Létrehozva: 2023.09.04.

Letartóztatták az ukrán oligarchát, aki hatalomra juttatta Zelenszkijt

Az őrizetbe vett Ihor Kolomojszkij támogatása nélkül Zelenszkijt feltehetően sosem választották volna meg.

Csalás és pénzmosás vádjával az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vette Ihor Kolomojszkij ukrán oligarchát, aki Volodimir Zelenszkij 2019-es választási kampányának egyik legfőbb finanszírozója volt. Az ukrán származású izraeli–ciprusi állampolgárt 60 napra helyezte előzetes letartóztatásba egy kijevi bíróság, amíg a nyomozóhatóságok kivizsgálják az ellene felhozott vádakat - írja a CNN.

Letartóztattak Ihor Kolomojszkij ukrán oligarchát, aki hatalomra juttatta Zelenszkijt

2010-ben Kolomojszkijt Ukrajna második leggazdagabb emberének és az ország egyik legbefolyásosabb oligarchájának tartották. 2014 és 2016 között Dnyipropetrovszk megye kormányzója volt. Többek közt ő alapította Ukrajna legnagyobb pénzügyi intézetét, a PrivatBankot, melyen keresztül több milliárd forintnak megfelelő pénz mosott tisztára a most felmerült vádak szerint.

"Megállapították, hogy 2013 és 2020 között Kolomojszkij több mint félmilliárd ukrán hrivnyát [körülbelül 13,5 millió dollárt] mosott tisztára úgy, hogy ellenőrzött bankintézetek infrastruktúráját használva külföldre helyezte át az összeget"

– közölte az ukrán biztonsági szolgálat sajtószolgálata. Az előzetes vizsgálat már folyamatban van – tették hozzá.

Az ügyben eljáró bíróság 500 millió ukrán hrivnyában (körülbelül 5 milliárd forintban) állapította meg Kolomojszkij óvadékát. Ha az oligarcha leteszi ezt az összeget, akkor is számos szabályt be kell tartania, például nem hagyhatja el a házát. De azt is megtiltották neki, hogy tanúkkal vagy más gyanúsítottakkal kommunikáljon az eljárás során. Ezen kívül az izraeli és ciprusi útlevelét is le kell adnia, hogy ne hagyhassa el az országot. A mágnás ügyvédje azonban közölte, hogy nem fogják kifizetni a félmilliárd hrivnyás óvadékot.

A prominens oligarcha letartóztatását Zelenszkij a korrupcióellenes kampányához használta fel. "Azok, akik kifosztják az országot és a törvények fölé helyezik magukat, többé nem folytathatják ugyanúgy, mint eddig. A jogállamiságnak érvényesülnie kell" - jelentette ki az ukrán államfő a szombat esti szokásos videoüzenetében.

Korábban Kolomojszkij tulajdonosa volt annak a médiavállalatnak, amely a Volodimir Zelenszkij főszereplésével készült "Nép szolgája" című vígjátéksorozatot gyártotta és sugározta. A 2019-es ukrán elnökválasztási kampány során Kolomojszkij teljes mellszelességél beállt az akkor elnökjelölt Zelenszkij mögé, aki a kampány alatt többször is elutazott Genfbe és Tel-Avivba, hogy az oligarchával tárgyaljon.

Kettejük kapcsolata elsősorban az Egyesült Államok miatt romlott meg, Washington ugyanis 2020 elején vádat emelet Kolomojszkij ellen nagyszabású banki csalás miatt. 2021-ben az USA megtiltotta az oligarchának és családjának az országba való belépését, amit azzal indokoltak, hogy Kolomojszkij veszélyezteti az ukrán közvélemény demokratikus intézményekbe vetett hitét.

2022 júliusában  Zelenszkij megfosztotta Kolomojszkijt az ukrán állampolgárságától. A lépés hátterében álló okok a mai napig nem tisztázottak, bár Zelenszkij korábban a folyamatban lévő amerikai bűnügyi nyomozással indokolta a döntését. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után Kolomojszkij cégeinek egy jelentős részét államosították.

Régóta szálka Washington szemében

Az Egyesült Államoknak tett gesztust az ukrán vezetés, amikor letartóztatta Kolomojszkijt – mondta Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádióban. Nem csupán amerikai gazdasági nyerészkedése miatt vált nemkívánatos személlyé az Egyesült Államokban, hanem Joe Biden elnökkel fennálló személyes nézeteltérése miatt is – tette hozzá a kutató.

„Kolomojszkij egyébként aktív szerepet vállalt abban is, hogy Joe Biden fiának az ukrajnai ügyeit felgöngyölítsék, konkrétan nyíltan támadta a Biden családot és nyilván emiatt is szálkát jelentett az amerikai vezetés szemében.”

„Mivel szeptemberben az ENSZ-közgyűlés alkalmából Zelenszkij valószínűleg az Egyesült Államokba utazik, tehát egy újabb utat tesz New Yorkba, valószínűleg, legalábbis Kolomojszkij környezetében ezt felvetették, hogy ezzel függhet össze (…) az Egyesült Államoknak akarnak gesztust tenni azáltal, hogy azt mutatják: még Kolomojszkij sem érinthetetlen” – fejtegette Kosztur András.

Egymást érik a súlyos korrupciós ügyek Ukrajnában

Csütörtökön lemondott Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, miután azzal vádolták meg, hogy az általa vezetett tárca túlárazott és hiányos felszereléssel látta el a hadsereget.

Egy nappal korábban pedig arról számolt be Zelenszkij elnök, hogy átfogó vizsgálatot indított a hadsereg vezető katonaorvosai ellen, miután köreikben újra felütötte fejét a korrupció. A gyanú szerint egymillió, sőt esetenként öt és fél millió forintnak megfelelő összeget fogadtak el civilektől, cserébe a besorozást kiváltó orvosi igazolás kiállításáért.

 

origo.hu

Nagy bejelentést tett a Primark és a H&M

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

metropol.hu

Szijjártó Péter: Elfogadhatatlanok a kötelező európai sorkatonaság bevezetéséről szóló őrült ötletek

ripost.hu

Wolf Kati bevallotta: „Öregedni nagyon nem könnyű nőként”

mandiner.hu

A Balaton rossz – aki szerint mégsem, az „hülye mucsai paraszt”, „vidéki bunkó”, vagyis „agymosott” Fidesz-szavazó, ugye?

ripost.hu

Ellepték a kerted a csigák? Így inthetsz búcsút nekik nyomban

mindmegette.hu

Ettől a fűszertől lesz igazán finom a brokkolis sajtkrémes tészta

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Gyászol a Buckingham-palota: mindenki szíve összetört

ripost.hu

Megmondta a véleményét Szoboszlairól a Liverpool legendája

ripost.hu

Felkavarta az állóvizet Szabó Zsófi, sármos olasz színész oldalán tűnt fel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Újabb politikai merénylet? Holtan találták egy békepárti olasz EP-képviselő férjét

KÜLFÖLD

"Isten vajon ad-e csodát, vagy el kell engednünk a kisfiunkat?" - agyhalott lett a 3 éves kisfiú

KÜLFÖLD

"A barátom 42 évvel idősebb nálam - akkor találkoztunk, mikor kihozta a kebabomat"

KÜLFÖLD

"A menyem szörnyű anya, féltem tőle az unokámat"