám 62-re nőtt. 2023-ben 52 halálos lövöldözést regisztráltak, ennek a fele Stockholmban történt.

A százezer főre jutó lőfegyveres gyilkosságok számában csak Albánia előzi meg a skandináv országot. A svéd lakosságot elsősorban a bevándorlók bandái tartják rettegésben, szinte mindennapossá vált a robbantás, a lövöldözés és az erőszak.

Ulf Kristerson svéd miniszterelnök januárban az erőszak megfékezéséhez a hadsereg segítségét kérte. A kormányfő a felelőtlen bevándorláspolitikát, a sikertelen integrációt és a kitoloncolások eredménytelenségét tette felelőssé a kialakult helyzetért.

A dél-svédországi rendőrség ugyanakkor a golyóálló mellény civilek általi viseletének betiltására szólított fel. Szerintük ennek a mellénynek a háborús övezeteken kívül máshol nincs helye, mert félelmet kelt a közösségekben.

Egyre több

 

gyermek és fiatal visel golyóálló mellényt

a svéd városokban (sokan közülük 15 év alattiak), mivel a bűnbandák továbbra is vonzzák a fiatalabb generációkat – írja a The Guardian.

Mint arról a hirado.hu korábban beszámolt, Svédország, amely 2010-ben még csak a 14. helyen volt, mostanra az Európai Unió legveszélyesebb országa lett: a százezer főre jutó lőfegyveres gyilkosságok számában csak Albánia előzi meg a skandináv országot.

Kinek van erre szüksége?

A migránsbűnözés miatt elharapódzott a terror Svédországban, ahol a lakosságot elsősorban a bevándorlók bandái tartják rettegésben: szinte mindennapossá vált a robbantás, a lövöldözés és az erőszak. A brit lap Patrik Anderssont, a Malmö városát is magában foglaló déli Skane megye rendőrségének hírszerzési főnökét idézi, aki a

mellények magánszemélyeknek történő értékesítésének betiltására szólított fel.

„Kinek van szüksége golyóálló mellényre? A biztonsági őröknek és a rendőröknek a munkájukhoz kell. Nem hisszük, hogy a bűnözőknek szükségük van rájuk” – tette hozzá, szorgalmazva az eszköz árulásának betiltását egész Svédországban.

Háborús helyzetben

Hozzátette: a golyóálló mellényeknek nincs helyük a svéd társadalomban, ahogy egyetlen államban sem, hacsak nem háborús helyzetben. Andersson szerint a golyóálló mellények viselése ahhoz is vezetett, hogy

egyre több lövöldözésben adnak le kifejezetten fejre célzott

lövéseket.

Svédország mostanra hivatalosan is az Európai Unió legveszélyesebb országa lett. Erről ír a brit The Guardian. A százezer főre jutó lőfegyveres gyilkosságok számában ugyanis csak Albánia előzi meg a skandináv országot. A svéd lakosságot elsősorban a bevándorlók bandái tartják rettegésben, szinte mindennapossá vált a robbantás, a lövöldözés és az erőszak.

Ugrásszerűen megnőtt a lőfegyveres gyilkosságok és a robbantásos merényletek száma Svédországban, már csak Albániában rosszabb a helyzet. Erről a The Guardian írt.

A migránsbűnözés miatt mindennapossá vált a terror Svédországban. A nagyvárosokban szinte nem telik el úgy nap, hogy ne történjen nemi erőszak, ne lövöldözzenek, ne robbantsanak és halnának meg svéd állampolgárok a migránsok összecsapásaiban.

Az egyik legmegrázóbb bűncselekmény néhány éve történt, amikor migrációs hátterű bűnözők lövöldöztek Stockholm mellett. Akkor egy játszótéren játszó óvodás és egy kisiskolás gyerek is a bandaháború áldozata lett. Mindkettőjüket agyonlőtték a bevándorló bűnözők.

Tavaly szeptemberben pedig egy ártatlan nő lett a migránsok bandái   közötti leszámolások ártatlan áldozata, amikor a bűnözők Fulleröben egy házat robbantottak fel.

„Svédország rendkívül nehéz helyzetben van. Az országunkban tomboló erőszakhullám példátlan, de hasonló a helyzet Európában is. Nincs még egy olyan ország, ahol olyan állapotok uralkodnának, mint Svédországban”

– fogalmazott tavaly ősszel a svéd miniszterelnök.

Ulf Kristerson az erőszak megfékezéséhez a hadsereg segítségét kérte. A kormányfő a felelőtlen bevándorláspolitikát, a sikertelen integrációt és a kitoloncolások eredménytelenségét tette felelőssé. Nem véletlenül emelte ki a migrációs hátterű bűncselekményeket a svéd miniszterelnök. A rendőrség szerint ugyanis a bűnözői csoportok elsősorban bevándorló hátterű fiatalokból szerveződnek.

A svéd rendőrfőkapitány ősszel arról beszélt:

aggodalomra ad okot, hogy a bevándorló bűnbandák már a fiatalok között toboroznak új tagokat.

