KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.13.

Terrortámadásoktól tartanak Hollandiában, fokozzák a készültséget

A hírszerző szolgálatok riasztást adtak ki az egész országra.

Az ötös skálán négyes fokozatúra emelte a hollandiai terrorfenyegetettség szintjét az illetékes holland terrorelhárító ügynökség (NCTV) szerdán, miután úgy ítélte meg, hogy dzsihadista csoportok, illetve magányos elkövetők miatt valós esély van terrortámadásokra - írja a The National News.

Karácsonyi terrortámadásoktól tartanak Hollandiában, fokozzák a készültséget

"Mivel dzsihadista csoportok támadásokra készülhetnek Európában, a terrorfenyegetettség olyan mértékben nőtt, amely a fenyegetettségi szint jelentős, négyes fokozatúra emelését indokolta"

- fogalmazott közleményében NCTV. Az állami ügynökség kiemelte, hogy az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy az al-Kaida, arra használják a gázai háborút, hogy szimpatizánsaikat támadások végrehajtására ösztönözzék Európában. Továbbá támadásokra szólítanak fel megtorlásul az iszlám szent könyve, a Korán különböző európai országokban történt megszentségtelenítéséért is. 

A Franciaországban, Németországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban október eleje óta elkövetett támadások jól szemléltetik, hogy milyen kockázatokat jelentenek az aktuális események és a terrorszervezetek által inspirált, radikalizálódott személyek - hívta fel a figyelmet a holland terrorelhárító ügynökség.

A holland ügynökség évente kétszer tesz közzé értékelést az ország terrorfenyegetettségi helyzetéről. Olyan fenyegetettségi szintrendszert alkalmaz, amely jelzi a Hollandiában vagy az ország ellen irányuló terrortámadás esélyét. Az értékelés során figyelembe veszi a radikalizálódás, a szélsőségesség, valamint a Hollandiát és a holland érdekeket külföldön fenyegető nemzeti és nemzetközi terrorfenyegetés általános helyzetét.

Az ügynökség öt fenyegetettségi szintet különböztet meg. Az egyes, a minimális szint, amikor nem valószínű terrortámadás elkövetése. A kettes, a korlátozott szint, amikor kis esély van egy terrortámadásra. A hármas, jelentős szint, amikor elképzelhető egy terrortámadás elkövetése, a négyes szint pedig, amikor jelentős és valós esély van terrortámadásra Hollandiában. Az ötödik, kritikus szint, amely konkrét terrortámadás elkövetésére figyelmeztet – tájékoztatott a holland terrorelhárító ügynökség.

Az AP hírügynökésg közlése szerint az Európai Unió belügyi biztosa, Ylva Johansson szintén figyelmeztetett, hogy a kontinensen a karácsonyi ünnepek alatt a terrortámadásoknak óriási veszélye van.

Olaszországban karácsony közeledtével ugyancsak emelték a biztonsági készültséget a sétálóutcákban, a templomoknál és a zsidó közösséghez tartozó épületeknél is.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Piantedosi szerint nem zárható ki terrortámadás annak ellenére, hogy a hatóságok tucatnyi embert azonosítottak és utasítottak ki az országból év eleje óta, terrorizmus vádjával. Ők mindannyian a migrációs útvonalon érkeztek Olaszországba.

 

„A biztonsági készültség hangulata, amennyit láthatunk belőle az utcákon, azt idézi, ami 2015-ben volt a németországi, franciaországi és belgiumi terrormerényletek után, és ne feledjük, hogy akkor is a merényleteket elkövető terroristáknak a nagy része az olaszországi migrációs útvonalon keresztül jutott be Európába. Ugyanez a helyzet, katonákat, rendőröket, csendőröket, a pénzügyőrség embereit látni az olaszországi repülőtereken, természetesen a pályaudvarokon, a metróállomásokon, a kikötőkben és Róma hídjainak a bejáratainál és kijáratainál is fegyveres katonák állnak, teljes a biztonsági készültség” – mondta római bejelentkezésében az M1 Híradó tudósítója.

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a rendőrök Németországban. Egy 20 éves iráni származású férfi azt tervezte, hogy embereket késel meg egy karácsonyi vásáron. Korábban egy 15 éves afgán és egy 16 éves orosz származású tinédzsert is elkaptak, akik hasonló merényletre készültek. Németországban a terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az ádventi programokat.

Mindössze egy éve tartózkodott Németországban az a 20 éves iraki fiatalember, akit terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe pénteken az alsó-szászországi nyomozók.

Az ügyészég szerint

a férfi az Iszlám Állam segítségével készült késes támadásra egy karácsonyi vásáron.

