KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.20.

Az orosz védelmi miniszter elmondta, mit terveznek jövőre

Nagyívű terveket vázolt fel a tárcavezető.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetőségi ülésén bővebben beszélt az Ukrajnai háború jelenlegi állásáról, illetve az orosz hadsereg jövő évre vonatkozó terveiről. A tárcavezető elmondása szerint az ukrán fegyveres erők veszteségei halottakban és sebesültekben a háború kezdete óta meghaladták a 383 ezret, a nyár elején elindított ellentámadás kezdete óta pedig a 159 ezret. 

Az orosz védelmi miniszter elmondta, mit terveznek jövőre

Sojgu állította, hogy hivatásos NATO-katonák légvédelmi rendszereket, műveleti-taktikai rakétarendszereket és rakéta-sorozatvetőket kezelnek személyesen Ukrajnában. „Az ezen eszközökkel történő csapások előkészítésekor a rádiólehallgatás során amerikai angol, lengyel és brit beszédet rögzítünk” – mondta, megemlítve, hogy a szövetség országainak 410 műholdja dolgozik Kijevnek.

A miniszter szerint az orosz hadsereg a háború kezdete óta több mint 5800 ukrán oldalon harcoló külföldi „zsoldost” ölt meg, köztük 1427 lengyelt, 466 amerikait és 344 britet. Mint mondta, Ukrajna területén 103 háborús bűnöst likvidáltak, akik különös kegyetlenséget tanúsítottak.

A Sojgu által ismertetett mérleg szerint az orosz erők ötször nagyobb területet „szabadítottak fel”, mint amekkora „a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság” volt a háború előtt. Szavai szerint négy, összesen több mint 83 ezer négyzetkilométer területű és mintegy 5 millió összlakosságú régió lett „Oroszország része”, az Azovi-tenger beltengerré vált, szárazföldi folyosó nyílt a Krím felé, és helyreállt a vasúti összeköttetés a Donyec-medencével.

A védelmi tárca vezetőségi ülésén Putyin is felszólalt

Sojgu azt mondta, hogy az úgynevezett ellentámadás során az ukrán erők nem tudták áttörni az orosz „taktikai védelmi zónát” sem, és kolosszális veszteségeket szenvedtek. Beszámolója szerint az ukrán fél a nyár eleje óta 159 ezer halottat és sebesültet, 121 repülőgépet, 23 helikoptert, 766 harckocsit, köztük 37 Leopardot, és 2348 páncélozott járművet, köztük 50 Bradleyt veszített.

„Nyilván ezért nem látunk még mindig amerikai Abramsokat a csatatéren” – mondta. A tárcavezető szerint a háború kezdete óta Kijev több mint 383 ezer embert, 14 ezer harckocsit és páncélozott járművet, 8500 ágyút és sorozatvetőt veszített.

„Az orosz fegyveres erők képesek megfelelő módon és gyorsan reagálni bármely modern ellenséges erő fellépésére. Több mint 650 ezer katona szerzett harci tapasztalatot. Ma az orosz hadsereg a legjobban kiképzett és a legharcképesebb a világon, fejlett, harci körülmények között kipróbált fegyverekkel” – mondta Sojgu.

„A korszerű orosz haditechnika kemény próbát állt ki a különleges hadművelet körülmények között, és bizonyította a NATO-országok hasonló eszközeivel szembeni fölényünket” – fogalmazott. „A szankciók ellenére több csúcstechnológiát képviselő fegyvert gyártunk, mint a NATO-országok” – tette hozzá.

A miniszter által ismertetett adatok értelmében Ukrajna 203 milliárd dollárt kapott külső támogatóktól, ami 30 milliárddal haladja meg a GDP-jét. „Valójában egy csődbe ment országról van szó, mivel ezeknek a pénzeknek jelentős része kölcsön, amelyet vissza kell fizetni” – fogalmazott.

Mint mondta, 54 ország jelentett be katonai segélyt Ukrajnának, de valójában 15 szállít fegyvereket és haditechnikát. Kijev összesen 5220 harckocsit és páncélozott járművet, több mint 3 ezer tüzérségi rendszert, 23 ezer drónt, valamint 115 repülőgépet és helikoptert kapott.

„Példátlannak” nevezte a hadsereg és a haditengerészet újrafegyverzésére, valamint a személyi állomány szociális támogatására tett orosz lépéseket. A harckocsigyártás, mint mondta, tavaly február óta az 5,6-szorosára, a páncélozott járműveké a 3,5-3,6-szeresére, a drónoké 16,8-szorosára, a tüzérségi lőszereké pedig 17,5-szeresére nőtt. A hadiipar több mint száz fegyvert és haditechnikai eszközt korszerűsített, és újakat hoz létre.

„Azok a fegyverek, amelyeket rendes körülmények között 5-8 évig fejlesztettek és teszteltek, most 4-7 hónap alatt kerülnek tömeggyártásba. Erre a Nagy Honvédő Háború óta nem volt példa” – hangoztatta.

Sojgu felsorolta, hogy a szárazföldi erők 1530 új és modernizált harckocsit, több mint 2500 gyalogsági harcjárművet és páncélozott személyszállítót, a légi- és űrerők 237 repülőgépet és helikoptert, az orosz haditengerészet nyolc hajót, négy többcélú tengeralattjárót és egy stratégiai atom-tengeralattjárót kapott.

A tanulságokról szólva elmondta, hogy az orosz hadsereg erősen megváltoztatta az összfegyvernemi harc taktikáját ostrom- és drónegységek létrehozásával, emellett minden hadseregnél felállítottak egy saját tartalék ezredet. Megkezdődött a légvédelmi rendszerek integrált használata, a precíziós fegyvereket sikeresen alkalmazzák.

Arról is beszámolt, hogy a sebesültek több mint 98 százaléka felépült, a kórházakban a halálozási arány alacsonyabb fél százaléknál, és folyamatosan csökken. A katonai művelet 320 ezer résztvevője kapott állami kitüntetést, közülük 272-en érdemelték ki az Oroszország Hőse címet.

Sojgu szerint naponta több mint másfél ezren jelentkeznek katonai szolgálatra, az év eleje óta mintegy 490 ezer szerződéses katonát és önkéntest toboroztak, a külföldi önkéntesek száma pedig a hétszeresére nőtt.

„A jövő év kiemelt feladatai közé tartozik a különleges hadművelet folytatása a főparancsnok által meghatározott feladatok maradéktalan teljesítéséig” – jelölte ki a a hadsereg célját az orosz védelmi miniszter.

2024 feladatai közé sorolta a Szarmat interkontinentális komplexum harci szolgálatba állítását, a Kinzsal és a Cirkon hiperszonikus rendszerek gyártásának felgyorsítását, a rakéta- és lőszerellátás 1,8-szorosára növelését. A haditengerészet 4 tengeralattjárót, és 11 felszíni hajót kap. A szerződéses katonák száma az év végére 745 ezer főre nő.

Több orosz drón támadta kedd este az ukrán fővárost, Kijevet, legalább két csapás a kelet-ukrajnai Harkiv városát vette célba, az ország déli részén fekvő Herszonban kilenc ember megsebesült a települést ért tüzérségi belövésekben – közölték a hatóságok.

Roman Mrocsko, Herszon polgármestere azt írta a Telegramon, hogy a települést ért ágyúzásban kilenc ember megsebesült, köztük négy gyermek. A sebesültek közül „egy anya és három gyermeke kórházba került. Az állapotuk közepesen súlyos. Zúzódásaik és robbanás okozta sebeik vannak” – írta a városi elöljáró, hozzátéve, hogy a másik öt sebesültet a helyszínen ellátták.

Szándékosan vesz célba az ukrán hadsereg egészségügyi létesítményeket az Ukrajnától elcsatolt „új régiókban” – jelentette ki Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter hétfőn annak a bizottságnak az ülésén, amelyet a moszkvai parlamenti felsőház a Kijev által fiatalkorúak ellen elkövetett bűncselekmények kivizsgálására állított fel.

Elmondta, hogy az ukrán fél ezeket a létesítményeket ismételt támadásnak veti alá. A tárcavezető egyebek között elmondta, hogy 2014-óta a donyecki régióban harci cselekmények következtében 663 gyerek szenvedett különböző fokozatú sebesülést, 214 pedig életét veszette.

A luhanszki régióban a megsebesült gyerekek száma ugyanebben az időszakban 248, a halottaké 57 volt. A miniszter szerint Herszon megyében tavaly óta 35 gyerek sebesült és hat halt meg, Zaporizzsja megyében pedig 10 a sebesültek száma.

 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint az elmúlt nap folyamán öt frontszakaszon 26 ukrán rohamot vertek vissza az orosz erők, a harcokban mintegy 640 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. A tárca szerint tíz támadást Kupjanszk térségében, kilencet pedig Donyecknél kísérelt meg az ukrán fél, a legnagyobb veszteséget, mintegy 220 főt, a Liman környéki harcokban szenvedte el.

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy vezetési- és megfigyelőpontot, két harckocsit – az egyikük egy német Leopard-2-es volt -, nyolc gyalogsági harcjárművet – köztük egy amerikai Bradley-t -, öt páncélozott szállítójárművet, egy amerikai M109-es Paladin, egy lengyel Krab és egy szlovák Zuzana-2 önjáró tarackot, valamint 25 drónt.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hétfőn közölte, hogy őrizetbe vett egy férfit, aki ukrán utasításra terrortámadást készített elő egy hadiipari vállalat vezetője ellen Izsevszkben. A gyanúsított egy házilag előállított robbanószerkezetet szándékozott működésbe hozni.

Több iráni gyártmányú, „Sahíd” robbanószerkezetű drónt is lelőtt az ukrán légvédelem, amint azok Kijev felé tartottak – közölte a fővárosi katonai közigazgatás vezetője, Szerhij Popko a Telegramon.

„Az előzetes adatok szerint (…) nincsenek áldozatok, sem károk” – írta. Megjegyezte: decemberben a főváros ellen ez volt az ötödik támadás, amelyet a Fekete-tenger irányából hajtottak végre.

Harkiv polgármestere, Ihor Terehov legalább két tüzérségi lövedék becsapódásáról számolt be lakóházak közelében. „Az áldozatokról és a pusztításról szóló információk összegyűjtése folyamatban van” – közölte.

 

origo.hu

Hatalmas űrhajódarab zuhant egy farmra

ripost.hu

Felkavarják az állóvizet az égiek, 3 csillagjegy élete rögvest új irányt vesz!

metropol.hu

Most érkezett: elhunyt az Operettszínház színművésze

vg.hu

Magyarország olyat tett, amin egész Európa elámult – Svájc lehet a legszomorúbb az Orbán-kormány sikere miatt

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

hirtv.hu

Orbán olyat tett, amitől Soros Györgyöt kiverte a víz

ripost.hu

Balesetet szenvedett Király Viktor, aggódnak a rajongók - Fotó

mindmegette.hu

Sokan így rontják el a natúr csirkemellet: kihagyják az egyik fontos összetevőt

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

ripost.hu

4 csillagjegy, akik szakítás után is megszállottan ragaszkodnak az exükhöz

ripost.hu

Ha így alszol éjszaka éveket fiatalodhatsz, már egyetlen éjszaka alatt is

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Megműtötték Robert Ficót, egy rövid időre magához tért

KÜLFÖLD

Soros fia megint Ukrajnába utazott, érdekükben áll a háború kiterjesztése

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

„Az anyja meg fog ölni” - Megfojtotta szex közben a profi táncosnőt a barátja

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak az orvosok attól, amit egy 7 éves kislány gyomrában találtak

KÜLFÖLD

Sürgősen új szívre van szüksége a 3 éves angyalarcú lánynak

KÜLFÖLD

"Fico merénylője egy elmebeteg!" – Zarándokhellyé vált az a fa, ami felfogta az ötödik lövést