KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.28.
Módosítva: 2024.01.28.

Az Egyesült Államok új atombombákat telepít Európába

A döntést az Oroszországgal fennálló feszültséggel magyarázták.

Tizenöt év után az Egyesült Államok ismét atombombák telepítését tervezi az Egyesült Királyságba - jelentette az amerikai védelmi minisztérium beszerzési dokumentumaira hivatkozva a The Daily Telegraph brit napilap. A portál beszámolója szerint az USA 2008-ban szállította el a nukleáris fegyvereit a szigetországból arra hivatkozva, hogy a hidegháborús feszültség enyhülése miatt már nincsen rájuk szükség. 

Az Egyesült Államok új atombombákat telepít Európába

A The Daily Telegraph értesülései szerint az Egyesült Államok a kelet-angliai Lakenheath város közelében működő légitámaszpontra kíván ismét atombombákat telepíteni. Ez a támaszpont a brit királyi légierő (RAF) tulajdonában van, de az amerikai légierő kizárólagos használati jogot élvez felette. Washington F-15-ös és F-35-ös harci vadászgépeket állomásoztat itt. 

A konzervatív brit napilap által látott beszerzési megbízások alapján az USA B61-12 jelzésű atombombákat szállítana a légitámaszpontra. Hogy pontosan mennyit, az egyelőre nem világos. A Pentagon állítólag annak a NATO-programnak a keretében szeretné telepíteni a bombákat, amelynek célja a nukleáris csapásmérő kapacitás általános fejlesztése és erősítése, tekintettel az Oroszországgal fennálló feszültségek kiéleződésére.

A B61-12 egy precíziós célzórendszerrel felszerelt bomba, lényegében a régebbi B61-es továbbfejlesztett funkciókkal ellátott változata. A fegyvert számos nyugati repülő, köztük a B-2-es és B-21-es bombázó, valamint az F-15-ös, F-16-os és az F-35-ös vadászgép is képesek hordozni. Az atombomba robbanófeje az egyik legsokoldalúbb az amerikai nukleáris arzenálban, ugyanis a robbanóereje a célponttól függően növelhető vagy csökkenthető, így akár kis, akár közepes hatóerejű fegyver is lehet. Maximális ereje 50 kilotonna,ami háromszor erősebb, mint az 1945-ben Hirosimára ledobott bomba. A B61-12-es típusból az elmúlt hónapokban körülbelül száz darabot juttattak el Németországban, Olaszországban, Belgiumban, Hollandiában és Törökországban lévő légi bázisokra.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova tavaly azt mondta, hogy Moszkva kénytelen lesz „kompenzációs ellenintézkedéseket” tenni, ha az amerikai nukleáris robbanófejek visszatérnének Nagy-Britanniába.

A nukleáris fegyverek telepítése kapcsán fontos elmondani, hogy amerikai Védelmi Minisztérium tavaly októberben bejelentette, hogy megkezdi a B61-es típusú atombomba egy új változatának kifejlesztését. A B61-13 névre keresztelt új gravitáció atombomba maximálisan 360 kilotonna robbanóerővel rendelkezne, ami 24-szer erősebb, mint a hirosimai atombomba.

A fegyver nevében található "gravitáció" szó arra utal, hogy repülőgépről ledobva egyszerűen a földre zuhan. Nincs bennük rakétameghajtás, viszont irányított farokrésszel rendelkeznek, amely képességet ad arra, hogy a levegőben manőverezzenek. A bombákat a hangsebesség kétszeresével is ki lehet majd lőni, így 31 másodperces késleltetéssel rendelkeznek, hogy a célba juttató repülőgép ki tudjon menekülni a robbanás hatósugarából.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egy versenyző meghalt a világ legnagyobb pontyfogó versenyén a Balatonnál

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

magyarnemzet.hu

Visszatért a régi Rafael Nadal? A spanyol klasszis nagy sikere után válaszolt

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett