KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.26.

Robert Fico bejelentette: Szlovákia nem ad több fegyvert Ukrajnának

180 fokos fordulatot vett Magyarország északi szomszédjának álláspontja az Ukrajnának nyújtott támogatás kérdésében.

Szlovákia új miniszterelnöke, a szerdán kinevezett Robert Fico első intézkedéseként bejelentette, hogy a kormánya nem ad több fegyvert Ukrajnának - írja a helyi sajtó. A pozsonyi parlament európai ügyi bizottságának csütörtöki ülésén a kormányfő azzal magyarázta a döntését, hogy Szlovákiának semmi köze az orosz-ukrán háborúhoz, a fegyverszállítások nem hozzák közelebb a békét, a konfliktusnak pedig egyébként is csak egy amerikai-orosz békemegállapodás vethetne véget.

Robert Fico bejelentette: Szlovákia nem ad több fegyvert Ukrajnának

"Az Ukrajnának nyújtott segélyeket ezentúl csak humanitárius és polgári segítségként értelmezzük, Ukrajnát semmilyen fegyverrel sem látjuk el. Kormányfőként a nulla mértékű katonai segítségnyújtást támogatom. Ukrajna maga Waterloo, az oroszok az amerikaiakkal küzdenek. Amiben az oroszok és az amerikaiak megegyeznek, az lesz érvényes. Én nem támogatom Zelenszkijnek semmilyen tervét, mert azok a tervek irreálisak"

- fogalmazott Fico, aki leszögezte, hogy szerinte ennek a konfliktusnak nincs katonai megoldása, pontosabban úgy látja, hogy az egyetlen megoldás a tűzszünet és a béketárgyalások elkezdése.

„Inkább 10 évig tárgyaljanak a felek, minthogy 10 évig öljék egymást”

- szögezte le a kormányfő, aki ezek után elmondta, hogy támogatják Ukrajna uniós csatlakozását, de hozzátette, hogy „Ukrajna a legkorruptabb ország a világon”. „Egyetértünk azzal a politikai gesztussal, hogy kezdjük meg a csatlakozási tárgyalásokat, mert ez a politikai gesztus még nem Ukrajna jelenlegi felkészültségére reagál” - tette hozzá Fico.

A fegyverszállítások befagyasztása mellett Fico azt is bejelentette, hogy semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra. Mint fogalmazott, ha kiderülne, hogy egy szankció káros hatással lennének Szlovákiára, akkor annak támogatásáról szó sem lehet.

"Amennyiben a szankciók olyanok lesznek, hogy kárt okozhatnak nekünk, akkor nem látom okát annak, hogy támogassuk még akár csak azok üzenetét is" 

- szögezte le a szlovák kormányfő, aki csütörtökön Brüsszelbe utazott az uniós állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozójára. A tárgyalássorozat középpontjában várhatóan külpolitikai témák állnak majd. A kiadott napirend élén a közel-keleti helyzet áll, viszont az izraeli háborúra adandó válasz valószínűleg megosztja majd az uniós vezetőket.

Kinevezte Zuzana Caputová szlovák államfő az új szlovák kormányfőt, Robert Ficót és kabinetjének tagjait a pozsonyi elnöki palotában szerdán.

Robert Fico negyedik alkalommal lett Szlovákia miniszterelnöke, s ezzel az ország újkori történetében a legtöbbször és legtöbb ideig kormányzó miniszterelnök. Legutóbb 2016-ban nevezték ki a kormány élére.

Kinevezését követően a miniszterelnök kijelentette: az ország történetében még soha nem fordult elő, hogy egy kormánynak olyan állapotban kell átvennie az országot, mint most, amikor a társadalom feldúlt állapotban van, az állam anyagi helyzete rendkívül rossz. Fico ígéretet tett arra, hogy kormánya konstruktív politikát folytat majd, semmilyen kihívás elől nem tér ki, és egyértelmű nemzeti szlovák hangot hallat majd a külpolitikájában is.

Zuzana Caputová a kormányfő és a kabinet tagjainak kinevezése után azt mondta: bízik benne, hogy az új kormány tartani fogja magát az ország eddigi irányultságához, továbbra is tesz majd a jószomszédi viszonyok ápolásáért, és igyekszik az ország összes lakosának kormánya lenni.

A szlovák külügyi tárca élére Juraj Blanár, az Irány (Smer-SSD) alelnöke került. Blanár már régóta az Irány egyik erős embere, de korábban nem vállalt még kormányzati szerepet, s a diplomáciában is új szereplő. Jelölése ugyanakkor nem számít meglepetésnek, mert Robert Fico már a koalíciós szerződés aláírásakor jelezte, hogy a szlovák diplomácia komoly változtatások elé néz.

Az új szlovák kormányban több, a bársonyszéket már korábban kipróbáló személy, de több „újonc” is van.

A pénzügyi tárca élére az Irány jelöltjeként Ladislav Kamenickyt nevezte ki az államfő. Kamenicky már egy alkalommal vezette a szaktárcát, korábban pedig a parlament költségvetési bizottságában is elnökölt. A védelmi minisztérium élére is az Irány jelöltje, a párt talán második legismertebb személyisége, Robert Kalinák került. A politikus, aki korábban többször is a belügyi tárcát vezette, most az egyik miniszterelnök-helyettesi posztot is megkapta. A belügyi tárca élére Peter Pellegriniék jelöltje, Matús Sutaj Estok került. A jogi végzettséggel rendelkező Estok 36 évével a negyedik Fico-kormány legfiatalabb minisztere lesz. Korábban – Peter Pellegrini miniszterelnöksége idején – a kormányhivatal vezetője volt.

A koalíciós szerződés alapján Fico pártjának jelöltjei kerülnek a védelmi, a külügyi, az igazságügyi, a közlekedési, a pénzügyi, valamint a földművelésügyi minisztérium élére. Pellegriniék a parlamenti elnökének posztján kívül a belügyi, az oktatásügyi, az egészségügyi, a gazdasági, a munka- és családügyi, valamint a regionális fejlesztési minisztériumokat kapták meg. A Szlovák Nemzeti Párt képviselői irányítják majd a környezetvédelmi, a kulturális és a januártól létrejövő idegenforgalmi minisztériumot.

Az új kormány kinevezésének ünnepélyes aktusa előtt néhány órával tartotta meg alakuló ülését az előrehozott választások eredményét tükröző új pozsonyi törvényhozás, amelynek 150 parlamenti képviselője közül 79-en ülnek a hárompárti – a Robert Fico vezette Irány (Smer-SSD), a Peter Pellegrini vezette Hang (Hlas-SD) és az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alkotta – kormánykoalíció padsoraiban.

Az új összetételű pozsonyi törvényhozás a képviselők eskütétele után a házelnököt is megválasztotta Peter Pellegrini személyében.

Robert Fico a kabinet prioritásai közül kettőt jelölt meg: elsőként a lakosság életszínvonalának emelését említette, másodikként pedig azt, hogy az ország külpolitikájának fókuszába „erőteljesen” a nemzeti érdekek képviseletének kell kerülnie.

Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de megerősítésre kerül a függetlenség, a jövőben „szlovák külpolitika lesz.”

Az Európai Unióval kapcsolatban hozzátette: megbízható partnerek kívánnak lenni, de ez egyidejűleg azt is jelenti, hogy bátran nemet fognak mondani az ország érdekeit sértő uniós javaslatokra. „Véget ért az az időszak, amikor ebben az országban nem kormányzati szervezetek kormányozhattak”

– szögezte le Robert Fico.

Peter Pellegrini, a második legerősebb koalíciós párt, a Hang elnöke a dokumentum aláírását követően hangsúlyozta: az ország gazdasági helyzetére tekintettel a következő időszak nem „séta lesz a rózsakertben” de éppen ezért mihamarabb szükség volt egy működőképes kormány létrehozására.

Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke azt mondta: nem könnyű feladat áll előttük, mert stabilizálni és kulturálttá kell tenni a politikát.

„Sikerült megmenteni a nemzeti hangot, s biztosíthatok mindenkit, hogy ez a nemzeti hang egységes lesz”

– nyomatékosította Andrej Danko. A párt vezetése alá kerülő, januártól újonnan létrehozandó idegenforgalmi tárcával kapcsolatban azt mondta: ha Magyarországnak 5 év alatt sikerült megdupláznia a szektorban termelt GDP-jét, akkor meggyőződésem, hogy Szlovákia számára is ez jelenti a jövőt.

Az előrehozott szlovák parlamenti választás eredményeképpen az Irány-Hang-Szlovák Nemzeti Párt hármaskoalíciónak 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

 

origo.hu

Őrjöngve szidta a bírót a Bayern sztárja, Kassai Viktornak is üzent a BL-kudarc után

origo.hu

Újra együtt Stana Alexandra és egykori párja

metropol.hu

Közölték a halálhírt Kulcsár Edinával: összeroppant a lelke

vg.hu

Kész, vége, ennyi volt: újra emelkedhetett az infláció Magyarországon – betett az üzemanyagok drágulása

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

mandiner.hu

„Paranoiás”, „hülyét csinál magából”, „kicsinyes” – már Magyar Péter híveinek is sok volt az internetblokkolós konteó

origo.hu

Újabb ország kezd nukleáris hadgyakorlatba, egy lépésre az atomháború

travelo.hu

Kifogták a világ egyik legvérszomjasabb cápáját az Adriából

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

"Gyurcsány-árnyékkormány" vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.feol.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Pánik a villamoson: kést rántott egy férfi az utasok között

KÜLFÖLD

Sikoltozva kért segítséget 5 hónapos babájához az anya, már nem tudtak rajta segíteni

KÜLFÖLD

„Búcsúzz el apától!” – Megölte gyermekét, majd öngyilkos lett az anya

KÜLFÖLD

„Repülj a magasba, gyönyörű angyalunk!" - szívszorító szavakkal búcsúzik a család a 21 éves szőke szépségtől