Létrehozva: 2023.09.27.
Módosítva: 2023.09.27.

Brutális zavargások: fosztogatók dúltak fel egy amerikai nagyvárost

Philadelphiában szó szerint elszabadult a pokol.

Szerző Gaál József

Keddről szerdára virradó éjszaka zavargások robbantak ki Philadelphia belvárosában, miután a bíróság minden vádpont alól felmentett egy rendőrtisztet, aki lelőtt egy intézkedésnek ellenálló, fegyveres, spanyol ajkú bűnözőt - írja a CNN. Az ítélet ellen tiltakozva spontán demonstráció alakult ki a nagyváros egyik belső kerületében, majd miután lement a nap, az emberek egy része erőszakossá vált és fosztogatni kezdett.

Brutális zavargások Philadelphiában: fosztogatók dúlták fel az amerikai nagyvárost

Helyi sajtóbeszámolók szerint a kétmilliós Philadelphiában este nyolc körül szabadult el a pokol, amikor több száz tinédzser belvárosi üzleteket rohamozott meg. A bűnözők többek közt kiraboltak egy Apple-boltot, a Lululemon sportáruházlánc egyik üzletét, több ital- és élelmiszerboltot, egy gyógyszertárat, valamit számos ruházati üzletet.

A közösségi médiában megjelent felvételeken az látszik, hogy kapucnis-maszkos emberek - elsősorban afroamerikai fiatalok - rontanak be az üzletekbe, a lopott árukkal megpakolják a táskáikat, szatyraikat, majd elmenekültek a helyszínről. Az elkövetők közül néhány élőben közvetítette az eseményeket.

A CBS Philadelphia tudósítása szerint a fosztogatók egy üzlet kirablása közben a biztonsági őrt is megtámadtak, aki könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség tájékoztatása szerint az egyenruhások gyorsan reagáltak a zavargásokra. Szerda hajnalig több tucat embert tartóztattak le, többségüket tetten érték fosztogatás közben. 

"A fosztogatók „opportunisták” voltak, akik nem álltak közvetlenül kapcsolatban a tüntetésekkel. Folytatjuk a letartóztatásokat mindaddig, amíg az összes felelőst el nem kapjuk azért, amit ma este láttunk"

- fogalmazott John Stanford philadelphiai rendőrfőnök, aki elmondta, hogy külön nyomozócsoport állt fel a zavargásokról készül videofelvételek vizsgálata céljából.

Érdekességképp fontos elmondani, hogy a korábbi rendőrfőnök alig három héttel ezelőtt mondott le a posztjáról, miután a demokrata vezetésű városban ugrásszerűen megnőtt a köztörvényes bűncselekmények és az emberölések száma. 

A várost, amelyet ismertünk, hamarosan örökre elveszítjük, az illegális migráció el fogja pusztítani New Yorkot - jelentette ki a városi közgyűlés szerdai ülésén az amerikai metropolisz demokrata párti polgármestere. Eric Adams szerint a város szociális ellátórendszere bármelyik pillanatban összeomolhat, ami mind a 9 millió lakosra hatással lesz, mivel az alapvető önkormányzati szolgáltatások is leállhatnak - írja a CNN.

Eric Adams New York-i polgármester: a migránsok elpusztítják a városunkat

"Soha életemben nem volt olyan probléma, aminek ne láttam volna a végét, de ennek a végén nem látom. Jelenleg már az a kérdés, hogy elpusztul-e New York városa. 12 milliárd dolláros hiányunk van, amit csökkentenünk kell. Ha ez nem sikerül, akkor az a város minden szolgáltatását érinteni fogja"

- fogalmazott a baloldali polgármester, aki szerint a város már akkor a teljesítőképessége határán volt, amikor 15 ezer migránst kellett ellátnia, jelenleg viszont 110 ezer fővel kell megbirkóznia.

 

Az Egyesült Államok legnépesebb városában közel másfél éve jelentenek komoly kihívást az oda érkező illegális bevándorlók. New York már tavaly október elején szükségállapotot hirdetett, és fenntarthatatlannak nevezte az illegális migráició okozta helyeztet. A legnagyobb gondot a bevándorlók elhelyezése jelenti, ugyanis a város által fenntartott befogadóközpontok már rég megteltek, így hoteleket bérelnek közpénzen a migránsoknak. 

A városvezetés egy korábbi becslése szerint a migránsokra fordított közpénz jövő év közepére a 4,2 milliárd dollárt is meghaladhatja. Ezt viszont New York csak úgy engedheti meg magának, ha olyan közszolgáltatásokon spórol, mint például az időseknek járó étkezés, illetve a könyvtárak nyitvatartási ideje.

Hogy enyhítsék a migrációs nyomást, a városvezetés nemrég elkezdett angol és spanyol nyelven elérhető szórólapokat osztogatni a még nem New Yorkban tartózkodó migránsoknak, arra kérve őket, hogy a magas megélhetési költségekre, a lakáshiányra és a feszített állami forrásokra való tekintettel ne utazzanak a menedékjog hatálya alá tartozó területre, inkább válasszanak egy másik úti célt maguknak.

Az illegális migránsok már New York utcáin alszanak, mivel az elszállásolásukra fenntartott hotelek megteltek

A hatályos törvények értelmében New York köteles menedéket, élelmet és ellátást biztosítani mindenkinek, aki menedékjogot kér. Eric Adams - aki korábban rendőrkapitányként szolgált - már hónapok óta a szövetségi kormány segítségét kéri a válság kezeléséhez. „A New York-iak együttérzése talán korlátlan, de az erőforrásaink nem" - jelentette ki augusztusban a polgármester.

Eric Adams már áprilisban is szokatlanul ideges stílusban nyilatkozott a Biden-kormány határvédelmi politikájával kapcsolatban. A polgármester szerint a kialakult helyzet az „egyik legnagyobb humanitárius válság, amelyet a város valaha is átélt”. Mint fogalmazott, az újonnan érkezők segítésének költségei arra kényszerítették, hogy átfogó költségvetési megszorításokat hajtson végre, amely a város más szolgáltatásait érintette.

A válsághelyzet miatt New York város fontolóra vette korábban, hogy az állam más területeire telepítse a migránsokat. A lehetséges célpontként megjelölt megyék azonban számos eszközzel harcoltak a betelepítés ellen, és akadályokat gördítettek a migránsok áthelyezése elé, többek között szükségállapotot hirdettek, vagy pedig megtiltották a szállodáknak, hogy ideiglenes szállást nyújtsanak a migránsok számára. Sőt, legalább kilenc megye be is perelte New York városát a migránsok áthelyezésének megakadályozása érdekében.

Az afroamerikai városvezetők Washingtonban megrendezett panelbeszélgetésén Eric Adams New York-i polgármester korábban kijelentette, hogy a migrációs válság teljesen tönkre tette a városát, mivel az önkormányzatnak lassan semmire sem marad pénze az illegális bevándorlók ellátása mellett - írja a Fox News. A demokrata párti politikus elmondása szerint New York erőforrásai teljesen kimerültek, és hiába kértek már többször segítséget a szövetségi kormánytól, a Biden-adminisztráció eddig lényegében meg sem hallgatta őket. "A Fehér Ház hátat fordított és elhagyta a várost a valaha tapasztalt egyik legnagyobb humanitárius válság kellős közepén" - fogalmazott Adams, akinek a szavai hatalmas médiavisszhangot váltottak ki.

Belső városi feljegyzések szerint New Yorkba csak az elmúlt 8 hónapban 56 ezer illegális bevándorló érkezett, akinek az ellátására összesen 4,3 milliárd dollárt költött a város. A migránsokat 104 sürgősségi menhelyen és 8 humanitárius vészhelyzeti segélyközpontban helyezték el teljes ellátás mellett. A költségek enyhítése céljából az önkormányzat hónapokkal ezelőtt 654 millió dolláros FEMA-támogatásra pályázott, de ennek elbírálását még csak meg sem kezdték az illetékes szövetségi ügynökségeket. Eric Adams szerint a Joe Biden vezette amerikai kormány szándékosan aláássa New York város működését azzal, hogy teljesen elzárkózik a migrációs vészhelyzet kapcsán felmerülő kiadások finanszírozásától. Egyes hírek szerint New York állam demokrata kormányzója, Kathy Hochul egymilliárd dollár gyorssegélyt kíván folyósítani a városnak, de ez az összeg várhatóan csak menedékköltségek 29 százalékát fedezné.

New York városába elsősorban a republikánus vezetésű déli államokból, szervezetten érkeznek az illegális bevándorlók. A tavalyi év második felében Texas, Arizona és Florida kormányzói úgy döntöttek, hogy szembesítik a baloldali kollégáikat az illegális bevándorlás okozta vészhelyzettel, és tovább küldik a hozzájuk érkezett migránsokat a demokrata vezetésű nagyvárosokba. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Mexikó felől érkező embertömeget buszokra – egyes esetekben repülőre – ültetik, majd Washingtonba, New Yorkba és Chicagoba szállítják őket.

Ahogy arra számítani lehetett, a bevándorláspárti demokrata politikusok nem fogadták kitörő lelkesedéssel a városaikba érkező illegális migránsokat. Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője korábban például szégyenteljesnek és emberrablásnak nevezte a migránsbuszoztatást, mondván, hogy aki ilyen eszközhöz nyúl, az adófizetők pénzét pazarolja. 

Eric Adams közlése szerint New York elérte a kapacitásának határát, és az önkormányzat nem tud több bevándorlót elhelyezni, mert a hajléktalanszállók, és azok a hotelek, amelyeket a város bérelt, hogy azokban elhelyezzen migránsokat, megteltek. 

„A segítőkészségünk határtalan, de a forrásaink nem azok. Teljes kihasználtsággal működnek a befogadóállomásaink, ha ez így folytatódik, jövőre már százezer migránsról kell gondoskodnunk, ez a szám sokkal több, mint amire a mi ellátórendszerünk létre lett hozva, egyszóval, fenntarthatatlan a helyzet”

– fogalmazott még korábban a demokrata polgármester, aki már akkor megkongatta a vészharangot, mondván, New Yorknak segítségre van szüksége a központi kormány és New York állam részéről is, mert egyedül nem tud már megbirkózni ennyi illegális bevándorlókkal. 

 

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Athén retteg, fél Görögország pedig egy görög klub ellen szurkol

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Vitézy: Karácsony most mutatta meg, miért kell őt leváltani

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 27.: a Rák egy kapcsolata váratlan fordulatot vesz, a Bak szerencsés

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Új szívre van szüksége egy tündéri kerekesszékes kisfiúnak

KÜLFÖLD

Elképesztő: virágültetés miatt bírságoltak meg egy idős asszonyt

KÜLFÖLD

Megrázó fordulat a kis Maddie ügyében, ettől a rendőrök is összeomlottak

KÜLFÖLD

Drogos magyar kamionos száguldozott az autópályán - így bukott le