KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.05.

A jól kereső ukránok mentesülhetnek a kötelező mozgósítás alól

A kijevi kormány logikája szerint nem szerencsés halálba küldeni azokat, akik kellően sok adót fizetnek.

Mentesülhetnek a magas keresetű ukránok a hamarosan bevezetésre kerülő általános mozgósítás hatálya aló - jelentette nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva a Forbes ukrán nyelvű kiadása. A portál beszámolója szerint a jövedelem mértékén alapuló mentességet a "vagy adózol, vagy harcolsz" elvre hivatkozva kívánja törvénybe foglalni az ukrán nemzetgyűlés.

A jól kereső ukránok mentesülhetnek a kötelező mozgósítás alól

Évzáró sajtótájékoztatóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 450-500 ezer ember mozgósítását jelentette be, majd másnap egy általános mozgósításról rendelkező törvényjavaslatot terjesztettek be az ukrán parlamentbe. Ha a törvényhozás jóváhagyja a javaslatot, a mostaninál jóval kevesebben kaphatnak majd mentességet a katonai szolgálat alól. A 18 és 25 év közöttiek számára három hónapos kiképzést írnak elő, 25 és 60 év között pedig szinte mindenkit érinthet a mozgósítás. Köztük a nőket is, akiket szintén katonai nyilvántartásba vesznek, nekik is kötelező lesz részt venniük a kiképzésen, majd pedig őket is behívhatják, akárcsak a férfiakat.

A Forbes beszámolója szerint a mozgósítási törvény hatálya alól többek közt a „kritikus szektorokban” dolgozók, illetve a magas keresetűek kapnának mentességet. Hogy pontosan ki esne az utóbbi kategóriába, az egyelőre nem világos, de az amerikai székhelyű pénzügyi lap információi szerint bruttó 33 400 hrivnyás fizetésnél húznák meg a határt, ami átszítva durván 305 ezer forint. A portál külön megjegyzi, hogy aki ekkora havi fizetéssel rendelkezik, az 6000 hrivnya (55 ezer forint) személyi jövedelemadót fizet.

"Az emberek vagy megvédik az országot az ukrán fegyveres erőkben, vagy támogatják a fegyveres erőket és az államot azzal, hogy adóznak"

- fogalmazott a Forbsnak az ukrán elnöki hivatal egy munkatársa, aki azt is megjegyezte, hogy ennek a rendszernek gazdaságfehérítő hatása is lehet, ugyanis sokakat arra ösztönözhet, hogy bevallják a valós jövedelmüket.

A salaryexplorer.com nemzetköz "fizetésfigyelő" weboldal szerint az átlagos havi fizetés Ukrajnában jelenleg 23 000 hrivnya, és a lakosságnak mindössze 15 százaléka keres 33 400 hrivnya felett, ami durván 5 millió embert jelent.

Ukrajnában azt követően vált a mozgósítás kérdésköre az egyik legforróbb belpolitikai témává, hogy decemberben egy általános mozgósításról rendelkező törvényjavaslatot terjesztettek be az ukrán nemzetgyűlésbe.

A törvénytervezet szerint legfeljebb 60 napja lesz az ukránoknak arra, hogy önként felkeressék a toborzóirodákat, és katonai nyilvántartásba vetessék magukat. Akik ezt elmulasztják, azokkal szemben szigorú szankciókat alkalmazhatnak. Letilthatják a bankkártyáikat, a SIM-kártyáikat, és megvonhatják a vezetői engedélyüket is. Katonakönyv nélkül tilos lenne továbbá ingatlant venni vagy eladni. Valamint, aki nem veteti magát katonai nyilvántartásba, az nem kaphat majd hitelt, és az állami szolgáltatásokat sem veheti igénybe. A jogszabály szerint még a külföldön tartózkodó ukránok jogait is megvonnák, ha azok nem jelentkeznek szolgálatra. Nem kaphatnának útlevelet és konzuli segítséget sem.

A parlament előtt lévő törvénytervezethez még módosítások nyújthatók be, illetve az elfogadott jogszabályokat még Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek is alá kell írnia. Zelenszkij korábban kényes kérdésnek nevezte az intenzívebb mozgósítást nem utolsósorban a költségek miatt. Az ukrán államfő szerint a hadsereg mintegy félmillió új katonára tart igényt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

mandiner.hu

Most már nem kérdés: a Bloomberg támadást indított Magyarország ellen

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét