KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.06.

Méreginjekcióval próbálhatták kivégezni a német AfD elnökét

A politikust egy pártrendezvényen szúrták vállon tűvel.

Kórházba szállították a radikálisan jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt társelnökét, miután egy bajorországi pártrendezvényen megtámadták. A hatóságok egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatás a Tino Chrupallát ért atrocitás részleteiről, de rendőrségi forrásokra hivatkozva már több hírportál is arról számolt be, hogy a politikust feltehetően méreginjekcióval szúrták meg, és jelenleg intenzív osztályon fekszik válságos állapotban. 

Méreginjekcióval próbálhatták kivégezni a német AfD elnökét

Tino Chrupalla a bajorországi Ingolstadtban támadták meg, miközben a helyi parlamenti választások AfD-s csúcsjelöltje, Katrin Ebner-Steiner mellett kampányolt. A pártelnök épp a színpad fele igyekezett, hogy beszédet tartson, amikor egyszer csak rosszul lett. Egy osztrák újságíró közösségi médiás beszámolója szerint Chrupalla összeesett a tömegben, és az életveszélyes "anafilaxiás sokk" tüneteit produkálta. 

Többek elmondása szerint a támadás helyszínén egy fecskendőt találtak, a rendezvényt biztosító rendőrök pedig kettő fiatal férfit gyanúsított meg a támadással, akik feltehetően a politikus felkarjába szúrták bele az injekciót. A rendőrök fehérneműig átkutatták őket, majd mindkettőt elengedték.

"Csúcsformában volt, és készített velem egy közös fotót. Nem sokkal később láttam őt a mentőautóban feküdni, és ahogy a mentőautó elhajtott"

– fogalmazott a támadás kapcsán Ebner-Steiner a Welt hírportálnak.

„Chrupalla állapota rendkívül súlyos” – mondta egy csütörtök reggeli sajtótájékoztatón Thomas Dietz, AfD parlamenti képviselője, aki ugyanabból a szászországi választókörzetből származik, mint Chrupalla.

A támadás kapcsán érdemes felidézni, hogy nemrég az AfD augsburgi elnökét, és helyi önkormányzati képviselőjét verték össze brutálisan a nyílt utcán. Andreas Jurca elmondása szerint épp egy barátjánál rendezett grillpartiról tartott hazafele, amikor egy csapat fiatal keresztezte az útját, akik minden előzmény nélkül hátulról földre rántották, lefújták könnygázzal, majd 5 percen keresztül fadeszkákkal ütötték. A támadás következtében Jurca elvesztette az eszméletét, valamint súlyos zúzódásokat szenvedett az arcán és az egész testén. 

A politikus szerint radikálisan baloldali Antifa "terroristái" csaptak le rá. Mint fogalmazott, a támadók fekete és terepszínű ruhát viseltek, az arcukat eltakarták, és az Antifa jól azonosítható jelképeit viselték.

Brutálisan összeverték Andreas Jurca augsburgi önkormányzati képviselőt

A legújabb közvélemény-kutatások szerint az AfD a második legnépszerűbb párt Németországban a CDU/CSU után. A biztos választók körében 20-21 százalék a támogatottsága.

Az AfD az összes többi intézet adatai szerint is jelentősen erősödött az utóbbi hónapokban, és a szociáldemokratákat (SPD) megelőzve előlépett az ország második számú politikai erejévé. Ezzel párhuzamosan a két nagyobbik kormánypárt fokozatosan gyengült, az SPD választói támogatottsága a tavasszal regisztrált 20-21 százalékos sávból 18 százalékra süllyedt, a Zöldek ugyancsak a 20 százalék feletti szintről 15-16 százalékig gyengültek, míg a liberális FDP támogatottsága egy-két százalékponttal az 5 százalékos bejutási küszöb felett stagnál.

A legnagyobb támogatottsággal rendelkező politikai erő továbbra is a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, amely a Politbarometer adatai szerint 28 százalékon áll, gyengült a tavasz elején regisztrált 30 százalékhoz képest, ami a kutatás szerint azt jelzi, hogy az ellenzéki szövetség nem tudja kihasználni a kormány munkájával szembeni választói elégedetlenséget.

A ZDF választókorú népességre reprezentatív felmérésében azt is kimutatták, hogy

a CDU/CSU-tól jobbra álló AfD a németek csaknem kétharmada, 65 százaléka szerint veszélyt jelent a demokráciára. Az ország nyugati részén 68 százalék, keleten, a volt NDK területén 53 százalék gondolja ezt.

Ez a vélemény az AfD táborában is megjelenik, támogatóik 10 százaléka véli úgy, hogy a párt veszélyezteti a demokratikus berendezkedést.

Kimutatták egyebek mellett azt is, hogy a német választók 78 százaléka szerint az AfD politikájában széles körben megmutatkoznak szélsőjobboldali nézetek. Az AfD-szavazók 18 százaléka is ezt tapasztalja.

A jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) nevű párt betiltására és vezetőinek bebörtönzésére buzdító posztot tett közzé korábban  az egyik német menekültmentő szervezet vezetője.

Axel Steier, a Mission Lifeline elnevezésű tengeri mentéssel foglalkozó NGO posztjában arra is rámutatott, hogy az AfD betiltásával a német szavazók akár 40 százalékát is megfoszthatnák a választás lehetőségétől.

