KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.28.

Soros beindította a pénzszivattyút, az amerikai választásra készül

A magyar származású spekuláns Texas államot vette célba.

Az idén novemberben esedékes amerikai elnökválasztásra készülve Soros György több millió dollárt adományozott Texas államban működő liberális szervezetek - írja a Fox News amerikai hírtelevízió online kiadása. A portál beszámolója szerint Soros célja, hogy a hagyományosan republikánus beállítottságú Texasban idén a Demokrata Párt nyerje meg a választást, ezzel bebiztosítva a baloldali jelölt országos győzelmét. 

Soros beindította a pénzszivattyút, az amerikai választásra készül

Texas állam lakosságának túlnyomó többsége erősen jobboldali beállítottságú, ennek megfelelően a Republikánus Párt jelöltjei évtizedek óta minden elnökválasztást toronymagasan megnyernek itt. A Demokrata Párt színeiben legutóbb Jimmy Carter tudta meghódítani az államot 1976-ban.

Az amerikai elnökválasztási rendszerben Texas kiemelt jelentőséggel bír, az állam rendelkezik ugyanis a második legtöbb elektori szavazattal. Szám szerint 38-al, ami azt jelenti, hogyha a demokratáknak sikerülne meghódítania az államot, szinte biztosan többségbe kerülnének az országos elektori kollégiumban. Nem véletlen tehát, hogy Soros György kiemelt "célpontként" kezeli Texast, és megállás nélkül önti pénzt az államba.

A Fox News beszámolója szerint Soros az elmúlt 12 hónapban összesen 3 millió dollárt adományott 5 különböző liberális szervezetnek Texas államban. A legnagyobb támogatást, 1,4 millió dollárt a demokrata érdekeket képviselő Texas Majority PAC szervezet kapta. A csoportot a demokrata Beto O'Rourke sikertelen kormányzóválasztási kampányának korábbi munkatársai működtetik, és tavaly közel 2,25 millió dollárt gyűjtött össze. A texasi kampányfinanszírozási nyilvántartásokból kiderül, hogy eddig minden adományt Soros biztosított a szervezet számára.

A Texas Majority PAC mellett Soros további négy baloldali szervezetnek adományozott pénzt Texasban. Ezek a csoportok főleg mozgósítási tevékenységet végeznek: a demokrata párti szavazókat regisztrálják, és a helyi párszervezetek segítik a kapcsolatfelvételben.

A politikai akcióbizottság (PAC) egy adómentes szervezeti forma Amerikában, amely összegyűjti és szétosztja az önkéntes pénzügyi hozzájárulásokat a választásokon induló jelöltek politikai kampányai között. A PAC-ok többsége magánvállalkozásokat, szakszervezeteket, vagy bizonyos ideológiai vagy politikai nézeteket képvisel. A politikai akcióbizottságok a kampányok finanszírozásának leggyakoribb forrásai közé tartoznak.

 

Mayra Flores volt republikánus kongresszusi képviselőnő azt mondta, hogy a texasi tevékenységével Soros a spanyol ajkú szavazókat szeretné "visszaterelni" a Demokrata Párthoz. 

"Soros György és a Demokrata Párt látja, hogy a spanyolajkúak a Republikánus Párt felé fordultak, mert rájöttek, hogy a Republikánus Párt a jólét pártja, ami erős gazdaságot akar építeni, és biztosítani akarja a határt"

- fogalmazott a politikus, aki szerint a hagyományosan balra szavazó spanyolajkú kisebbség mára kiábrándult az elitista Demokrata Pártból, és egyre inkább a keresztény-konzervatív hagyományokat tiszteletben tartó republikánusok felé fordul.

A téma kapcsán érdemes felidézni az USA Today napilap és a Norfolk Egyetem január elején megjelent kutatását. Eszerint az afroamerikai szavazóknak jelenleg 63 százaléka áll Joe Biden demokrata párti elnök mögött, miközben 2020-ban a társadalmi csoport tagjainak 87 százaléka szavazott rá. A spanyolajkú szavazók körében országos szinten Donald Trump (37 százalék) jelenleg népszerűbb, mint a jelenlegi elnök (34 százalék), miközben 2020-ban még elsöprő mértékben (65 százalék) álltak a latin-amerikai származású szavazók Joe Biden mögött.

 Közvetve ide tartozik, hogy legnagyobb számban Texas felől lépnek  be illegális migránsok az Egyesült Államokba, a sok helyütt átjárható Rio Grande folyón keresztül kísérlik meg az átkelést a határon.

Texas állam és a washingtoni szövetségi kormányzat között az elmúlt hetekben mélyülő konfliktus alakult ki, miután január 10-én Texas lezárta az egyik legnagyobb nyomásnak kitett határszakaszt Eagle Pass városában a szövetségi határőrök előtt. Texas kormányzójának indoklása szerint a szövetségi határőrizeti hatóság nem védi meg a határt, ezért a texasi Nemzeti Gárda bevonásával kényszerítik ki a határvédelmet.

Greg Abbott, republikánus kormányzó csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Joe Biden elnök intézkedései példanélküli invázióhoz vezettek a határon, ami ellen kötelességének tartja fellépni.

A Biden-kormányzat felszólította Texas államot, hogy ne akadályozza a szövetségi határőrséget feladatának ellátásában, amelyet arra utasított, hogy távolítsa el a szögesdrót akadályt.

A szövetségi Legfelsőbb Bíróság ezen a héten úgy döntött, a szövetségi határügynököknek joguk van arra, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által létesített határakadályt.

A bevándorláspolitika szigorításáról december óta intenzív egyeztetések zajlanak a kongresszus demokrata és republikánus tagjai között. Csütörtökön a felsőház, a szenátus tagjai bejelentették, hogy megállapodásra jutottak a határőrizet szigorításáról, és bevándorlási reformokról.

Az általuk kidolgozott jogszabály elfogadásához kapcsolódna az Ukrajna további katonai támogatásának fedezetéről szóló jogszabály is. A csütörtökön bejelentett szenátusi törvényjavaslat alapján, amennyiben az illegális határátlépések meghaladnak egy bizonyos napi számot, – heti átlagban napi 5 ezret –, akkor a határőrség számára kötelezővé válik az érkezők visszatoloncolása.

A szenátus tagjainak kétpárti kompromisszumával kapcsolatban, az alsóház, a képviselőház republikánus elnöke Mike Johnson azt jelezte, hogy az valószínűleg nem fogja megkapni a többséget, mert nem tartalmaz igazi bevándorlási reformot.

Joe Biden elnök pénteken közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot, amit minden idők legkeményebb határbiztonsági intézkedésének nevezett, valamint közölte, hogy annak végrehajtására kötelezettséget vállal, amennyiben a kongresszus elfogadja.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett