KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.06.

Tovább dagad a Biden-család botránya: Joe Biden álnéven levelezett a fia üzleti partnereivel

Joe Biden évek óta következetesen tagadja, hogy bármi köze lett volna a fia korrupciógyanús ügyleteihez, de ezt az állítást a képviselőház bizottsága most tényszerűen megcáfolta.

Újabb bizonyítékok láttak napvilágot az amerikai elnök és családja körül kirajzolódó korrupciós hálózatról. Az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága által nemrég felárt információk szerint Joe Biden több száz emailt küldött álnéven a fia, Hunter Biden egyik korábbi üzlettársának. A leveleket Biden 2010 és 2019 között írta, tehát abban az időszakban, amikor alelnök volt a Barack Obama vezette kormányban - írja a New York Post amerikai napilapra hivatkozva a Mandiner.

Tovább dagad a Biden-család botránya: Joe Biden álnéven levelezett a fia üzleti partnereivel

Joe Biden titkos levelezésére az ellene folyó alkotmányos vádeljárás (impeachment) részeként bukkant rá a kongresszusi felügyeleti bizottság. A bemutatott bizonyítékok szerint Joe Biden olyan álneveket használt, mint  „robinware456”, „JRBware” és „RobertLPeters”. Ezeken a neveken kommunikált többek közt Eric Schwerinnel, Hunter Biden korábbi üzleti partnerével, akit sokat csak úgy emlegetnek, mint a Bidenék körüli fedőcégháló „építészét”.

Joe Biden összesen 327 emailt küldött álnéven Eric Schwerinnek, aki többek közt Hunter Biden korábbi cégének, a Rosemont Seneca Partnersnek volt az igazgatója és alapító partnere. A cég azóta megszűnt. 

Jason Smith republikánus képviselő elmondta: több email abban az időszakban íródott, mikor Biden alelnökként Ukrajnába utazott és a fia az ukrán Burisma igazgatóbizottságának a tagja volt. 

"Biden alelnök úgy kezelte az Air Force Two-t, mint egy vállalati repülőgépet, és Hunter Biden üzleti érdekeinek előmozdítása érdekében utazott Ukrajnába és Mexikóba"

- fogalmazott Smith, aki a Joe Biden alkotmányos felelősségre vonásával (impeachment) kapcsolatos vizsgálat egyik vezetője.

A képviselő kijelentésével kapcsolatban fontos elmondani, hogy Hunter Biden évekig volt az ukrán Burisma energetikai holding igen jól fizetett igazgatósági tagja. Az apja pedig alelnökként - saját bevallása szerint is - nyomást gyakorolt az akkori ukrán kormányra, hogy rúgja ki Viktor Sokin főügyész, aki akkoriban épp a Burisma piszkos ügyei után nyomozott.

Ahogy arról a Ripost is beszámolt, az amerikai Képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága nemrég beidézte kongresszusi meghallgatásra Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident, valamint testvérét, James Bident, hogy eskü alatt tanúskodjanak a család korrupciógyanús ügyleteiről. 

Hunter Biden várhatóan december 13-án tanúskodik majd. Rajta kívül a felügyeleti bizottság írásos tanúvallomást kért James Biden feleségétől, Sara Bidentől, Biden elnök menyétől, Hallie Bidentől és nővérétől, Elizabeth Secundy-től, valamint Hunter Biden jelenlegi feleségétől, Melissa Cohentől. Ezt a döntést azzal indokolta a testület, hogy a banki nyilvántartások szerint mindannyian részt vettek a korrupciógyanús pénzek tisztára mosásában.

Az idézéssel szemben nincs fellebbezési lehetőség, az elnök rokonaikat alkotmányos kötelessége megjelenni a testület előtt, máskülönben a Kongresszus megsértésének vádjával büntetőeljárás indul ellenük.

Végjáték: Joe Biden korrupcióval vádolt rokonait beidézték a Kongresszus elé

A felügyeleti és elszámoltathatósági bizottság közlése szerint az idézéseket a Joe Biden ellen folyó alkotmányos vádeljárás részeként adták ki. A republikánusok által vezetett testület lassan egy éve igyekszik részleteiben feltárni az elnök családja körül kirajzolódó korrupciós hálózatot. Az eddig napvilágot látott bizonyítékok szerint a regnáló elnök rokonai - Joe Biden alelnöksége idején (2009-2017) - valós gazdasági tevékenység nélkül, a politikai kapcsolataikkal üzérkedve kötöttek több millió dolláros üzleteket olyan országokban, mint Kína, Ukrajna és Románia, az így megszerzett vagyont pedig fedőcégeken keresztül, valamint egymás között áramoltatva tisztára mosták.

 

"A felügyeleti bizottság nyomon követte a pénz útját és bizonyítékokat talált arra, hogy Joe Biden részt vett és hasznot húzott a családja befolyással üzérkedő tevékenységből. Ellentétben Joe Biden elnökkel, a banki feljegyzések nem hazudnak. Ezek a feljegyzések pedig azt mutatják, hogy Bidenék eladták a Biden nevet a világ számos pontján, és ebből személyesen Joe Bident is hasznot húzott - az Egyesült Államok érdekeinek rovására. Most pedig beidézzük a Biden család tagjait és társaikat, hogy kikérdezzük őket a bizonyítékokról"

- fogalmazott az idézések kapcsán James Comer, a felügyeleti bizottság elnöke. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy a meghallgatások a Joe Biden elleni alkotmányos vádeljárás elkészítését képezik, és nem az elnök rokonai ellen irányulnak. Hozzátette: a Kongresszus egyedül azt próbálja megállapítani, hogy Biden elnök visszaélt-e hivatalával és követett-e el magasabb szintű, alkotmányellenes bűncselekményeket.

A bizottság december 13-ra tűzte ki Hunter Biden, az elnök fiának meghallgatását, James Bident a bátyját pedig december 6-án várják a Kongresszus elé. Rajtuk kívül a felügyeleti bizottság írásos tanúvallomást kért James Biden feleségétől, Sara Bidentől, Biden elnök menyétől, Hallie Bidentől és nővérétől, Elizabeth Secundy-től, valamint Hunter Biden jelenlegi feleségétől, Melissa Cohentől. Ezt a döntést azzal indokolták, hogy a banki nyilvántartások szerint mindannyian részt vehettek a külföldi korrupciógyanús pénzek tisztára mosásában.

A Fehér Ház sajtótitkára, Karine Jean-Pierre  azt mondta, hogy az idézések egy „rágalomkampány” részei, a Kongresszus pedig „alaptalanul folytat nyomozást".

Hunter Biden ügyvédje egy közleményben kijelentette, hogy "az idézés egy újabb politikai mutatvány része, amelynek célja, hogy elvonja a figyelmet a republikánusok kudarcáról."

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

vg.hu

Indul a koncertszezon: a Budapest Park üzent a veszprémi Gyárkertnek

metropol.hu

Közleményt adtak ki a benzin és a gázolaj áráról

magyarnemzet.hu

Látványos videón az új kompok és katamaránok a Balatonon

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán