KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.06.

Kaliforniában ingyenes nemváltást biztosítanak az illegális migránsoknak

Nehéz ehhez bármit is hozzáfűzni...

Kalifornia ingyenes nemváltást és hormonterápiát biztosít az illegális bevándorlók számára, miután az állam vezetése január elsejével minden kaliforniai lakosra, köztük a papírok nélküli bevándorlókra is kiterjesztette az általános egészségbiztosítási rendszert (Medi-Cal) - írja a Post Millenial amerikai hírportál.

Kaliforniában ingyenes nemváltást biztosítanak az illegális migránsoknak

Annak idején a Medi-Cal programot az alacsony jövedelműek, a gyermekes családok, az idősek, a marginalizált csoportok és a fogyatékkal élők számára találták ki. Bevezetése óta a biztosítást fokozatosan egyre nagyobb társadalmi csoportokra terjesztették ki, 2019-ben például a 26 évesnél fiatalabb migránsokat vonták be a biztosított személyek körébe, tavaly padig az 55 év feletti bevándorlókat is. A most bevezetett új szabályok viszont már korra tekintet nélkül, minden bevándorló számára lehetővé teszik az egészségügyi ellátásra való jogosultságot.

Korábban az illegális bevándorlók csak sürgősségi és terhességgel kapcsolatos ellátást vehettek igénybe a Medi-Cal program keretében. Az új szabályozás viszont már azt is lehetővé teszi számukra, hogy „az elsődleges és másodlagos nemi jellemzőiket összhangba hozzák az azonosított nemükkel". Magyarra fordítva ez annyit jelent, hogy ingyenes nemváltást és hormonterápiát biztosítanak számukra.

Az általános egészségbiztosítási rendszer kiterjesztésének ötlete Maria Elena Durazo állami szenátortól származik. A demokrata politikus "történelmi befektetésnek" nevezte a tervet, amely "Kalifornia elkötelezettségéről szól az egészségügy, mint emberi jog mellett".

"Úgy gondoljuk, Kaliforniában mindenki megérdemli a minőségi, megfizethető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést – a jövedelmi vagy bevándorlási státuszától függetlenül" 

– fogalmazott korábban Gavin Newsom kaliforniai kormányzó az ABC Newsnak adott nyilatkozatában. Az állam demokrata vezetője azt mondta, hogy az új szabályok miatt körülbelül 700 ezer emberrel bővül a biztosítottak köre.

A hírek kapcsán érdemes elmondani, hogy a kaliforniai Demokrata Párt radikálisan baloldali szárnya korábban azt is javasolta, hogy ne csak az általános egészségbiztosítást, hanem az úgynevezett single-payer rendszert is terjesszék ki az illegális migránsokra. Ennek keretében az állam mint egyetlen kifizetőhely fizetné az összes ellátást – míg az általános rendszer esetében a multifinanszírozás a jellemző –, ami hatalmas adóemeléseket vetített előre. 

Az Egyesült Államokban alapvetően szabadpiaci elven működik az egészségügyi ellátás, amiből az következik, hogy nincs kötelező egészség-, illetve betegbiztosítás. A biztosítást mindenki maga oldja meg vagy a saját zsebéből magánbiztosítóknál, vagy a munkahelye hozzájárulásával.

Ez a rendszer igen drága, ezért közel 37 millió ember kiszorul a biztosítottak köréből, és további 20 millió fő pedig csak minimális tartalmú biztosítással rendelkezik. Az állami finanszírozású Medicare és Medicaid programokat az idősek, a hat év alattiak, a súlyos betegek, a rokkantak, a terhes anyák, az eltartottak és a legszegényebb réteg veheti igénybe jövedelemvizsgálat alapján. 

2010-ben Barack Obama demokrata elnök keserves csaták után keresztülverte a törvényhozáson a később az ő nevével fémjelzett ellátási koncepciót, az Obamacare-t. Eszerint a szolidaritás elve alapján az is részesülhet biztosításban, akinek addig anyagi körülményei ezt nem tették lehetővé. A másik szempont az irdatlan mértékű egészségügyi költségek csökkentése volt, bár ez a koncepció nyilvánvalóan szemben állt az általános ellátás igényével. A törvényt már elfogadása pillanatában támadták, köztük számos demokratával, s maradéktalan végrehajtását az azóta eltelt tíz évben sem sikerült elérni.

 

origo.hu

Elképesztő siker a történelmi jelentőségű magyar-kínai csúcstalálkozó

origo.hu

Fordulat jön a háborúban nem akárki miatt

borsonline.hu

Ezt látnod kell: A Házasság első látásra Encije vadiúj külsőt villantott – fotó

magyarnemzet.hu

Pressman nem hagyta szó nélkül Orbán és Zelenszkij egyeztetését

ripost.hu

Ezeknek a csillagjegyeknek szerelmet hoz a nyár, igy készülj fel!

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

mindmegette.hu

7 ellenállhatatlan gyümölcsös sütemény, amit ne hagyj ki, ha itt a szezon

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

„Ez volt életem legszebb napja, de nem tudtam, hogy az lesz vele az utolsó” – Kórházi esküvője másnapján elhunyt a súlyos beteg férj

KÜLFÖLD

Súlyos hiba: egy vagyonnal rövidítette meg a pincér az idős asszonyt

KÜLFÖLD

Legyőzte a halálos rákot egy tinédzser: „Azt hiszik, csak az időseket érinti, de nem”

KÜLFÖLD

„Hat napja voltunk orvosnál” – Édesanyja karjaiban távozott a 15 hónapos Amelia