Létrehozva: 2023.09.08.

Máris korrupciós vizsgálat indult az új ukrán védelmi miniszter ellen

Néhány napja nevezték ki...

Hatalommal való visszaélés vádjával korrupciós vizsgálatot rendelt el Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter ellen a bíróság - írja a Forbes pénzügyi szakportál. A lap beszámolója szerint a hatóságok Umerov korábbi állása kapcsán fognak nyomozást lefolytatni, felmerült ugyanis a gyanú, hogy az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjeként szándékosan akadályozott meg egy sikkasztás miatt javasolt vizsgálatot.

Máris korrupciós vizsgálat indult a néhány napja kinevezett új ukrán védelmi miniszter ellen

Volodimir Zlenszkij javaslatára kevesebb mint egy hete hagyta jóvá az ukrán parlament Rusztem Umerov kinevezését a védelmi tárca éléra. A kulcsfontosságú tisztség azután üresedett meg, hogy a tárca korábbi vezetőjét, Olekszij Reznyikovot télikabát-korrupció miatt menesztették.

A néhány napja hivatalban lévő Umerov miniszteri karrierje nem indul zökkenőmentesen, ugyanis a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság (HACU) korrupciós vizsgálatot indított ellene. A vád szerint az Állami Vagyonkezelő Alap vezetőjeként eltussolta, hogy a Tsentrenergo energiaipari vállalat piaci ár alatt értékesítette a villamosáramot egyes kiemelt ügyfeleinek. A visszaélés gyanús esettel kapcsolatban a vagyonkezelő két megfigyelője is panaszt tett, de Umerov ahelyett, hogy a végére járt volna a dolognak, inkább kirúgta az alkalmazottakat, és megakadályozta felügyelőbizottság összehívását.

"A feltárt cselekmények olyan körülményeket tartalmaznak, amelyek bűncselekmények elkövetésére utalhatnak” - indokolta a vizsgálat megindítását Umerovval szemben a HACU.

A krími tatár családból származó Umerov 2022 szeptembere óta vezette az ukrán Állami Vagyonkezelő Alapot. Jelentős szerepet játszott az Oroszországgal folytatott tárgyalásokban, többek között a hadifoglyok, politikai foglyok, gyermekek és civilek cseréjében, és közreműködött a civilek evakuálásában a megszállt területekről. Emellett az ENSZ által támogatott, Oroszországgal folytatott gabonaalku tárgyalásain kulcsfontosságú tagja volt az ukrán delegációnak.

"Új, az eddigieknél is fontosabb kihívások várnak ránk. A lehető leghatékonyabban kell működnünk, mert minden órányi késlekedés védelmezőink életébe kerül" - fogalmazott közösségi oldalán Umerov, miután a kijevi parlament nagy többséggel megszavazta a kinevezését.  Ironikus, de az országgyűlés előtt felszólalva Umerov „zéró toleranciát ígért a korrupcióval szemben”.

Az Ukrainska Pravda értesülései szerint a korábbi miniszter Olekszij Reznyikov bukása egyértelműen egy februárban kirobbant korrupciós botránysorozatra vezethető vissza. Ahogy arról a hazai sajtó is széles körben beszámolt, az év elején kiderült: a katonáknak szánt ellátmány brutálisan túlárazva, a kiskereskedelmi áraknál akár háromszor magasabb áron vásárolta meg a védelmi tárca a beszállítóktól, akik  később feltehetően visszaosztották a pénzt a megfelelő zsebekbe. Azt a tojást például, ami az üzletben 7 hrivnyáért volt kapható, a minisztérium 17 hrivnyáért szerezte be, de problémákat tártak fel a generátorok és a golyóálló mellények vásárlásánál is.

A botrány kirobbanása után a hadsereg és védelmi minisztérium több magas rangú tisztségviselőjét is leváltották. 

Reznyikov 2021 novembere óta töltötte be a védelmi miniszteri pozíciót, mindössze négy hónappal Oroszország támadása elött nevezték ki a tárca élére. A háború alatt igyekezett jó kapcsolatokat fenntartani a nyugati országok védelmi tisztviselőivel, továbbá szerepet játszott a több milliárd dolláros katonai segélyek fogadásában is.

A nyugati sajtóban Reznikov többször is kulcsszereplőként beszélt magáról a nyugati fegyverbeszerzések kapcsán. 2022 októberében például azzal dicsekedett a Politico hírportálnak, hogy megfejtette a Pentagon fegyversegélyezési logikáját. Mint fogalmazott, folyamatosan emelni kell a tétet, egyre többet kell kérni Washingtontól, és egyszer csak beadják majd a derekukat.

Érdekesség, de Reznyikovot a bukása után sem hagyták az út szélén. A sajtóban megjelent hírek szerint Zelenszkij őt nevezné ki Ukrajna új londoni nagykövetének. A tisztség azt követően üresedett meg, hogy az ukrán elnök visszahívta Vadim Prisztajko korábbi nagykövetet, miután a Sky News-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy "nem egészéges Zelenszkij NATO-csúcson mutatott szarkazmusa". 

 

origo.hu

Látni kell a madridi Bajnokok Ligája-dráma fő pillanatait!

origo.hu

Fordulat jön a háborúban Putyin miatt

borsonline.hu

Nagyszüleink még ismerték: te vajon tudod, mit jelentenek ezek a régi szavak?

magyarnemzet.hu

Patkánydarabkákat találtak a szeletelt kenyérben, több mint százezer csomagot hívnak vissza

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

vg.hu

Történelmi pillanat: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping közösen jelenti be, miben állapodott meg Kína és Magyarország – élő tudósítás

origo.hu

Megrázó dolgok derültek ki Várkonyi András lányának haláláról

mindmegette.hu

Megállíthatatlanul terjed a magyarok körében, egyre többen isszák ezt reggelire

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

ripost.hu

Kijött a nagy korkülönbség? Titokban szakított az újabb sztárpár

ripost.hu

Férjhez ment Kunovics Katina, Győzike komoly bonyodalmakat okozott az esküvőjén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Az egész országot sokkolta: csoportos nemi erőszak áldozata lett egy 14 éves lány

KÜLFÖLD

"Csak üzenni akartam neked baba" - Szívszorító utolsó üzenetet hagyott hátra szerelmének egy megölt férfi

KÜLFÖLD

Szívszorító: zokognak a szülők, kisfiuk a világ egyik legritkább betegségében szenved

KÜLFÖLD

Pánik a villamoson: kést rántott egy férfi az utasok között