Létrehozva: 2023.09.12.

22 év után újabb két áldozatát azonosították a szeptember 11-ei terrortámadásoknak

A merényletsorozat áldozatai közül még mindig 1104 embert tartanak eltűntként nyilván.

22 évvel a történtek után újabb két áldozatát azonosították a 2001. szeptember 11-i terrortámadásoknak - írja a CNN. Családjaik kérésére az elhunytak személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra, a hatóságok mindösszesen annyit közöltek, hogy ők voltak a merényletsorozat 1648. és 1649. áldozatai.

22 év után újabb két áldozatát azonosították a szeptember 11-ei terrortámadásoknak

Az al-Kaida iszlamista terrorszervezet 19 dzsihadistája (többségük szaúdi állampolgár) 2001. szeptember 11-én intézett támadást az Egyesült Államok ellen. A terroristák összesen négy utasszállító repülőgépet térítettek el, hogy azokat az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele. A gépek közül kettő a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba csapódott bele, az épületek kigyulladtak, és két órán belül összeomlottak. A harmadik repülőgép az amerikai külügyminisztérium (Pentagon) épületébe csapódott, míg a negyedik egy mezőre zuhant Pennsylvania államban, miután az utasok visszafoglalták azt a terroristáktól, de a lezuhanását már nem tudták megakadályozni. A gépet feltehetően a Fehér Házba kívánták belevezetni a merénylők.

A terrorakcióban - a géprablókkal együtt- összesen 2995 ember vesztette életét. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat, az áldozatok túlnyomó többsége civil volt. 

A WTC elleni terrortámadásban 2753-an hunytak el, közülük mindezidáig 1635 főt azonosítottak, 1104 embert pedig még mindig eltűntként tartanak nyilván. Az ő azonosításukon a mai napig dolgoznak a szakemberek, akik számára az utóbbi évek technológiai fejlesztései teszik lehetővé, hogy ennyi év után is sikerrel járjanak.

Sajtóbeszámolók szerint a most azonosított két áldozat– egy férfi és egy nő –személyazonosságát DNS-minta alapján sikerült megállapítani. Dr. Jason Graham, New York város vezető orvosszakértője elmondta, hogy az áldozatok maradványait 2001 és 2013 között találták meg, melyeket most mihamarabb eljuttatnak a családjaikhoz.

"Reméljük, hogy ezek az új azonosítások némi vigaszt nyújthatnak ezen áldozatok családjainak, és az Orvosi Főorvosi Hivatal folyamatos erőfeszítései igazolják a város megingathatatlan elkötelezettségét a World Trade Center áldozatainak a szeretteikkel való újraegyesítése iránt" 

- fogalmazott Eric Adams New York-i polgármester az azonosításokkal kapcsolatban kiadott közleményében.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek