A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.12.

Putyin felavatta az orosz hadsereg új, félelmetes fegyvereit

Az orosz elnök páratlannak nevezve a haditengerészet új büszkeségeit.

Vlagyimir Putyin részvételével hétfőn az orosz haditengerészet felavatott kettő vadonatúj, negyedik generációs, nukleáris meghajtású tengeralattjárót a Fehér-tenger partján fekvő Szeverodvinszk városban. A két tengeralattjáró a III. Sándor cár, illetve a Krasznojarszk nevet kapta, és orosz haditengerészet csendes-óceáni flottájához fognak csatlakozni - írja az Associated Press amerikai hírügynökség.

Putyin felavatta az orosz hadsereg új, félelmetes fegyvereit

„Meg fogjuk erősíteni az orosz haditengerészet harckészültségét és erejét az Északi-sarkvidéken, a Távol-Keleten, a Fekete-tengeren, a Balti-tengeren és a Kaszpi-tengeren, valamint a világ óceánjainak legfontosabb stratégiai területein. (...) Ilyen hajókkal és ilyen fegyverekkel Oroszország biztonságban érzi magát. A III. Sándor cár és a Krasznojarszk tengeralattjáró rakétahordozók megkezdik szolgálatukat a csendes-óceáni flottánál”

- fogalmazott az ünnepélyes ceremónián Putyin, aki félelmetesnek és osztályukban páratlannak nevezve a tengeralattjárókat. Az orosz elnök hozzátette, hogy további nyolc atommeghajtású tengeralattjáró áll építés alatt, melyek várhatóan a következő néhány évben kerülnek majd hadrendbe. 

A most átadott III. Sándor cár a hetedik tengeralattjáró a stratégiai Borej-osztályú sorozatban, és a negyedik a korszerűsített Borej-A változatok között. A Krasznojarszk a negyedik a többcélú Jaszen–M család tagjai között.

A Borej-osztályú tengeralattjárók képezik Oroszország stratégiai haditengerészeti erőinek gerincét, mindegyikük 16 darab, szilárd hajtóanyaggal működő, 8000 kilométer hatótávolságú Bulava interkontinentális ballisztikus rakétát hordoz. A hajók másodlagos fegyverzetként hat hatalmas, 533 mm-es torpedócsővel is büszkélkedhetnek, amelyek különböző lőszerek, köztük cirkálórakéták és tengeri aknák indítására is alkalmasak.

A Jaszen–M tengeralattjáró-család elsősorban taktikai szerepet tölt be: az osztályba tartozó hajók a lőszerek széles skáláját képesek szállítani. Egy Jaszen–M tengeralattjáró tíz 533 mm-es torpedócsővel és nyolc függőleges indítórendszerrel rendelkezik. Mindegyik indítórendszer négy Onyiksz hajó elleni rakétával vagy az év elején bevezetett, új Cirkon hiperszonikus lövedékkel is felfegyverezhető. A függőleges indítórakéták egyenként öt Kalibr cirkálórakétát is fel tudnak szerelni.

Az új tengeralattjárók átadása kapcsán fontos elmondani, hogy az orosz parlament októberben megszavazta a katonai kiadások rekordszintű növelését, amely 2024-ben az állami kiadások csaknem egyharmadát teszik majd ki. A Kreml szóvivője korábban bejelentette, hogy "Oroszország folytatja a katonai-tengerészeti ereje növelésére irányuló munkát”.

Az ünnepélyes avatóra néhány nappal azután került sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette: elindul a jövőre esedékes elnökválasztáson. Az orosz Szövetségi Tanács korábban 2024. március 17-én tűzte ki a voksolás időpontját.

Bejelentette Vlagyimir Putyin hivatalban lévő orosz államfő pénteken, hogy elindul a 2024-es elnökválasztáson.

Erről először annak a beszélgetésnek a részvevői számoltak be a sajtónak, amelyet az államfő folytatott a Kremlben pénteken a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepség résztvevőivel, később pedig erről videofelvételt is közöltek.

Putyin indulási szándékára Artyom Zsoga, az Ukrajnától elcsatolt „Donyecki Népköztársaság” parlamentjének elnöke kérdezett rá, amire az elnök, miután elismerte, hogy erről „különböző időpontokban különböző gondolatai voltak”, pozitív választ adott.

„Most van egy olyan időszak, amikor döntést kell hozni. Indulni fogok az orosz elnöki posztért”

– mondta.

Vlagyimir Putyin jelenlegi államfői mandátuma 2024. május 7-én jár le. Az orosz szövetségi parlement felsőháza a következő elnökválasztást március 17-te tűzte ki. A Központi Választási Bizottság pénteken úgy döntött, hogy a korábbi, egyéb szintű voksolások tapasztalataira hivatkozva úgy döntött, hogy az elnökválasztás jövőre először háromnapos esemény lesz.

A 2020-ban elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő államfő a korábbi ciklusok figyelembevétele nélkül indulhat újra a legmagasabb tisztségért.

Vagyis ezúttal nem érvényesül az az alkotmányos korlátozás, amely megtiltja, hogy egy elnököt két egymást követő ciklusnál hosszabb időre válasszanak meg.

Az állami Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) legutóbbi felmérése szerint az oroszok 78,5 százaléka bízik meg Putyinban, a tevékenységét pedig 75,8 százalék helyesli. A felmérést november 27. és december 3. között végezték el egy 1600 fős felnőtt reprezentatív mintán.

A szintén állami finanszirozású Közvélemény Alap (FOM) csütörtökön közölt felmérése szerint az oroszok 70százaléka támogatja Putyin jelölését egy újabb ciklusra. A közvélemény-kutatást október 12. és november 13. között egy 6100 ezer fős felnőtt reprezentatív mintán végezték el.

Határozatot fogadott el az orosz elnökválasztás 2024. március 17-re történő kitűzéséről csütörtöki plenáris ülésén a Szövetségi Tanács (a parlament felsőháza).

A határozat, amelyet egyhangúlag, 162 szenátor szavazatával fogadtak el, a hivatalos kihirdetése pillanatától lép hatályba.

Andrej Klisasz, a ház alkotmányos törvényhozási és államépítési bizottságának elnöke a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek elmondta, hogy a választási kampányt a határozat közzététele indítja el. Az orosz Központi Választási Bizottság ezt követően tíz napon belül dönthet arról, hogy a szavazás többnapos lesz-e.

A vonatkozó orosz jogszabály értelmében szerint a választások időpontjáról a Szövetségi Tanács dönt, legkorábban 100 és legkésőbb 90 nappal a választás napja előtt.

 

origo.hu

Magyarország Szépe: előkerültek a közönségdíjas szépség privát fotói

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

metropol.hu

Kiderült mennyire súlyos Varga Barnabás sérülése

mandiner.hu

Német katonai szakértő: Ukrajna veresége nyilvánvalóvá válik, és a nyugati fegyverek után katonákat követelnek majd

ripost.hu

Rossz hírt kapott Harry herceg: lejár az idő, nincs visszaút!

hirtv.hu

Ismét elmenekült a sajtó kérdései elől Magyar Péter + videó

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

lakaskultura.hu

Különleges térrendezés egy budapesti kisgyerekes pár lakásában

ripost.hu

A tudósok is kővé dermedtek attól, ami az óceán mélyéről előkerült

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

ripost.hu

Sokkoló videó Varga Barnabásról, egy ország imádkozik a focistáért

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

Lesben állt az iskolában, rajtakapták a diákjával szexelő tanárt

KÜLFÖLD

A mentők sem segíthettek a 4 éves kislányon, egy harapás okozta a halálát

KÜLFÖLD

A rendőrök karjaiba omlott az anya, amikor közölték vele: 18 éves fia nincs többé

KÜLFÖLD

"Egy szülőnek sem lenne szabad eltemetnie a gyermekét" - édesanyja talált rá holtan a 19 éves lányra az otthonukban