Létrehozva: 2023.08.09.

Politico: jobboldali előretörés várható az EP-választáson

Jócskán átrendeződhetnek a brüsszeli erőviszonyok a lap felmérése szerint.

Ha ma lennének az európai parlamenti választások, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport lenne az EP harmadik legerősebb formációja, szoros versenyben a liberális-centrista Renew frakcióval (mindkét csoport 89 képviselői mandátumot kapna a 705 fős uniós testületben) - írta meg a Mandiner a Politico felmérésére hivatkozva.

Jobboldali előretörés várható a jövőre esedékesen EP-választáson

A konzervatív frakciónak jelenleg 64 mandátuma van, ez 25 új képviselői hellyel kecsegtető előretörést ígér. A népszerűségnövekedés két párt, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS), illetve az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (Fratelli d'Italia) támogatásának növekedésével magyarázható.

A másik euroszkeptikus jobboldali frakciónak, az Identitás és Demokráciának (ID) is jelentős növekedést mér a Politico: a jelenlegi 64 hely helyett 77 mandátumot. Ennem a számban vastagon benne lehet a német Alternatíva Németországnak (AfD) párt térnyerése: tavasszal 4 százalékkal nőtt a támogatottságuk, jelenleg 18 százalékon állnak a német mezőnyben.

A jobboldal előretörését jelző prognózis összhangban van az európai tagállami választások utóbbi időben tapasztalható tendenciáival: Olaszországban, Finnországban, Görögországban, Spanyolországban is megerősödtek a konzervatív-jobboldali erők.

 

Gyengülő erősek

Az EP legerősebb frakciója továbbra is a jobbközép Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP) lenne, de gyengülő pozíciókkal: a felmérés szerint 12 képviselői helyet veszítene, így 165 mandátuma maradna.

A balközép erő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) szintén stabilizálná második helyét, ráadásul minimális, két mandátumos támogatásnöveléssel: 145 képviselői helyet mértek nekik. 

A Renew Europe frakció őrizné, de már – ahogy fentebb írtuk – megosztaná harmadik helyét egy 12 mandátumos visszaeséssel.

A 2024-es voksolás nagy vesztese a Zöldek / Európai Szabad Szövetség (Greens/EFA) frakció lehet: 24 mandátumos visszacsúszást prognosztizál nekik a Politico, 48 képviselőjük lehet majd az új brüsszeli/strasbourgi parlamentben.   

A Baloldal (Left) csoport nyolccal több, vagyis 45 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, de még ezzel is a legkisebb frakció maradna az Európai Parlamentben.

 

Nagykoalíció

Ha a Politico számait hozza majd 2024. június 6. és 9. között a való élet a tagállami voksolások eredményeképpen, akkor a három centrista párt szükség-koalíciója, ügyek mentén való együttszavazása tudja majd útját állni a jobboldali erők politikai súlynövekedésének.

Ugyanakkor egyes kérdésekben az EPP hajlandónak mutatkozik együttműködni a jobboldali frakciókkal, így például a zöldek kezdeményezte Green Deal jogszabály-alkotásában a néppárti frakció a jobboldal támogatásával lehet csak képes ezt a törvényhozási folyamatot megakadályozni az EP-ben – a klímaváltozás elleni fellépés, a zöld energia csomagja helyett a jobboldali összefogás a mezőgazdaság, az agrártermelők igényeit képviselné inkább. 

A Politico felmérését tagállamonként végezte, amelybe belekalkulálta az egyes tagállamok különleges mandátumszerzési-elosztási szabályait, illetve azt is, hogy a változó európai politikai közegben egyes tagállami pártok befutó képviselőjelöltjei 2024-ben mely nagy uniós pártcsalád színeiben foglalják majd el parlamenti helyeiket. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Hátborzongató történet: egy nő hátából készített könyvborítót egy orvos!

KÜLFÖLD

Játék közben történt meg a legrosszabb, örökre elaludt a 2 éves kisfiú

KÜLFÖLD

Kirázta a hideg az orvosokat is, amikor meglátták, milyen élőlény mászik a férfi testében

KÜLFÖLD

Fájt a feje: a kórházban már nem tudták megmenteni a 3 gyermekes tanárnő életét