KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.21.

Készpénz helyett bankkártya: annyira kiakadtak a németországi migránsok, hogy inkább hazamentek

A hatóságok bezárták a kiskapukat a trükköző menedékkérők előtt.

A folyamatos visszaélések miatt Türingia tartomány több bevándorlási körzetében is megváltoztatták a regisztrált menedékkérőknek nyújtott állami támogatások kifizetésének módját. A januárban bevezetett új szabályok értelmében a migránsok már nem készpénzben, hanem speciális bankkártyákon kapják meg a havi juttatásukat, amit így nem tudnak bármire elkölteni. A Bild német napilap beszámolója szerint a bankkártyás fizetés akkora felháborodást váltott ki a bevándorlók körében, hogy sokan közülük úgy döntöttek, inkább visszamennek a származási országukba.

Készpénz helyett bankkártya: annyira kiakadtak a németországi migránsok, hogy inkább hazamentek

A türingiai menekültügyi hivatal közlése szerint a bankkártyás fizeti rendszer célja a szabályok betartatása. Az ügynökség elmondta: korábban számtalan alkalommal tapasztalták, hogy a készpénzben kifizetett segélyeket nem megfelelő módon költötték el a menedékkérők. Például illegális kábítószereket vásároltak belőle, vagy az összeg egy részét hazautalták a rokonaiknak. De arra is volt példa, hogy a készpénz felvétele után a migránsok egyszerűen felszívódtak az országban.

Az új bankkártyás rendszer az ilyen és ehhez hasonló visszaéléseket szeretné megakadályozni. A bankkártyákkal ugyanis nem lehet utalást indítani és készpénzt felvenni. Továbbá a kártyákon maximum 5 ezer eurót lehet tárolni, és aki eléri ezt a limitet, nem kap több segélyt.

Szintén fontos szabály, hogy a bankkártyákkal kizárólag azokban boltokban lehet fizetni, amelyek az adott menekültügyi körzethez tartoznak. Ennek célja, hogy kikényszerítsék a migránsoktól, hogy helyben várják meg menedékkérelmük elbírálását. Ha a hatóságok bármilyen visszaélést tapasztalnak, a kártyákat letilthatják.

Martina Schweinsburg körzeti adminisztrátor azt mondta, hogy a változás hatályba lépése óta 200 kártyát osztottak ki, és a hónap végéig mind a 740 menekült megkapja a saját kártyáját a türingiai Greiz kerületben. A tisztségviselő hozzátette, hogy a legtöbb menedékkérő jól fogadta a kártyás rendszert, de szép számmal akadtak olyan afganisztáni és pakisztáni menedékkérők, akik az új szabályok miatt elhagyták az országot.

"Aki valóban menekült, annak nem számít a fizetési mód. Ők szabályszerűen ruhát vagy élelmiszert vesznek a segélyből. Egyesek viszont túlárazott mobiltelefonokra költötték a pénzt, vagy épp hazautálták azt. Ez nyilvánvalóan szabályellenes. A menekülteknek meg kell tanulniuk a pénzkezelést a kártyákon keresztül"

- fogalmazott Dagmar Pöhland, a menekültügyi osztály vezetője, aki hozzátette, hogy az állam eddig túl sok visszaélést engedett meg.

Mario Voigt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) türingiai elnöke azt mondta, hogy a kártyás rendszer bebizonyította, mennyire egyszerű rendbe tenni a menekültpolitikát. „Amit a szövetségi és tartományi kormány nem képes megtenni, azt az erős helyi közösségek megteszik” - fogalmazott a politikus a Bildnek.

Németországba egyébként a 2015-2016-os menekültválság óta nem érkezett annyi bevándorló, mint tavaly. Csak január és augusztus között Németországban 220 ezer menedékkérelmet adtak be  – főként szírek, afgánok, törökök, moldovaiak és grúzok –, ehhez képest 2022-ben az egész évben 240 ezren (ami eleve 28 százalékos növekedés volt a 2021-es adathoz képest).

A tavalyi év és 2022 első nyolc hónapját összevetve 77 százalékos a növekedés. Mindeközben a német szövetségi rendőrség adatai szerint tavaly 70 753 illegális határátlépés történt, ami 60 százalékos emelkedés a korábbi év első nyolc hónapjához képest.

Németország az EU legnagyobb befogadója: tavaly itt adta be menedékkérelmét a kérelmezők mintegy negyede, 218 ezer ember. A második helyen Franciaország áll 138 ezer, a harmadik helyen pedig Spanyolország 116 ezer fővel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lenyűgöző drónfotókon Nagy-Britannia egyik legszebb útvesztője

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

metropol.hu

Próbáld ki tudásod és érettségizz velünk!

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

metropol.hu

Magányos özvegyasszony fogadja be Lászlót - cserébe ezt kéri a férfitől vidéki jótevője

mandiner.hu

Ki nem találja, melyik világcég reklámarca lesz Szoboszlai! (FOTÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Iszonyú tévedés: intenzív osztályra került a kisbaba, akit borral kevert tejporral etettek meg

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok

KÜLFÖLD

„Minden nap óriási küzdelem” - Követte a halálba két ártatlan kisfiát egy édesapa

KÜLFÖLD

Arab nyelvű plakátokkal kampányolnak a német kereszténydemokraták