KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

Egy migráns több embert megkéselt egy francia bevásárlóközpontban

A támadó véletlenszerűen választotta ki az áldozatait.

A francia rendőrség szombaton őrizetbe vett egy papírok nélküli marokkói illegális bevándorlót, aki megkéselt egy 70-es éveiben járó idős házaspárt a franciaországi Amboise város egyik bevásárlóközpontjában - írja az Actu 17 francia hírügynökség.

Egy migráns több embert megkéselt egy francia bevásárlóközpontban

A késes merénylet szombat délután három órakor, egy külvárosi pláza kávézójában történt. Szemtanúk elmondása szerint a támadó minden előjel nélkül, egyszer csak elővett a kabátja alól egy filézőkést, majd többször megszúrta az éppen rendelni készülő házaspárt. A történteket nem előzte meg szóváltás, vagy fizikai kontaktus. Egyes vélemények szerint a migráns teljesen véletlenszerűen választotta ki az áldozatait. A vérontásnak a kávézó egyik alkalmazottja vetett véget, aki hátulról földre rántotta, és a rendőrség kiérkezéséig leszorítva tartotta a támadót.

A házaspár 78 éves férfi tagját a fején és a mellkasán, míg feleségét a nyakán szúrták meg. Mindkettejüket válságos állapotban szállították kórházba, ahol életmentő műtéteket kellett elvégezni rajtuk. Az állapotuk jelenleg stabil, azt viszont nem tudni, hogy szenvedtek-e maradandó sérüléseket.

A hatóságok közlése szerint a támadó beismerő vallomást tett, de nem adott egyértelmű magyarázatot a tettére. Az ügyészég elrendelte az előzetes letartóztatását, és emberölés kísérlete miatt emelt vádat ellene. A rendőrök azt vizsgálják, volt-e kapcsolat a támadó és áldozatai között.

A késelő migránsról mindösszesen annyit tudni, hogy 1969-ben született Marokkóban, azt viszont nem tisztázott, mikor és hogyan került Franciaországba. Amboise polgármestere egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a helyi rendőrség jól ismerte a támadót, akit korábban többször vettek őrizetbe köztörvényes bűncselekmények miatt. 

Meg nem erősített hírek szerint a férfi bírósági felügyelet alatt állt, mivel tavaly októberben halálosan megfenyegette a volt élettársát.

Öt ember, köztük három gyermek megsérült egy késes támadásban egy hete kedden Dublin belvárosában.

A rendőrség elszigetelt esetként kezeli az esetet, kizárva a terrorcselekmény lehetőségét – közölték az ír hatóságok. A támadás Dublin sétálóutcája mellett, a Parnell térnél történt. A hatóságok jelenleg az elkövető indítékát vizsgálják.

Leo Varadkar ír miniszerelnök bejelentette: a rendőrség őrizetbe vette a feltételezett elkövetőt. „Mindnyájunkat megdöbbentett a Parnell térnél történt eset” – írta közleményében a kormányfő.

Egy, az RTE ír közmédiának nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy az út túloldalán egy férfi kezét lendítve, „szúró mozdulatra” készült. Amikor közelebb ért, két leszúrt gyereket látott. Egy másik szemtanú egy kislányt látott a földön fekve, körülötte sikoltoztak és sírtak.

Az esetet követő zavargásokban a tüntetők egy bevándorlási hivatalt is felgyújtottak. A rendőrség a támadást nem minősítette terrorcselekménynek.

Erőszakos összecsapások törtek ki Írország fővárosában csütörtök este, miután korábban három kisgyermek megsérült egy iskolánál elkövetett késes támadásban. Két felnőttet – egy nőt és a támadás feltételezett elkövetőjét – szintén kórházba szállítottak az incidens után, amely az éjjel történt Dublin városközpontjában.

A Daily Mail információi szerint az elkövető egy ötvenes éveiben járó, vélhetően migrációs hátterű férfi.

A hírek szerint több gyalogos először lefegyverezte és feltartóztatta a támadót, mielőtt a rendőrség a helyszínre érkezett.

Az ír rendőrség kezdetben azt állította, biztosak abban, hogy az incidens nem terrortámadás. Drew Harris rendőrfőnök ugyanakkor azt mondta, hogy nem zárnak ki semmit az indítékot illetően.

Az esetet követően Dublin belvárosában zavargások törtek ki, ír fiatalok bevándorlóellenes jelszavakat skandáltak, és üzleteket fosztottak ki. A tüntetők összecsaptak a rendőrséggel, megrongálták a rendőrségi járőrkocsikat, és buszokat és rendőrségi járműveket gyújtottak fel. Harris szerint a rendbontásért egy szélsőjobboldali csoport a felelős.

A városban ideiglenesen leállt a tömegközlekedés.

A Newsweek hírportál cikke szerint a késelés után kitört zavargások során a tüntetők egy bevándorlási hivatalt is felgyújtottak és több olyan hotelt is megtámadtak, amelyekben migránsok voltak elszállásolva.

Az ír elnök a bevándorlók integrációja elleni támadásnak nevezte a zavargásokat

Helen McEntee ír igazságügyi miniszter elmondta: „A mai támadás Dublin belvárosában olyan megdöbbentő bűncselekmény volt, amely mindannyiunkat sokkolt. A ma este a városközpontban látott jeleneteket azonban nem szabad és nem is fogjuk eltűrni.”

Az RTE-n közszolgálti médiában a miniszter úgy fogalmazott:

a rendőrség számos tüntetőt őrizetbe vett, hozzátéve: ezek gengszterek, bűnözők, és pontosan így is fognak bánni velük.

Michael D. Higgins ír elnök is közleményt adott ki csütörtök késő este, melyben elítélte a támadást, és imádkozott az áldozatok teljes felépüléséért. Higgins szerint a társadalomnak a rendőrség mellé kell állnia,

a bevándorlók integrációja elleni támadásokat pedig el kell ítélni egy jogállamban és demokráciában.

Ahogy terjedtek a közösségi médiában a tüntetésről készült felvételek, úgy oszlott meg az emberek véleménye a történtekről. Míg egyesek felháborodtak a tüntetőkön, mások – köztük az MMA-harcos, Conor McGregor – a rendőröket hibáztatták.

Conor McGregor X-oldalán (korábban Twitter) osztotta meg gondolatait a késeléssel kapcsolatban. Az incidenst úgy írta le, mint az egyik legszörnyűbb bűncselekményt, amit az ír nemzet valaha látott.

Majd – a kormány migrációs politikáját becsmérelve – hozzátette: „Nem hátrálunk meg, amíg nem lesz igazi változás a nemzetünk biztonsága érdekében.

„Nem veszítünk el több nőt és gyermeket elmebeteg emberek miatt, akiknek eleve nem is kellene Írországban lenniük”

– utalt a zavargásokat kirobbantó brutális késes támadásra az MMA-harcos.

Az egyik megtámadott kislány súlyos sérüléseket szenvedett, két másik gyermeket pedig kisebb sebesülésekkel kezelnek – közölte a rendőrség, hozzátéve: egy felnőtt nő is súlyosan megsérült, illetve egy férfi is kisebb sérüléseket szenvedett. Az Irish Times beszámolója szerint a közelben egy iskola is működik, a támadó indítéka egyelőre nem tisztázott. A gyanúsított saját magán is sebeket ejtett – írták.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek