Létrehozva: 2023.08.02.

Nem akar eszkalációt: Elon Musk megakadályozott egy nagyszabású ukrán dróntámadást

A milliárdos vállalkozó korábban többször is kijelentette: nem hagyja, hogy a cégei bármilyen formában érintettek legyenek a háború eszkalációjában.

Júliusban Elon Musk személyes döntése miatt Ukrajnának le kellett fújnia egy orosz hadihajó elleni nagyszabású dróntámadást a Krím-félszigeten - írja a New York Times online kiadása. A portál beszámolója szerint a milliárdos vállalkozónak ezt úgy sikerült elérnie, hogy az ukrán fegyveres erőknek megtagadta a hozzáférést a műholdas internetet szolgáltató Starlink rendszeréhez a műveleti területen, miután tudomást szerzett a támadás tervéről. Döntését a milliárdos vállalkozó közvetlenül nem indokolta, korábban azonban többször is kijelentette: nem hagyja, hogy a cége bármilyen formában is érintett legyen a háború eszkalációjában.

Elon Musk megakadályozott egy nagyszabású ukrán dróntámadást

Az orosz-ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta Elon Musk összesen 20 ezer Starlink műholdas internetes terminált adományozott Ukrajnának, hogy a hadsereg és a lakosság hozzáférhessen a világhálóhoz. Az első szállítmányok után az ukrán hadsereg gyakorlatilag azonnal rákapott a rendszerre, különösen a frontvonalakon, ahol szinte minden más internetkapcsolat megsemmisült. Nem túlzás azt állítani, hogy a Starlink jelenleg Ukrajna kommunikációjának gerincét képezi.

Miután Elon Musk és a cég elnöke, Gwynne Shotwell tudomást szerezett arról, hogy a műholdas rendszerüket katonai csapásokhoz is használják az ukránok, korlátozták a hozzáférésüket a hálózatához idén februárban. A vállalat akkori közleménye szerint a rendszer nem támadó vagy katonai műveletekre készült, és nem is ebből a célból bocsájtották azt Ukrajna rendelkezésére.

Musk a Twitteren korábban azt közölte, hogy cége „nem teszi lehetővé egy olyan konfliktus eszkalációját, amely a harmadik világháborúhoz vezethet”. Mint fogalmazott, a SpaceX „nem engedi meg, hogy a Starlinket nagy hatótávolságú dróntámadásokhoz használják”. Továbbá figyelmeztetett egy globális konfliktus kockázataira is, hozzátéve, hogy a legtöbb ember „megfeledkezett” ennek veszélyéről.

A New York Timesnak nyilatkozó bennfentesek szerint a Starlink-hez való hozzáférés ukrajnai korlátozásáról szóló döntések kizárólagosan Elon Musk mérlegelési jogkörébe tartoznak.

Valerij Zaluzsnyij tábornok, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka aggodalmát jelezte amiatt, hogy Musk hatalma túl nagyra nőtt a háború irányítása felett. Zaluzsnij panaszkodott amiatt is, hogy erői hozzáférését a Starlinkhez számos alkalommal korlátozták.

Mikhailo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint a nézeteltérés abban van, hogy a háború kritikus szakaszaiban égetően szükség volna egy mindenkitől független technikai kapacitásra, ami felett kizárólag Ukrajna rendelkezik. „A döntéshozatalnak és a végrehajtásnak 100 százalékosan a saját akaratunkon kell nyugodnia. Hadseregünk számára túl nagy a kockázat, ha a támadó műveletek lefolyása külső körülményektől vagy harmadik felektől függenek" - fogalmazott a tisztségviselő.

 

origo.hu

A botrányosan gyengén játszó angolokon röhög a világ - itt vannak a legjobb mémek!

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

borsonline.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, továbbjuthat-e a magyar válogatott az Eb-n

magyarnemzet.hu

Döntött a Kúria a főpolgármester-választás megismétléséről

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

mindmegette.hu

Lehet, hogy a te kertedben is van ilyen csodanövény - Nézd, mennyi mindenre használhatod!

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

Nógrádi György: a katasztrófa szélére sodródott a világ

KÜLFÖLD

„Élek és csak ez számít” - Legyőzte a rákot a kétgyermekes édesanya

KÜLFÖLD

Azt hitte, ő egy viking hercegnő: az orvosok nagyon csúfos hibát vétettek

KÜLFÖLD

„A 3 éves lányomat boszorkánynak nevelem, ez nem csak seprű lovaglásról és hegyes sapkákról szól”

KÜLFÖLD

Egyre több fiatal lány dönt emellett a férfias munka mellett, több tonnás gépeket irányítanak - Galéria