A bűnözők kegyetlenek. Most már fiatalkorúakat és gyerekeket is toboroznak. Felfegyverzik őket, majd megmondják nekik, hogy kit kell meggyilkolni.  Meg kell akadályozni, hogy a gyerekek gyilkosok legyenek, mielőbb lépni kell” – mondta Anders Thornberg rendőrfőkapitány.

Az elmúlt évtizedekben Svédország mintegy kétmillió bevándorlót fogadott be, mára a 10,5 milliós lakosság egyötöde migrációs hátterű.

Többségük szír, de az afgánok is több tízezren vannak. Az integráció kudarca után nem meglepő, hogy nemrég a bevándorláspárti baloldal is bevallotta: kormányzásuk idején rossz ötlet volt beengedni a migránsokat.

Elmondta, hogy a mellények, amelyek újonnan akár 10 ezer svéd koronába (758 font) is kerülhetnek, státuszszimbólummá váltak, amely a bandához való tartozást jelzi, és arra ösztönzi a polgárokat, hogy féljenek egymástól.

Nincs itt semmi látnivaló!

Mattias Forssten, a Stockholmtól nyugatra fekvő Sörmland megye rendőrfőnöke az SVT televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy

jelenleg sürgősebb intézkedésekre van szükség

a fegyveres erőszak leküzdésére, mint a védőmellények betiltása. Forssten 2019-ben, mint a karlstadi rendőrség egyik képviselője jelentette ki, hogy a város biztonságos,

mindenki nyugodtan menjen az utcára,

hiszen az ott kitört a lövöldözések „csak” alvilági leszámolások voltak. A városban kitört bandaháború miatt ugyanis a helyi lakosok már nem mertek az utcára kilépni.

A migránsbűnözés miatt mindennapossá vált a terror és tarthatatlan a kialakult helyzet Svédországban. Nem telik el úgy nap, hogy ne legyen lövöldözés, vagy ne robbanna bomba a városokban, és halnának meg svéd állampolgárok a migránsok összecsapásaiban.

Tavaly az év végén 12 embert lőttek le egy személy pedig bombarobbanásban vesztette életét Svédországban. 

A migránsok bűncselekményeinek száma éves szinten is drasztikusan nő. Tavaly 90 robbantás volt, idén viszont már 134. A lövöldözések is egyre gyakoribbak: csaknem 300 ilyen eset volt csak idén. Az ország rendőrfőkapitánya néhány hete megkongatta a vészharangot és határozottabb fellépést követelt a bűnözők megállítására.

„A bűnözők kegyetlenek. Most már fiatalkorúakat és gyerekeket is toboroznak. Felfegyverzik őket, majd megmondják nekik, hogy kit kell meggyilkolni.  Meg kell akadályozni, hogy a gyerekek gyilkosok legyenek, mielőbb lépni kell” – mondta Anders Thornberg rendőrfőkapitány.

A svéd kormányfő nemrég azt mondta: be kell vonni a hadsereget a bűnözők és migránsterror megfékezésére. Ulf Kristersson szerint lassan kezelhetetlen a helyzet Svédországban, ezért a közös uniós megoldást szeretne az illegális bevándorlók kiutasítására.

Svédország rendkívül nehéz helyzetben van. Az országunkban tomboló erőszakhullám példátlan, de hasonló a helyzet Európában is. Nincs még egy olyan ország, ahol olyan állapotok uralkodnának, mint Svédországban”– mondta a svéd miniszterelnök.

A pusztító erőszakhullám már a NATO figyelmét is felkeltette. Egy svéd lap írt arról, hogy bár Svédország nem tagja a szövetségnek, de a terror megfékezésére a NATO felajánlja a  segítségét, egyebek mellett a bombatámadások kitervelőinek azonosításában és a svéd rendőrök bombaszakértői kiképzésében.

Svédországban a terrorhullámért egyre többen teszik felelőssé az elhibázott bevándorláspolitikát. A közmédia skandináviai tudósítója azt mondta: az egyik legnagyobb gondot az jelenti, hogy a kiutasítások nem működnek.

„Majdnem 800 olyan ember lehet Svédországban, akik nemcsak kiutasításos végzést kaptak, de bűncselekményeket is elkövettek, börtönbüntetést letöltöttek. És minden negyedik Szíriába kitoloncolandó egyszerűen eltűnik a hatóságok látóköre elől és képtelenek a hatóságok cselekedni”– fogalmazott az M1 tudósítója.

Már a bevándorlás-párti svéd baloldal is bevallotta, nem volt jó ötlet beengedni az illegális bevándorlókat a kormányzásuk idején. A legfrissebb adatok szerint Svédország lakosságának csaknem 20 százaléka külföldön született bevándorló. Közülük sokan vallási és etnikai alapon szerveződnek bűnözői csoportokba és nem akarnak beilleszkedni a svéd társadalomba.

Az migránsok többsége Szíriából (111 ezer fő) érkezett, de például az afgánok száma is meghaladja a több 20 ezret (26 ezer fő).

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

borsonline.hu

„Sokat sírtunk" – Végre hazamehet családjához a másfél évig éber kómában fekvő ralis, Szilágyi Ricsi

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mandiner.hu

Bajban a Momentum? – lassan gyűlnek az aláírások

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett