KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.19.

Óriási botrány: az iszlamista tálibok egyik csúcsvezetője illegálisan Németországba utazott

A hatóságok csak később szereztek tudomást az egészről.

Az iszlamista tálib rezsim egyik csúcsvezetője illegálisan Németországba utazott, majd beszédet tartott egy dzsihadista központként számon tartott mecsetben - írja ZDF német közszolgálati hírtelevízió online kiadása. A november 16-án történt incidens hatalmas felháborodást váltott ki, és pártállástól függetlenül mindenki magyarázatot követel arra, hogyan képesek iszlamista vezetők észrevétlenül  ki- és belépni az országba. Több szakértő is a német bevándorláspolitika csődjének nevezte a történteket.

Abdul Bari Omar, a tálib rezsim egyik csúcsvezetője illegálisan Németországba utazott

Abdul Bari Omar, az afganisztáni élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság igazgatója csütörtökön lépett Németország területére, majd ugyanezen a napon előadást tartott egy kölni mecsetben. A látogatásra csak azután derült fény, hogy a tálib vezető beszédének egyes részei felkerültek az internetre. Mire ez megtörtént, Omar már el is hagyta az országot, így a német hatóságok tehetetlenek voltak vele szemben.

A rendezvényt, amin a tálib vezető is megjelent, az "Afgán Kulturális Egyesületet” szervezte. Elmondásuk szerint ők nem tudtak Omar érkezéséről, aki - mint állítják - váratlanul bukkant fel náluk. Ennek némiképp ellentmond az a tény, hogy "hívatlan vendéget" egy bizottság fogadta a helyszínen.

Mint később kiderült, néhány nappal a németországi útja előtt Omar Hollandiába tartózkodott, ahol az Egészségügyi Világszervezet egyik rendezvényén vett részt. Feltehetően tehát innen utazott be Németországba. 

A szövetségi Külügyminisztérium határozottan elítélte Omar látogatását, mondván, a terrorszervezetként számon tartott tálibok vezetőinek semmi keresnivalója Németországban.

"Sok Afganisztánból érkező menekültet megvédünk a tálibok elnyomásától. (...) A tálib tisztségviselőknek nincs helyük Németországban, mivel az emberi jogok tömeges megsértéséért felelősek”

- fogalmazott az eset kapcsán Nancy Feaser német belügyminiszter, aki vizsgálatot indított az ügyben. A tárcavezető hozzátette: Németország egészen addig nem normalizálja a kapcsolatait a tálib rezsimmel, amíg "az afgán lakosság felét kizárják a társadalomból, és lábbal tiporják az emberi jogokat, különösen a nők és lányok jogait".

Az észak-rajna-vesztfáliai államkancellária szintén elítélte a tálib tisztviselő beutazását. „Az a tény, hogy egy olyan radikális szervezet, mint a tálibok, korlátok nélkül terjeszthetik az ideológiájukat német földön, példa nélküli esemény” - fogalmazott a kancellária szóvivője.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy a német rendőrség csütörtökön szélsőséges iszlamista szervezeteknél tartott országos razziát. A hatóságok hét német tartományban, összesen 54 dzsihadistákhoz köthető épületet vizsgáltak át, és számos telefont, adathordozót és számítógépet foglaltak le. Az összehangolt akcióban több mint 500 rendőr és állambiztonsági nyomozó vett részt.

A Belügyminisztérium tájékoztató szerint a razzia első számú célpontja a Hamburgi Iszlamista Centrum (IZH) elnevezésű szervezet volt, amely egyes feltételezések szerint szoros kapcsolatban áll a Hezbollah libanoni terrorszervezettel. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal adatai szerint az IZH-t 1962-ben alapították, és Irán berlini nagykövetsége mellett az Iráni Iszlám Köztársaság is támogatja. Ennek megfelelően a síita iszlám tanításait terjeszti Németországban és egész Európában.

A Bild szerint a német titkosszolgálatok már évek óta megfigyelés alatt tartják a szervezetet, mivel azt Irán egyik legfontosabb európai propagandaközpontjaként tartják számon. A szervezett fokozott megfigyelését állítólag már tavaly elrendelte a német kormány, de a izraeli-palesztin konfliktus október 7-i kiéleződése óta fokozták ennek mértékét.

Az IZH betiltásara már többször is tett javaslatot a német parlament. A törvényhozás mellett a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, a kereszténydemokrata Friedrich Merz és Hamburg főpolgármestere, a szociáldemokrata Peter Tschentscher is ezt szorgalmazta korábban.

"Súlyos vádak merülnek fel a Hamburgi Iszlamista Centrum ellen. A Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal régóta figyeli, és iszlamistának minősítette"

- fogalmazot a razzia kapcsán Nancy Faeser német belügyminiszter, aki leszögezte: a szervezet betiltása csakis jogállami keretek között történhet, a kormány önkényesen nem fog döntést hozni erről.

Az IZH korábban igazságtalannak nevezte a hatóságok feltételezéseit, és tagadta, hogy kapcsolatban állna iszlamistákkal. A szervezet egy nemrég megjelent közleményében leszögezte: az erőszak és a szélsőségesség minden formáját elítélik, és a békés vallásközi párbeszédben hisznek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nagy szerelmi teszt: Melyik Szenes Iván sláger szól a Te szerelmedről?

ripost.hu

Áll a bál: Kiakadtak a kommentelők a Házasság első látásra fináléján

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Mindannyiunk szeme láttára vette az utolsó lélegzetét” - Fáradtnak érezte magát, másnap elhunyt a 6 gyermekes anya

KÜLFÖLD

Sült krumplit akart, brutálisan megégett a 14 éves fiú

KÜLFÖLD

Saját cumija akadt a 7 hónapos tündéri baba torkán

KÜLFÖLD

Elragadta három gyerekétől a tüdőgyulladás az influenszert