Az X-en (korábbi Twitter) közzétett bejegyzésében azzal indokolta elképzelését, hogy „a nácik üldözése továbbra is az egész emberiség szolgálata.”

Mint ismert, az AfD ellenzi a tömeges illegális migrációt, valamint a további migránsok letelepítését Németországba. A párt az ukrajnai háború miatt kirobbant energiaválság idején is jelentős szerepet vállalat a megélhetési költségek drágulása ellen utcára vonuló emberek tüntetésein is.

Áttörést ért el az Alternatíva Németországért nevű párt a nyár közepén. A nyolc éve alapított, bevándorlásellenes politikai formáció jelöltjét választották meg a járási hivatal élére a türingiai Sonnebergben. Az AfD jelöltje annak ellenére tudott győzni, hogy a fősodratú pártok mind ellene kampányoltak.

Tapssal és üdvrivalgással fogadták a  voksolás eredményét az Alternatíva Németországért standjánál. A nyolc éve alapított – és a fősodratú politikával az első pillanattól szemben álló – párt most először nyert regionális választást. Jelöltük, Robert Sesselmann irányíthatja a következő hat évben a sonnebergi járást, miután magabiztosan nyerte a második fordulót.

Helyhatósági választási győzelmet arattunk. Mi kezdettől fogva azt mondjuk, hogy ezen a szinten, a városok, a járások szintjén akarunk változást elérni az emberek érdekében. Sonnebergben kezdtük, de nem állunk meg itt. Ez még csak a kezdet” – értékelte az eredményt az AfD szövetségi parlamenti frakciójának vezetője még a helyszínen.

A bajorországi Frank-erdő és a türingiai erdő határán fekvő Sonneberg Németország egyik legkisebb járása. Az elsősorban idegenforgalmáról és kézműves iparáról ismert járást mindössze öt város és három további település alkotja. Kevesebb mint 57 ezren lakják.

A  regionális választás kimenetelére ennek ellenére az egész ország figyelt. Sőt, a  nagyobb pártok mind a hivatalban lévő CDU-s jelölt, Jürgen Köpper mögé álltak be, miután a szavazás első fordulóját megnyerte, de abszolút többséget nem tudott szerezni.

Sajnos ez nem olyan volt, mint a korábbi helyhatósági választások. A választók nem a jelöltekre, hanem az általuk képviselt pártokra szavaztak. Betett nekünk a szövetségi kormány vállalhatatlan politikája” – mondta a CDU-s politikus vasárnap, utalva a Scholz-kormány által a Bundestagon átvert legújabb munkaerőpiaci, illetve klímapolitikai törvényekre.

Az AfD jelöltje annak ellenére győzött Sonnebergben, hogy az ellene indított kampányba még a német titkosszolgálat, a német alkotmányvédelmi hivatal is beszállt.

A németországi szélsőségesekről készített  beszámolójuk ismertetése során a hivatal elnöke arról beszélt: Németországra ma a legnagyobb veszélyt az AfD jelenti, és felszólított mindenkit, hogy ne szavazzon a párt jelöltjeire.

Mindennek ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy az Alternatíva Németországért Türingiában, Szászországban és Brandenburgban is győzhet a jövő évi tartományi választásokon. A bevándorlásellenes párt jelenleg a második legnépszerűbb politikai formáció Németországban a CDU mögött, megelőzve a kormányzó szociáldemokratákat is.

Noll Katalin, az M1 berlini tudósítója arról számolt be, hogy nagyon sok erő összefogott az AfD ellen: „Berlinből a vezető politikusok, szociáldemokraták, a Zöldek, szabaddemokraták és a Die Linke képviselői is felszólították a szavazókat, hogy ne az AfD-re adják le a voksukat. Továbbá egy Sonnebergtől száz kilométerre lévő édességgyár megpróbálta megvesztegetni a szavazókat, azt ajánlotta, hogy ha a 49 százalékot eléri a szavazáson a részvételi arány, akkor egy-egy százalék kedvezményt ad a termékeikre. Ez sem segített, győzött az AfD jelöltje. Egyértelművé teszi ez a választás, hogy az emberek nem elégedettek az országos politikával, hiszen Robert Sesselmann országos témákkal kampányolt, mint a bevándorlás, az ukrajnai fegyverszállítás és az egyre romló életszínvonal Németországban. Az AfD politikusai úgy élték meg ezt a győzelmet, mint egy első lépést. 

Türingia miniszterelnöke, Björn Höcke egy villámcsapásnak nevezte.

Azt az álmot dédelgeti az AfD, hogy a következő szövetségi parlamenti választáson kancellárjelöltet is indít, akinek a személyéről később fognak dönteni” – mondta el Noll Katalin.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Tűrőképességük határára értek a kárpátaljaiak: roma asszonyok estek neki a toborzóirodának

borsonline.hu

Négy csillagjegy, akinek még idén új állás után kell néznie

hirtv.hu

Jogsértést követtek el Magyar Péterék

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak megfáztam, erre az orvos sírni kezdett, mikor meglátta a leleteimet"

KÜLFÖLD

Újabb háborús fenyegetés: atomfegyverekkel tart hadgyakorlatot Oroszország

KÜLFÖLD

"Meghalt a kisfiam, de kirúgtak, mert gyászoltam"

KÜLFÖLD

"Levert a víz, amikor kiszámoltam, mennyibe kerülnek a gyerekeim"