KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.30.

Zsidókra vadászó csőcselék miatt le kellett zárni egy orosz repülőteret

Pogrom-közeli helyzet alakult ki az Orosz Föderációhoz tartozó Dagesztán fővárosában, Mahacskalában.

Vasárnap este ideiglenesen leállt a légiforgalom a mahacskalai repülőtéren, miután több száz Izrael-ellenes tüntető rohamozta meg az épületet, hogy meglincselhessék egy Tel-Avivból érkező repülő utasait. A kialakult káoszban 20 ember sérült meg, ketten kritikus állapotban vannak. A sebesültek között 9 rendőr van, közülük két embert ápolnak kórházban. A hatóságok 60 tüntetőt tartóztattak le, de ez a szám feltehetően még növekedni fog. A repülőtéren csak hétfő reggelre sikerült teljesen helyreállítani a rendet. 

Zsidókra vadászó csőcselék miatt le kellett zárni a mahacskalai repülőteret

Helyi sajtóbeszámolók szerint az Oroszországhoz tartozó Dagesztáni Köztársaság fővárosába est 7 óra 17 perckor érkezett meg Red Wings légitársaság Tel-Aviv-ból induló járata. Annak ellenére, hogy ez a gép hetente többször is landolni szokott Dagesztánban, most először vált az radikálisok célpontjává. 

Még mielőtt a repülő leszállt volna, több száz fős Izrael-ellenes tömeg rohamozta meg a repülőteret. A csőcselék célja egyértelműen a gép utasainak meglincselése volt. Egy incidensről készült felvételen  az látható, ahogy a tömeg a kifutópályán „allah akbart” kiáltozva közelíti meg a gépet, amit többször megpróbáltak kívülről kinyitni, de ez szerencsére nem sikerült nekik.

"Itt a kapitány beszél. Feldühödött tömeg van odakint, nem tudják, honnan jöttünk ide és miért. Lehetséges, hogy meg fognak támadni bennünket."

- fogalmazott az érintett járat pilótája, aki nem engedte leszállni az utasokat, és megvárta, amíg a rohamrendőrség biztosítani tudja a védelmüket.

A felbőszült palesztin-párti tömeg még a reptérről induló autókat is megállította, hogy a papírokat ellenőrizve kiderítsék, van-e köztük izraeli állampolgár. A helyzet annyira súlyos volt, hogy a repülőteret le kellett zárni, és a járatokat át kellett irányítani. 

Az orosz hatóságok nyomozásba kezdtek és ígéretet tettek arra, hogy mindenkit felelősségre fognak vonni a résztvevők közül. Szergej Melikov dagesztáni kormányzó a Telegramon közzétett bejegyzésében elítélte és elfogadhatatlannak nevezte a repülőtér tömeges ostromát.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Dagesztánban a lakosság mintegy 90 százaléka muszlim vallású, a régióban ugyanakkor évezredek óta zsidók is élnek.

A Dagesztánban történtek miatt Izrael sürgette az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeli állampolgárok és az Oroszországban élő zsidók védelme érdekében. Az izraeli külügyminisztérium közleménye szerint a zsidó állam moszkvai nagykövete ennek érdekében együttműködik az orosz hatóságokkal. A tárca hozzátette, hogy „Izrael állam nagyon komolyan veszi azt, ha ártani próbálnak izraeli állampolgároknak, illetve a zsidóknak bárhol".

A zsidóellenes erőszak az Oroszországhoz tartozó Észak-Kaukázus más pontjain is fellángolt vasárnap. Mahacskalától nagyjából 50 kilométerre, Haszavjurtban néhány száz fő megostromolt egy szállodát zsidó menekülteket keresve, Kabard- és Balkárföld fővárosában, Nalcsikban pedig egy épülő zsidó központot gyújtottak fel.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes fordulat: ezért halhatott meg Diego Maradona

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

mandiner.hu

Videón az ember, aki felmászott a Szabadság-hídra (VIDEÓ)

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Két angyallal több van: kislányait egész napra a forró kocsiban hagyta az édesanya

KÜLFÖLD

Rettenetes tragédiáról jött hír, a mentők semmit sem tehettek

KÜLFÖLD

Két apró tünet hívta fel a figyelmét a doktornőnek arra, hogy rákos

KÜLFÖLD

Te is érezted? Rengett a föld, sokan erre ébredtek