Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.08.05.

Ukrán drón talált el egy orosz hadihajót, hatalmas a kár

Nagyszabású támadást hajtottak végre a kijevi erők.

Az ukrán titkosszolgálat és az ukrán hadsereg nagyszabású dróntámadást hajtott végre a novorosszijszki orosz hadikikötő elleni. A robbanóanyaggal megpakolt pilóta nélküli csónakok közül egynek sikerült eltalálnia az Olenegorszkij Gornyak nevű orosz hadihajót, ami a támadás következtében megborult és mozgásképtelenné vált - írja a Reuters hírügynökség. A közösségi oldalakon a dróntámadásról, illetve a hajón keletkezett kárról is bedöbbentő felvételek jelentek meg.

Az Olenegorszkij Gornyak a támadás következtében megdőlt

A CNN forrásai szerint egy 450 kilogramm TNT robbanóanyaggal megrakott tengeri drón támadta meg a hajót, amelynek fedélzetén mintegy 100 orosz katona tartózkodott. A drón közvetlenül a hajó középső részét találta el, amely 50 fokos szögben balra dőlt, "így nem tudja ellátni a feladatát". Noha az orosz haditengerészet korábban arról tájékoztatott, hogy a támadást sikerült elhárítani, a hajóról készült felvételek tanúsága szerint ez nem igaz. 

A novorosszijszki kikötő ideiglenesen felfüggesztette a hajók mozgását a támadást követően. Úgy tudni, a sérült hajót most megpróbálják visszavontatni a kikötőbe, hogy elejét vegyék az elsüllyedésének. Szakértők szerint ez attól függ, hogy a hajó személyzetének sikerült-e idejében elzárnia a hajótestben megrongálódott rekeszeket és kamrákat. 

Az 365 méter hosszú Olenegorszkij Gornyak egy Ropucha osztályú hadihajó, amit tengeri partraszállásra terveztek. 1975 és 1991 között összesen 28 ilyen típusú hajót helyeztek üzembe. Az Olenegorszkij Gornyak hajót közvetlenül Ukrajna megtámadása előtt, 2022 januárjában vezényelte át a Balti-tengerről a Fekete-tengerre az orosz haditengerészet. A hajót 2019-ben, öt év javítás és korszerűsítés után helyezték ismét üzembe.

A fekete-tengeri Novorosszijszk kulcsfontosságú orosz kikötő, a szentpétervári után a második legnagyobb. Katonai célú felhasználása mellett a kikötő fontos szerepet játszik a nyersanyag kereskedelemben, ugyanis a Kazahsztánban kitermelt kőolajat itt rakodják teherszállító hajókra. 

Mint ismert, Oroszország Fekete-tengeri zászlóshajója, a Moszkva még tavaly áprilisban süllyedt, miután az ukránok eltalálták egy cirkálórakétával. Az orosz álláspont szerint ugyanakkor a hajón meg nem nevezett eredetű robbanás történt, majd egy viharban süllyedt el.

Tengeri dróntámadásban megsérült az orosz zászló alatt hajózó SIG nevű tartályhajó motortere a Krím-félsziget mellett – jelentette be az orosz tengeri és folyami szállításért felelős szövetségi ügynökség (Roszmorrecsflot) szombaton.

Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

„A SIG tankerhajó motortere léket kapott a vízszint közelében a hajó jobboldalán, az előzetes vizsgálatok alapján egy tengeri dróntámadás következtében”

– fogalmazott az ügynökség a Telegramon megjelent közleményben.

„Törvényesnek” nevezte szombaton az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke azokat a támadásokat, amelyeket Ukrajna nemrég orosz hajók és az Oroszországot a Moszkva által bekebelezett Krím félszigettel összekötő Kercsi-híd ellen hajtott végre.

Vaszij Maljuk a Telegramon azt írta: „ez teljesen logikus és hatékony” lépés volt az ellenséggel szemben. Ukrajna szombatra virradóra a Fekete-tengeren, a Krím közelében tengeri drónnal támadta meg a SIG nevű orosz tartályhajót, amelynek a motortere a jobb oldalon, a vízszint közelében léket kapott, de nem süllyedt el.

A SIG hajótestébe bekerült vizet kiszivattyúzzák – közölte az orosz tengeri mentő szolgálat. Az incidensben senki sem sérült meg, olajszivárgás sem történt – közölte a szolgálat.

A Kercsi-hidat több órára lezárták, a vasúti közlekedést leállították.

Egy ukrán hírszerzési illetékes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy a drón 450 kilogramm robbanóanyaggal támadt az ukrán vizeken az orosz hadsereg számára üzemanyagot szállító tartályhajóra.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett közigazgatási vezetője azt mondta, hogy a hajó a Szíriában harcoló orosz erők számára szállított üzemanyagot. Rogov szerint a támadás miatt kitört ablakok szilánkjai megsebesítették a legénység több tagját. A hajó és tulajdonosa ellen Washington szankciókat rendelt el, mert korábban kerozint szállított a Szíriában harcoló orosz erőknek.

Pénteken egy orosz tengerjáró hajó szenvedett súlyos károkat egy ukrán legénység nélküli szerkezet támadásában Novorosszijszk orosz kikötőváros haditengerészeti támaszpontja közelében. „Az ilyen különleges műveleteket az ukrán területi vizeken hajtjuk végre, így teljesen törvényesek” – szögezte le az SZBU főnöke.

A brit védelmi minisztérium szombaton közölte: az Olenyegorszkij Gornyak nevű, orosz partra szállító hadihajó súlyosan megrongálódott a novorosszijszki kikötő közelében előző nap végrehajtott ukrán dróntámadásban, ami súlyos csapás az orosz hadiflotta számára.

A tárca szerint a felvételek alapján a kétéltű partra szállító több vízhatlan rekesze megrongálódott, illetve a legénység nem tudott elég hatékonyan fellépni a kárelhárításban.

Az Olenyegorszkij Gornyak a legnagyobb orosz hadihajó a Moszkva cirkáló 2022. évi elsüllyesztése óta.

A két tengeri támadást azután hajtották végre, hogy Oroszország felmondta az ENSZ és Törökország közvetítésével az ukrán gabonának a Fekete-tengeren át történő exportjáról megkötött egyezményt. Oroszország az ukrán mezőgazdasági infrastruktúrát támadja, közöttük a Duna mentén fekvő izmajili gabonakikötőt és a fekete-tengeri Odesszát.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint orosz hadihajók két ukrán tengeri drónt fogtak el és semmisítettek meg, amelyeknek két orosz hadihajó volt a célpontja a novorosszijszki haditámaszpont közelében.

Ukrajna „katonai fenyegetéssel” kapcsolatos figyelmeztetést adott ki hat fekete-tengeri orosz kikötő vizeire. Ezek Anapa, Novorosszijszk, Gelendzsik, Tuapsze, Szocsi és Tamany – olvasható a Derzshidrohrafija ukrán állami folyami és tengeri hajózási hivatal honlapján. A figyelmeztetést augusztus 4-én adták ki újabb rendelkezésig – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Az ukrán csapatok ellentámadásuk kezdete óta, vagyis az elmúlt két hónap folyamán több mint 43 ezer embert vesztettek – közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

„A kijevi rezsim június-júliusi úgynevezett offenzívájának kezdete óta az ukrán fegyveres erők veszteségei a harci műveletek során már több mint 43 ezer katonát tettek ki” – hangzott a tárca az összegzése.

A minisztérium szerint ez az adat nem tartalmazza az ukrán és külföldi kórházakba szállított sebesülteket, a „külföldi zsoldosokat”, valamint azokat a harcosokat, akik az ukrán hátországban végrehajtott precíziós csapások következtében vesztették életüket.

A tárca tájékoztatása értelmében

az orosz erők az ukrán ellentámadás kezdete óta legkevesebb 4900 haditechnikai eszközt semmisítettek meg, köztük 26 repülőgépet, 9 helikoptert, 1831 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 747 tüzérségi löveget és aknavetőt.

Igor Konasenkov altábornagy, a minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve visszavert ukrán ellentámadásokról, valamint Donyeck körzetében végrehajtott orosz ellentámadásról és Liman környéki előrenyomulásról számolt be.

Az elmúlt nap folyamán a frontvonalon elesett ukrán katonák számát mintegy 575 főben nevezte meg. A megsemmisített ukrán célpontok között sorolt fel egyebek között két drónirányító központot.

A moszkvai katonai tárca szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter a „különleges hadművelet” övezetében felkereste az orosz központi csapatcsoport egy előretolt vezetésipontját, ahol egyebek között a saját oldalon emberéleteket megkímélő megelőző csapások fontosságát hangsúlyozta.

 

Fogadta Andrej Mordvicsov altábornagy jelentését, és köszönetét fejezte ki a katonáknak a Liman környékén végrehajtott sikeres műveletkért. A védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy a zaporizzsjai atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői pénteken, az eredeti terveknek megfelelően, megfigyelőváltást hajtottak végre.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Herszonból, Zaporizzsja megyéből és az oroszországi Kazanyból számolt be az ukrán biztonsági szolgálatokkal együttműködő ügynökök, összesen négy ember őrizetbe vételéről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken az orosz biztonsági tanács tagjaival tárgyalta meg a belbiztonság kérdéseit, valamint aláírt több, az ukrajnai háborúval kapcsolatos jogszabályt.

Ezek értelmében egyebek között 27-ről 30 évre emelkedik a sorkatonai szolgálatra behívhatók felső korhatára, a behívó kézbesítése után a címzettnek tilos lesz külföldre utaznia, az orosz szankciók alá került külföldiek vagyonát zárolhatják, a nemzeti gárdát nehézfegyverekkel fogják felszerelni, továbbá az állami fegyveres testületek, valamint a terrorellenes védelemben részesített objektumokat őrző biztonsági cégek jogosultságot kaptak arra, hogy a felelősségi területükön minden drón mozgását megakadályozzák.

Putyin kézjegyével látta el azt a törvényt is, amely tíz százalékos egyszeri adót vet ki a vállalatok extraprofitjára. A jogszabály – több kivétel megnevezése mellett – alapvetően azokra a nagyvállalatokra vonatkozik, amelyek 2021-2022-es átlagos, adózás előtti nyeresége meghaladja az 1 milliárd rubelt (jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintot).

 

origo.hu

Újabb botrány a Real-Bayern BL-meccs után: lebukott a csalással vádolt bíró

ripost.hu

Szívrohamot kapott a magyar kézilabdázó, híreket kaptunk az állapotáról

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

mandiner.hu

Szintlépés: az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

ripost.hu

„Tudni kell viselkedni” – kiverte a biztosítékot a Házasság első látásra bombázója

magyarnemzet.hu

Anyagilag jobban jár, ha veszít a Real Madrid ellen a Dortmund

origo.hu

Az Egyesült Államok szerint az atomháború az egyetlen megoldás

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Igazán jó a helyesírásod? Ebből a tesztből kiderül!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD

Macron fenyegető mondataira kemény választ adott Putyin

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

„Az én utam itt véget ért” - Saját maga jelentette be a halálát egy TikTokker

KÜLFÖLD

Nincs menekvés: Joe Biden fia biztosan bíróság elé áll, 25 évet is kaphat

KÜLFÖLD

„Nagyon ijesztő volt” – 2 évesen hall először a siketnek született kislány

KÜLFÖLD

Egy pillanat volt: eltaposta a 2 éves tündéri lányt egy ló