KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.10.

Letartóztatták Munkács magyargyűlölő polgármesterét

Valami megmozdult Kárpátalján.

Egymástól függetlenül több ukrán hírportál is arról számolt be, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) és az antikorrupciós ügynökség (NABU) kedd délelőtt házkutatást tartott a magyarellenes tetteiről elhíresült Andrij Baloha munkácsi polgármesternél, akit korrupciós bűncselekmények vádjával őrizetbe vettek. 

Letartóztatták Munkács magyargyűlölő polgármesterét

A hatóságok gyanúja szerint Baloha hivatali hatalmával visszaélve közreműködött abban, hogy egy Munkács központjában található földterületet a valós érték töredékéért bocsássa árverésre az önkormányzat. Az aukciót pedig végül egy olyan cég nyerte, amely Mihajlo Lanyo, a járási tanács elnökének érdekeltségi körébe tartozik. Őt szintén letartóztatták az SZBU ügynökei.

Helyi sajtóbeszámolók szerint a város költségvetésének okozott kár elérheti a száz millió hrivnyát, azaz átszámítva körülbelül az egymilliárd forint.

A polgármester környezetében politikailag motivált eljárásról beszélnek a Baloha családdal szemben. Közösségi oldalán Baloha azt írta, hogy a stadion körüli közösségi telek eladása törvényes alapon történt, és reméli, hogy a nyomozók szintén erre a megállapításra jutnak az eljárás során.

Andrij Baloha és rokonai lényegében "maffiaklánként" uralkodnak Munkács városán. A polgármester édesapja Viktor Baloha, aki 1998-tól egy évig maga is a város élén állt, majd az országos politikába emelkedett. Viktor Juscsenko korábbi ukrán elnök idején az államfői hivatalt vezette, később a katasztrófavédelemért felelős rendkívüli ügyek minisztérium élén állt, jelenleg pedig parlamenti képviselő. 

A közelmúltban a Baloha vezette önkormányzat több, a magyar közösség érdekeit sértő intézkedést is hozott: egy éve eltávolították például a munkácsi vár Turul-szobrát. 

Aztán jött egy újabb botrány, sőt lehet, hogy gyilkosság?

 Háromtól öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthat a magyarellenes Viktor Baloga kárpátaljai képviselő unokaöccse, miután egy közlekedési vita során úgy megütött egy orvost, hogy az hat nap kóma után belehalt sérüléseibe – számolt be a Kárpáthír kárpátaljai magyar hírportál. Mint írják, az elkövető – aki egyébként Pavlo Baloga volt ukrán parlamenti képviselő fia – a tanúvallomásokból és a térfigyelő kamerákból nyert információk szerint összeszólalkozott Ivan Turok munkácsi orvossal, a vita pedig dulakodásba fajult, melynek során az elkövető megütötte az áldozatot, aki a földre esett és eszméletét vesztette.

 

Viktor Baloga unokatestvére ezt követően elhagyta a helyszínt.  

Az autóban tartózkodott még az elkövető felesége, Darija Begy és annak testvére, Mikola Begy. Utóbbi először magára vállalta az erőszakos cselekményt, de a rendőrségnek sikerült kiderítenie a valódi elkövető személyét – írta a Kárpáthír. A tettest a hatóságok elfogták, ideiglenes fogdába helyezték. 

 

Hírhedt magyarellenesség

A Baloga klán neve ismerősen csenghet az elmúlt időszakban elkövetett magyarellenes cselekedeteikről. Tavaly októberben Munkács polgármestere, Andrij Baloga, illetve apja, Viktor Baloga parlamenti képviselő eltávolították az összmagyar jelképnek számító turulszobrot a munkácsi várból. Helyére az ukrán nemzeti címerként szolgáló háromágú szigony került ünnepélyes átadással. 

Viktor Baloga akkori Facebook-bejegyzésében a turulszobor ledöntését azzal magyarázta, hogy a turul a birodalmi ambíciók és a magyarok Kárpátalja egy részére történő betolakodásának szimbóluma.

Ezt követően idén januárban a munkácsi kistérséghez tartozó, zömében magyarok lakta településen, Fornoson és Dercenben eltávolíttatták a rendőrség közreműködésével a magyar intézményekről a zászlókat. 

Mint azt akkor Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai magyar lap lapigazgatója a Hír TV-nek elmondta, a lépés a Baloga klán újabb bosszúhadjárata.

januárban menesztették a munkácsi kistérség több magyar intézményvezetőjét, valamint megtiltották a magyar jelképek elhelyezését a közintézményekben.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Váratlan hír érkezett Oroszországból, ez mindent megváltoztat

borsonline.hu

Kiszivárgott a titok: ezt teszik Sarolta hercegnővel az osztálytársai

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

origo.hu

Demcsák Zsuzsa elfenekelte Marics Petit - videó

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Teljes döbbenet: életveszélyes dolgot művelt egy férfi, megbírságolták

KÜLFÖLD

„Gyűlölöm az életem” – Betegsége miatt pokoli kínokat él át mindennap egy 13 éves lány

KÜLFÖLD

Sokkot kaptak a nézők: lezuhant a halálkerékről az artista

KÜLFÖLD

Megszólalt a szakértő: fontos részleteket árult el a Titanic-katasztrófa kapcsán