Létrehozva: 2023.09.12.

Ukrajnából származó fegyvereket foglaltak le Észak-Írországban

Egyre nagyobb problémát jelent, hogy az Ukrajnának adományozott fegyverek a feketepiacon keresztül visszaáramlanak az Európai Unióba.

Szerző Gaál József

Az észak-ír rendőrség "az ukrajnai háborúból frontvonalából származó fegyvereket és robbanóagyagot" foglalt le az Új IRA (New IRA) nevű nacionalista terrorcsoport tagjaitól - írja a Belfast Telegraph regionális hírportál. A hatóságok tájékoztatása szerint a lefoglalt fegyverek biztosan a háborús övezetből kerültek Észak-Írországba, azt viszont nem lehet hitelt érdemlően megállapítani, hogy az ukrán vagy az orosz fegyveres erőktől származnak-e, mivel mindketten használnak szovjet gyártmányú eszközöket. 

Ukrajnából származó fegyvereket foglaltak le Észak-Írországban

Az Észak-Írországi Rendőrségi Szolgálat (PSNI) terrorelhárítási egysége csütörtökön razziázott több lakóingatlanban Derry és Strabane városában. A házkutatások során katonai kézigránátokat, lőfegyvereket, töltényeket és egy kilogramm plasztikus robbanóanyagot találtak, valamint terrorizmus vádjával két férfit és egy nőt letartóztattak. 

A felfedezéssel kapcsolatban egy rendőrségi szakértő azt mondta, hogy az ukrán háborúból származó fegyverek egyre gyakrabban jelennek meg feketepiacon, és kerülnek bűnbandák és félkatonai csoportok birtokába. Feltételezése szerint a fegyvereket elsősorban azok a külföldi zsoldosok csempészhetik be a régióba, akik az orosz-ukrán háború kirobbanása utáni időszakban Ukrajnába utaztak harcolni, de azóta már visszatértek.

"Nem lehet alábecsülni ennek a fegyverlefoglalásnak a jelentőségét. Ezek a tárgyak katonai minőségűek, és úgy véljük, hogy rendőrtiszteket akartak megölni velük. Ebben az esetben nem csak a gyilkosság és a csonkítás állt az elkövetők szándékában, hanem civil lakosság figyelmen kívül hagyása is. Ezeket a tárgyakat egy lakóövezetben tárolták, egy gyermekjátszótér közvetlen közelében, és bármilyen támadás, amelyet végrehajtottak volna, a mi közösségeinkben történt volna"

- fogalmazott a razziát követő sajtótájékoztatón Mark McEwan rendőrfőnök-helyettes. 

Észak-Írországban három évtizeden át dúlt  polgárháború a katolikus republikánusok és a protestáns lojalisták között. Bár az ezt lezáró 1998-as nagypénteki egyezmény előtt a republikánusok legerősebb terrorcsoportja, az IRA teljesen feladta a fegyveres harcot és megvált fegyvereitől, több szakadár republikánus csoport, köztük az Új IRA (New IRA), a mai napig folytatja a harcot. Az Új IRA 2012-ben alakult, és több gyilkosság fűződik a nevéhez. Első súlyos terrorcselekménye egy pokolgépes merénylet volt, amelyet hat éve követett el Belfastban egy büntetés-végrehajtási tisztviselő ellen. 

Az Észak-Írországban felbukkant ukrán fegyverek kapcsán fontos elmondani, hogy korábban több szakértő és nemzetközi szervezet is arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába exportált fegyverek a feketepiacra kerülnek. Az Europol – amely segítséget nyújt az uniós tagállamok bűnüldöző hatóságainak a súlyos nemzetközi bűncselekmények és a terrorizmus elleni fellépésben – nemrég már jelezte, hogy fennáll a veszélye annak, hogy bűnszervezetek kezére kerülnek az Ukrajnának szánt fegyverek. De a NATO és az EU is riasztást adott ki tavaly nyáron az ukrajnai fegyvercsempészet miatt.

Egyre több országban erősítik meg, hogy az ukrajnai háború az illegális fegyverkereskedelem újabb aranykorát hozhatja el. A francia BFM-TV műsorában például egy igazságügyi szakértő nemrég arról beszélt, hogy Marseille-ben jelenleg nagy mennyiségű Ukrajnából származó fegyver kering az alvilági bandák között.

Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró az RT orosz hírcsatornának adott interjújában korábban szintén arról beszélt, hogy Ukrajnába exportált fegyverek közül nagyon sok kerülhet a feketepiacra.

Egy Pentagon-dokumentumra hivatkozta a CNN nemrég arról számolt be, hogy bűnözők, önkéntes harcosok és fegyverkereskedők Ukrajnában tavaly elloptak néhány nyugatról származó, az ukrán csapatoknak szánt fegyvert és felszerelést. 

 

origo.hu

Mbappé, irány a McDonald's, pénzen nem lehet sikereket venni - íme, a legjobb mémek a PSG égéséről

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

metropol.hu

Friss hírek érkeztek a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekről: így vannak most

metropol.hu

„Hajókázás, miegymás...” – Lányokat keresett a nyaralásához Magyar Péter polgármesterjelöltje

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor fogadta az állami látogatásra Magyarországra érkező kínai államfőt

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Az ország legborzasztóbb gyilkossága: tucatnyi késszúrással végzett testvéreivel egy férfi

KÜLFÖLD

Tragédia a cirkuszban: családja szeme láttára halt meg a 4 éves kislány

KÜLFÖLD

Harry hiába utazott haza, III. Károly nem akart vele találkozni

KÜLFÖLD

A bébiőrre riadt éjszaka egy édesanya: meghűlt a vér az ereiben attól, amit hallott és rohant át