KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.05.

Fegyveres katonákat vezényelnek az utcákra Dániában a terrorfenyegetettség miatt

A rendőrség már képtelen egyedül garantálni a civilek biztonságát.

Iszlamista terrortámadások veszélye miatt hivatásos katonákat vezényelnek az utcákra Dániában - jelentette a helyi sajtó. A fegyveresek elsődleges feladata a Koppenhágában és más nagyvárosokban található zsidó és izraeli helyszínek védelme lesz, de az egyenruhások járőrözési feladatokat is ellátnak majd a frekventált közterületeken. 

Fegyveres katonákat vezényelnek az utcákra Dániában a terrorfenyegetettség miatt

Troels Lund Poulsen védelmi miniszter és Peter Hummelgaard igazságügyi miniszter szombaton tartott sajtótájékoztatót a kormányzati döntésről. Elmondásuk szerint 100-200 katona fog védelmi feladatokat ellátni közterületen a terrorfenyegetettség mértékétől függően. Az akció december hatodikán kezdődik és határozatlan ideig tart, a célja pedig a rendőrség tehermentesítésére, amely képtelen már egyedül garantálni a civilek biztonságát.

“Olyan helyzetben vagyunk, hogy a Dániát fenyegető terrorveszély komoly. A közel-keleti konfliktus az antiszemitizmus teljesen elfogadhatatlan növekedéséhez és a dániai zsidók súlyos aggodalmához vezetett"

- jelentette ki Peter Hummelgaard, aki hozzátette, hogy a dániai zsidó közösség üdvözölte a katonai védelmet. Az Utrikespolitiska Kutatóintézet becslései szerint az országban 6-8 ezer zsidó él.

A védelmi minisztérium szerint a gázai konfliktus erősen igénybe veszi a rendőrség erőforrásait, mivel számos tüntetést tartanak egy olyan időszakban, amikor a bevándorlásellenes csoportok által elkövetett Korán-égetések tovább szították a feszültséget.

“Ebben az összefüggésben a fegyveres erők támogatni fogják a koppenhágai zsidó és izraeli helyszínek, például a zsinagógák vagy az izraeli nagykövetség felügyeletét” 

- fogalmazott Troels Lund Poulsen védelmi miniszter. A tárcavezető egy újságírói kérdésre elmondta, hogy a katonák pontosan ugyanolyan jogkörökkel fognak rendelkezni, mint a rendőrök: őrizetbe vehetnek bárkit, halálos fenyegetettség esetén pedig a fegyverüket is használhatják.

A bejelentés kapcsán fontos elmondani, hogy Dániában már az izraeli-palesztin konfliktus októberi kiújulása előtt is fokozott terrorkészültség volt érvényben. Augusztus óta például jelentős biztonsági intézkedéseket vannak érvényben a német határon, mivel a kormány attól tart, hogy iszlamisták érkezhetnek az ország déli szomszédjából.

A szigorítót határellenőrzésben az ingázók és a német turisták is érintettek, nekik is igazolniuk kell magukat az országba történő belépés alkalmával. A kompkikötőkön keresztül történő érkezéskor pedig a határőrök még több ellenőrzést végeznek, és a járműveket is alaposan átvizsgálják.

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a rendőrök két napja Németországban. Egy 20 éves iráni származású férfi azt tervezte, hogy embereket késel meg egy karácsonyi vásáron. Korábban egy 15 éves afgán és egy 16 éves orosz származású tinédzsert is elkaptak, akik hasonló merényletre készültek. Németországban a terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az ádventi programokat.

Mindössze egy éve tartózkodott Németországban az a 20 éves iraki fiatalember, akit terrorizmus gyanúja miatt vettek őrizetbe pénteken az alsó-szászországi nyomozók.

Az ügyészég szerint

a férfi az Iszlám Állam segítségével készült késes támadásra egy karácsonyi vásáron.

Egy nappal korábban egy 15 éves afgán származású fiút fogtak el a német rendőrök. Ő és több társa, – köztük egy 16 éves orosz származású fiú, akit szintén elfogtak – a kölni karácsonyi vásár ellen tervezett merényletet. Sajtóhírek szerint

egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték.

A német belügyminiszter fokozott terrorveszélyre hívta fel a figyelmet.

Eközben

az iszlamista szervezetek támadásokra szólítják fel európai szimpatizánsaikat.

Szakértők szerint a terroristák előszeretettel használják ki a háborús helyzetet és palesztin-párti mozgalomnak álcázzák magukat.

Ünnepi előadással nyílt meg pénteken Németország egyik leghíresebb karácsonyi vására Nürnbergben. Az biztonságról egyenruhás és civil rendőrök gondoskodnak.

,,Nem hagyom, hogy befolyásolja a hangulatomat. A nürnbergi vásár csodálatos, de bármikor támadás történhet. Szerencsére itt vannak a rendőrök” – mondta egy férfi.

A karácsonyi vásár elleni támadást tervezgető gyanúsított ráadásul nem egyedül dolgozott: a Telegram közösségi oldalon többen tervezték a merényleteket, köztük egy 16 éves, orosz származású brandenburgi fiú is. A Németország keleti részén élő tinédzsert szintén letartóztatták a rendőrök.

A beszélgetésben sajtóhírek szerint a kölni karácsonyi vásár mellett egy zsinagógát is célpontként határoztak meg, a támadásokat szent háborúnak nevezték a fiúk.

Az emberek azért mennek el a karácsonyi vásárba, hogy mézeskalácsot egyenek, igyanak egy puncsot, vagy felüljenek a körhintára. Ezek a karácsonyi ünnepkör szimbólumai, és pont most, a Hamász Izrael elleni szélsőséges támadása óta történnek olyan szélsőséges törekvések, amelyek veszélyeztetik a demokráciánkat. Éppen ezért esetlegesen a karácsonyi vásárok is a dzsihadisták célpontjaivá válhatnak” – mondta a német rendőrszakszervezet szóvivője.

A gyors és határozott reakció pedig könnyen lehet, hogy egy tömeggyilkosságot előzött meg.

Németországban a karácsonyi rendezvényeket fokozott biztonsági intézkedések mellett rendezik évek óta.

2016 decemberében 12 ember meghalt, többen pedig megsérültek, miután

egy tunéziai terrorista kamionnal hajtott a tömegbe a berlini karácsonyi vásáron.

A bevándorlót a hatóságok terroristagyanús elemként tartották számon, mégsem tudták megelőzni a vérengzést. A merénylőnek ráadásul a terrortámadás után sikerült elhagynia Németországot.

Szintén 2016-ban

egy 18 éves iráni férfi lövöldözött München belvárosában.

10 ember halt meg a támadásban, köztük egy magyar állampolgár is. Az elkövető öngyilkos lett.

2017-ben pedig

egy 27 éves arab férfi egy machetével szurkálta meg a vásárlókat egy hamburgi szupermarketben.

A támadásban egy 50 éves férfi meghalt, többen életveszélyesen megsérültek. A terroristát végül járókelők fogták el.

Németország a múlt héten jelentette be, hogy megnőtt a terrorfenyegetettség szintje az államban. A helyi alkotmányvédelmi hivatal szerint az izraeli–palesztin konfliktus miatt alakult ki ez a helyzet, egyre többen radikalizálódnak.

Szerintem egy milliméternyi területet sem szabad engedni az antiszemitizmusnak Németországban. Létfontosságúnak tartom, hogy ez az üzenet eljusson a társadalomhoz” – mondta egy német férfi.

A német hírszerzés a magányos elkövetőkre hívta fel a figyelmet: az egyedül dolgozó, radikalizálódott terroristák támadásai egyre nagyobb veszélyt jelentenek. Fokozott terrorveszélyre figyelmeztetett csütörtökön Nancy Faeser német belügyminiszter is. Azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

A Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztőségének (RND) adott nyilatkozatában a miniszter azt mondta, iszlamista szervezetek, illetve magányos iszlamista merénylők folyamatosan komoly veszélyt jelentenek. Hozzátette, hogy a gázai övezeti háborúnak közvetlen hatása van a németországi biztonsági helyzetre.

Fokozott figyelemmel követik a megváltozott fenyegetettségi szintet, és ezzel összhangban az utóbbi hetekben már számos intézkedést tettek az iszlamista körök ellen.

A szövetségi bűnügyi rendőrség egyedül a Telegram hálózatán mintegy 170 olyan csatornát és tartalomszolgáltatót záratott be, amelyek „visszataszító antiszemita és iszlamista propagandát terjesztettek” – mondta el Faeser.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Íme egy fontos szabály, ami rengeteg nyugdíjast érint

mandiner.hu

Tűpontosan mutatott rá a történész, hogy mi is a gond Európában

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok