KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.03.11.

Anarchista kannibálok vették át a hatalmat Haitin

A karibi szigetországban lényegében megszűnt az államhatalom.

Szerző Ripost

Totális káoszba süllyedt a Karib-térség puskaporos hordójának számító Haiti, miután fegyveres bűnbandák a hétvégén átvették a hatalmat az ország fővárosa, Port-au-Prince felett. Az államhatalom maradékával és az egymással is rivalizáló bűnbandák közül egyértelműen kitűnik a „G9 and Family” nevű paramilitáris szervezet, melynek tagjai arról ismertek, hogy az áldozataikat felgyújtják, majd szimbolikusan beleesznek a holttestükbe. Ezt a kannibalista rituálét a bűnbanda teljhatalmú ura, Jimmy Chérizier vezette be, akit a helyiek - nem véletlenül - csak "Barbeque" néven emlegetnek. Nyugati sajtóbeszámolók szerint jelenleg ő Haiti legbefolyásosabb embere, és külső beavatkozás nélkül hamarosan az ország vezetője lehet.

Anarchista kannibálok vették át a hatalmat Haitin

Az elmúlt szűk egy évtizedben Haitit annyi társadalmi, gazdasági és természeti válság érte, mint más országokat egy évszázad alatt sem. A folyamatos sorcsapások miatt a 11,5 millió lelket számláló karibi szigetország lakosságának fele ma mélyszegénységben él, aminek természetes velejárója a párhuzamos társadalmak kialakulása. Jelenleg nagyjából 200 illegális fegyveres bűnszervezet működik Haitin, amelyek sok esetben egész megyéket az ellenőrzésük alatt tartanak, és kvázi miniállamokként vagy államtól független önkormányzatokként funkcionálnak.

A most kirobbant erőszakhullám a hétvégén kezdődött, amikor fegyveres csoportok támadáshullámot indítottak a fővárosban, beleértve két börtön elleni rajtaütést, amely közel négyezer rab szökéséhez vezetett. Ezt követően a fegyveresek elfoglaltak több rendőrörsöt, és számos kormányzati épületet felgyújtottak, köztük a nemzeti bankot, és támadást indítottak az ország nemzetközi repülőtere ellen is. Egyes becslések szerint a bűnbandák hétfőre a főváros több mint 80 százalékát vonták az ellenőrzésük alá, ami pánikszerű menekülésre késztette a polgári lakosságot.

A fegyveres bűnözők csak januárban mintegy 1100 embert öltek meg, sebesítettek meg vagy raboltak el, amit az ENSZ az elmúlt két év legerőszakosabb hónapjának nevezett.

Az erőszakhullámért a „G9 and Family” nevű paramilitáris szervezet vezetője, Jimmy Chérizier vállalta a felelősséget. A "Barbecue" becenevet viselő bűnöző közölte: célja Haiti rendőrfőnökének és kormányának túszul ejtése, valamint Ariel Henry, Haiti ügyvivő miniszterelnöke hazatérésének megakadályozása.

„Kész vagyok szövetséget kötni az ördöggel, készen állok arra, hogy egy ágyban aludjak az ördöggel”

 – fogalmazott egy támogatóhoz intézett beszédében a hétvégén Chérizier, akit korábban az ENSZ és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtott.

Az utcai harcokra akkor került sor, amikor Ariel Henry haiti miniszterelnök Kenyába látogatott, hogy William Ruto kenyai elnökkel véglegesítse a Haitire várhatóan telepítendő többnemzetiségű biztonsági támogató misszió részleteit. A haiti kormányfő jelenleg Puerto Ricóban tartózkodik. 

Bár Henry korábban többször ígéretet tett arra, hogy február elején lemond a tisztségéről, és előrehozott választásokat tart, ez végül nem történt meg.

Vasárnapra az Egyesült Államok bejelentette, hogy evakuálja haiti nagykövetségének személyzetét. Az amerikai hadsereg a diplomaták nagy részét az éjjel menekítette ki helikopterrel, ugyanakkor jelezte: nem zárják be az intézményt, a biztonságot pedig tengerészgyalogosok biztosítják. Az amerikai külügyminisztérium emellett arra szólította fel az állampolgárait, hogy minél hamarabb távozzanak az országból.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a Nagykörúton

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le

KÜLFÖLD

Szívszorító: egymást átölelve érte utol a halál a két kistestvért

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett