KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.07.

A belga hadsereg padlót fogott, kövekkel dobálóznának háború estén

Könyörtelenül kitálalt a belga fegyveres erők korábbi tábornoka.

A belga hadsereg olyan rossz állapotban van, hogy egy háború esetén a katonák maximum "kövekkel dobálózva" tudnák csak megvédeni az országot - fogalmazott a VRT közszolgálati hírcsatornának adott interjújában Marc Thys, a belga fegyveres erők novemberben visszavonult tábornoka.

A belga hadsereg padlót fogott, kövekkel dobálóznának háború estén

A VRT beszámolója szerint az orosz-ukrán háború 2022-es kirobbanása óta az európai kormányok minden követ megmozgatnak, hogy minél több fegyvert és lőszert küldhessenek Kijevnek. Mostanra azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a nyugati hatalmak gyártási kapacitása nem bírja kielégíteni Ukrajna fegyveréhségét, így az egyes országok kénytelenek a saját használatra szánt muníciójukat átadni Kijevnek.

Az európai fegyvergyárak küszködnek azzal, hogy elegendő lőszert gyártsanak le országaik, valamint Ukrajna számára. Ez különösen igaz a 155 milliméteres tüzérségi lövedékekre. A Politico beszámolója szerint Európa egyes országainak már most választania kell, hogy a legyártott lőszert megtartják, vagy elküldik keletre.

A novemberben visszavonult belga tábornok, Marc Thys azt állította, hogy Belgium a nemzeti érdekeit rúgja fel azzal, hogy nem tölti fel a saját raktárait a szükséges fegyverekkel. A veterán katona élesen kritizálta a kormány döntéseit, mivel szerinte Brüsszel nem halmoz fel kellő mennyiségű lőszert annak érdekében, hogy megvédhesse magát.

"Évente 15 millió eurót költöttünk lőszervásárlásra, miközben legalább 5-7 milliárdra lett volna szükség. A kormány most megemelte az erre szánt összeget 150 millió euróra, de ez még mindig nagyon kevés. Ha itt kitör a háború, néhány óra után köveket kell dobnunk a lőszerhiány miatt"

- fogalmazott Thys, aki hozzátette, hogy természetesen tisztában van vele, hogy nem sok esély van arra, hogy országa háborúzni kezdjen, de egy felelősségteljes kormánynak mindenre fel kell készülnie.

A belga kormány nemrég egyébként egy két évtizedes megállapodást írt alá a belga FN Herstal fegyvergyártóval lőszerek leszállításáról. Marc Thys szerint azonban a szerződésben szereplő lőszer mennyiséggel Belgium csak néhány napig lenne képes tartani magát egy ellenséges ország támadása esetén.

„A nyugati országokban jelentős tüzérségi lőszerhiány keletkezett az ukrajnai orosz hadművelet következtében” – figyelmeztetett a cseh CSG hadiipari vállalat vezetője.

„A tüzérségi lőszerek mára hiánycikké váltak.” – közölte Michal Strnad, a konszern tulajdonosa. Becslései szerint a kijevi vezetésnek nyújtott katonai támogatás következtében tíz-tizenöt évig is eltarthat, míg sikerül újra feltölteni a nyugati hadseregek készleteit.

Mint mondta, ennek hátterében a korlátozott gyártókapacitások állnak. „Ezt a hiányt már az ukrán fegyveres erők is megérezték.” – tette hozzá Strnad.

A CSG tulajdonosa szerint az európai hadseregek időközben már jelentős mértékben kiürítették fegyverkészleteiket, hogy Ukrajnát támogatni tudják. Strnad hangsúlyozta, hogy az ukrán erők hetente 40 ezer tüzérségi lőszert használnak fel több száz, Nyugatról szállított tarackból az orosz támadók ellen.

 

Tényleg sokat szállítottak Ukrajnának. De a valóság az, hogy az ukránok ma kevesebbet lőnek, mint amire képesek lennének, mert egyszerűen nincs elég lőszerük.”

– mondta.

Strnad közölte, hogy vállalata, a Czechoslovak Group mára a NATO-szabvány 155 milliméteres tüzérségi lőszerek európai termelésének 25–30 százalékát biztosítja. Az éves termelési kapacitásuk 80–100 ezer darab gránát. Hozzátette, hogy Európa éves termelése 270–300 ezer darab lehet ebből a lőszertípusból.

Az üzletember szerint a vállalat 250–300 új alkalmazottat tervez felvenni, hogy az éves termelést 150 ezer darabra növelhessék, ami azonban a termelőeszközök hosszabb beszállítási ideje miatt nagyjából két évet fog igénybe venni.

Strnad beszélt arról is, hogy a CSG Ukrajna fontos beszállítója, a szovjet időkből származó, korszerűsített fegyverzet tekintetében. Azonban – mint arra felhívta figyelmet – a készletek ezek esetében is kezdenek szűkösek lenni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lagzi Lajcsi hamarosan szabadulhat - hirtelen már nem is olyan beteg

origo.hu

Vasvári Vivien bikinije alig takarja a hatalmas melleit - kép

borsonline.hu

Alekosz reagált Rákóczi Feri kemény kijelentésére: „Nem tudom, hogy találkozunk-e többet”

hirtv.hu

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

ripost.hu

Hátborzongató jóslatot mondott Iszet boszi

mandiner.hu

Rettenetes méretű pofonba szaladtak bele Gyurcsányék, szertefoszlott az ördögi terv

origo.hu

Kim Kardashian hatalmasat bakizott, rajta nevet a fél világ - videó

mindmegette.hu

Pofátlan számla tétel miatt áll a bál, többen is nekimentek az étteremnek

origo.hu

Így csökkentsük felére a kert költségeit (hirdetés)

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migrációs hátterű fiatalok hónapokon át bántalmaztak szexuálisan egy 12 éves bécsi lányt

KÜLFÖLD

Nyomás alatt a lengyel kormány, a gazdák nem hagyják el a barikádokat

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

Az iskola mosdójában erőszakolták meg a diákot, másodszor is megtörtént a borzalom

KÜLFÖLD

Horror: kirándulás közben bukkantak rá egy többezer éves holttestre

KÜLFÖLD

Lélegeztetőre került egy ötéves: döbbenet, mitől lett rosszul

KÜLFÖLD

Elképesztő tudományos áttörés: már vérteszttel is kimutatható az Alzheimer-kór