Egy nappal korábban egy 15 éves afgán származású fiút fogtak el a német rendőrök. Ő és több társa, – köztük egy 16 éves orosz származású fiú, akit szintén elfogtak – a kölni karácsonyi vásár ellen tervezett merényletet. Sajtóhírek szerint

egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték.

A német belügyminiszter fokozott terrorveszélyre hívta fel a figyelmet.

Eközben

az iszlamista szervezetek támadásokra szólítják fel európai szimpatizánsaikat.

Szakértők szerint a terroristák előszeretettel használják ki a háborús helyzetet és palesztin-párti mozgalomnak álcázzák magukat.

Ünnepi előadással nyílt meg múlt pénteken Németország egyik leghíresebb karácsonyi vására Nürnbergben. Az biztonságról egyenruhás és civil rendőrök gondoskodnak.

,,Nem hagyom, hogy befolyásolja a hangulatomat. A nürnbergi vásár csodálatos, de bármikor támadás történhet. Szerencsére itt vannak a rendőrök” – mondta egy férfi.

Németországban a karácsonyi rendezvényeket fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik évek óta.

2016 decemberében 12 ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután

egy tunéziai terrorista kamionnal hajtott a tömegbe a berlini karácsonyi vásáron.

A bevándorlót a hatóságok terroristagyanús elemként tartották számon, mégsem tudták megelőzni a vérengzést. A merénylőnek ráadásul a terrortámadás után sikerült elhagynia Németországot.

Szintén 2016-ban

egy 18 éves iráni férfi lövöldözött München belvárosában.

10 ember halt meg a támadásban, köztük egy magyar állampolgár is. Az elkövető öngyilkos lett.

2017-ben pedig

egy 27 éves arab férfi egy machetével szurkálta meg a vásárlókat egy hamburgi szupermarketben.

A támadásban egy 50 éves férfi meghalt, többen életveszélyesen megsérültek. A terroristát végül járókelők fogták el.

Két hete őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron – közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el. A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

A düsseldorfi ügyészség szerint a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával.

Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália (NRW) tartomány belügyminisztere elmondta, hogy a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit.

A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, köztük volt egy zsinagóga elleni támadás is. Végül a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.

„Nagyon is konkrétnak tűnt a terv” – nyilatkozott Reul belügyminiszter újságíróknak.

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel – tette hozzá a tartományi belügyminiszter.

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiát a keleti Brandenburg tartományban. A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó.

A német Alkotmányvédelmi Hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrortámadások veszélye Németországban.

A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

Németországban jelentősen nőtt a terrorfenyegetettség szintje a Hamász palesztin szélsőséges szervezet Izrael elleni terrortámadása és a Gázai övezet ellen folytatott izraeli katonai offenzíva következtében – foglalt állást szerdán közzétett jelentésében a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Az állambiztonsági jelentés szerint a gázai konfliktus miatt megnőtt a zsidó és izraeli személyek és intézmények elleni esetleges terrortámadások esélye, továbbá a Nyugattal szembeni ellenállás is fokozódott.

A dzsihadisták közötti, támadásra szólító felhívásokat is figyelemmel kísérik, amelyek segítségével

az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezet „megpróbál bekapcsolódni a konfliktusba”

– derül ki a BfV értékeléséből.

Thomas Haldenwang, a hivatal vezetője aggodalmának adott hangot a radikalizálódott, magányos elkövetők esetleges támadásaival kapcsolatban. Elmondása szerint a veszély valós és sokkal súlyosabb, mint az elmúlt időszakban bármikor.

Elemzésében a BfV rámutatott: egyre szélesebb körben terjed az a retorika, amely a muszlimokat, de főként a palesztinokat a Nyugat áldozatainak állítja be.

Párhuzamosan az antiszemitizmus emelkedéséről is beszámoltak.

A hírszerzési jelentésben megállapították, hogy a palesztin Hamász és a libanoni síita Hezbollah szimpatizánsai mindeddig a háttérben maradtak, és nem jelentek meg a Németországban tartott palesztinpárti megmozdulásokon.

Ugyanakkor arra is rámutattak, hogy más nyugati országokhoz hasonlóan a német hatóságok terrorszervezetnek nyilvánították a Hamászt és a Hezbollahot, így a szervezetek támogatói ott nem szívesen mutatkoznak a nyilvánosság előtt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben: Fű alatt kaphat engedély Ukrajna, hogy nyugati fegyverrel orosz területekre mérjen csapást + videó

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Beismerték a britek: az Oroszország elleni szankciók hatástalanok

KÜLFÖLD

„Minden nap óriási küzdelem” - Követte a halálba két ártatlan kisfiát egy édesapa

KÜLFÖLD

Arab nyelvű plakátokkal kampányolnak a német kereszténydemokraták

KÜLFÖLD

„Nem tudják megmondani mennyi időm van még” – Agydaganattal küzd az angyalarcú 19 éves lány